Azi am pus piciorul pe noul drum absolut superb care taie pădurea de stejar dintre Vâlcea şi Gorj

Între Vâlcea şi Gorj, pe muchia dealurilor unde trăieşte vie legenda femeilor goale care i-au alungat pe turci, de i-a rămas şi acum numele de dealul muierii, cresc poate cele mai frumoase păduri de gorun care unesc prin slovă, prin cântul privighetorilor, prin muzică, cele două judeţe ale Olteniei de sub Munte.

E o coamă lungă de la Grădiştea în jos, care strecoară fix pe mejdină, un firilcel de apă, pârâul Pescenei, al doilea râu cu acest nume din Vâlcea noastră, o coamă deluroasă de unde se poate vedea în minunătia sa, toată valea boierească a Olteţului, lungă cărare a lui Tudor din Vladimireşti, zona conacelor, terenul sfânt unde s-a născut Pia Brătianu, femeia care a dat României trei premieri.

Aici, la Livezi, locul unde aristocraţia românească a pus bazele educaţiei, iluminismului, a dezvoltat o întreagă pleiada de nume mari ale României, aici, am ajuns azi într-un loc de poveste, fiind printre pionierii care au pus picioarele pe un viitor drum de legătură între Vâlcea şi Gorj.

Un drum care aduce în prezent legendele de la Răscruce, acolo, unde dacă te blestemau babele, “erai spurcat toată viaţa”, pe unde umblă moroii atunci când mor fără lumânare, unde Palău s-a răsturnat cu căruţa şi a dormit între boii cuminţi, într-o toamnă friguroasă, spunând satului că a dormit între “sobe”.

Aici pe acest drum, o potecuţă prin pădure până mai ieri, vom avea cel mai nou şi mai frumos culoar de legătură între Livezi şi Dănciuleştii Gorjului.

La marginea sudică a Livezilor, se face în dreapta o cărare, una care se pierde în codrii de gorun, în cântecul păsărilor din tufişuri, în locuri prin care doar turmele sătenilor merg spre poiana ascunsă de arbori, lângă balta haiducilor, aici am văzut excavatoare, vole, zeci de muncitori care fac cărarea aşteptată de secole între cele două judeţe, între cele două comune.

“Sunt familii care de sute de ani locuiesc şi aici şi acolo. Sunt fraţi, sunt veri, sunt rude directe, unii au rămas în Gorj, alţii la Vâlcea. Aşa a fost să fie. Să-i despartă 8 kilometri de pădure.. Ca să vină aici, făceau un ocol de peste 40 de kilometri. Situaţia se va schimba total, odată cu acest drum care va uni din nou familiile, va uni judeţele, va anula această distanţă. Asta este vestea bună”, spune primarul Ştefan Verdeş.

Sunt 4 km de drum ai Vâlcii şi 4 ai Gorjului. Se lucrează la terasare, la dimensionarea platformei drumui, la rigole. Drumul care părea un vis, prinde contur şi va fi inaugurat, în realitate în acest an.

Edilul spune că, cel târziu în toamnă va fi inaugurat şi gorjenii şi vâlcenii se pot reuni pe acest drum care străbate pădurile de gorun dintre cele două judeţe.

“Probabil că pe viitor, în poiana care se află acolo sus, în vârful dealului, Livezi, Dănciuleştii şi Zătrenii se vor reuni pentru o horă a satului, pentru o sărbătoare regională, că aşa ar fi frumos, să valorificăm acest potenţial pe care îl va dezvolta zona odată cu finalizarea drumului”, mai spune primarul Verdeş.

Am coborât din zona şantierului, savurând panorama absolut superbă a Vâii Olteţului, care se arată de acolo de pe viitoarele serpentine ale drumului Livezi – Dănciuleşti.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *