Aviz partidelor politice! Electoratul nu mai e deloc prost şi a scăzut dramatic procentul de moşi şi babe

Toate partidele care intră în arenă trebuie să plece de la această premisă: populaţia României este una care, accelerat, s-a modificat chiar în organigramă,  una care este extrem de flexibilă şi receptivă la orice încercare de manevră spre trecut.

Ne confruntăm cu o generaţie tânără care a pătruns în spaţiul electoral, iar populaţia rurală, prin faptul că 25% dintre locuitori trăiesc şi muncesc în afară, are o componentă activă pro-Europa.

Acei electori uşor de aburit sau manipulat fie de către o tabără, fie de către alta, nu mai sunt pe toate drumurile. Vorbim de un electorat capabil să sancţioneze orice derapaj al instituţiilor statului. Şi nu mai este un electorat fidel pe partid.

Un electorat care sancţionează PSD în acest an nu va rămâne deloc captiv spre PNL sau USR dacă remarcă aceleaşi metehne la actualele partide de opoziţie. Dacă liberalii îşi imaginează cumva că pot defila, în varianta unor alegeri câştigate, cu Gorghiu, Blaga, Turcan sau Predoiu etc., vor scădea galopant în opţiuni în luni, nu în ani.

Vorbim de o profunzime a votului foarte bine conturată, de cel mai exigent electorat din ultimii 30 de ani şi, cum am spus, extrem de maleabil. Şi atent. Nu mai avem dinastii electorale; odată cu dipariţia ultimelor basmale din satele româneşti, se duce electoratul de bază (nucleu) al PSD din ultimii 30 de ani. Stânga e obligată să se reformeze cu totul şi să caute nişe noi de discurs.

Iar dreapta trebuie să fie atentă că, de regulă, ce a practicat când a fost la putere, a fost exact ce a făcut şi PSD. E un colaps total politic din punct de vedere electoral, iar România este, din punct de vedere emoţional, cea mai europenistă din zona asta a Europei. Asta şi pentru că are o elită destul de dilatată ca vârstă, dar şi pentru că are o populaţie consistentă şi activă civic în Diaspora.

Vorbim de un electorat care nu poate fi cumpărat, minţit, manipulat. Un electorat care aşteaptă concretul şi lipsa oricăror derapaje, un fel de poliţie electorală, cu accente radicale de multe ori, din păcate.

La ora asta, USR caută soluţii, Iohannis a prins ideea, la fel şi PSD Dăncilă, din păcate, era Dragnea îi atârnă cancerigen, Tăriceanu nu a înţeles nimic, se pare că nici Ponta, iar liberalii sunt încă euforici după 26 mai.

Suveranismul nu va avea, în România, un areal politic mai mare de 10-15%, cât timp jumătate plus 1 dintre români lucrează în corporaţii şi restul lucrează cu corporaţii, iar 3 milioane de români lucrează în spaţiul comunitar. Protocronismul a fost decredibilizat, total compromis până în 1989 ca să mai poată erupe pe model Vicktor Orban.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *