Avicarvil, fima care poluează aerul din satul Negreni şi-a făcut promovare la Consiliul Judeţean

Bun, o companie avicolă, Avicarvil pe numele ei, care polueză de cel puţin 5 ani, aerul respirabil al locuitorilor satului Negreni din comuna Mihăeşti, a adus vineri niscai chinezi la Vâlcea.

În momentul când directorul general al acestei scoietăţi a început să se laude cu realizările societăţii, am preferat să ies nervos, ştiind pe propria-mi piele sau mai degrabă propriul nas, ce înseamnă mirosul groaznic de gâinaţ care iese periodic în atmosferă, în zona fermei de la Mihăeşti. Cred că au existat zeci de sesizări, petiţii, audienţe la prefectură şi nu s-a întâmplat nimic, zilele trecute, în locul parfumului de zambile din curţile locuiturilor din Negreni, trona mirosul pestilenţial de la fermă.

Acum un an, când personal i-am sunat să le semnalez aspectul, o duduie de la telefon, mi-a spus că mirosul vine de la o fermă de vaci din apropiere. De parcă, nu am ştii diefernţa dintre mirosul de balegă şi cel de gâinaţ.

Deci, nu am să înţeleg de la Consiliul Judeţean, o firmă privată care are probleme cu cetăţenii din Negreni, vine să-şi laude marfa şi să negocieze un parteneriat cu chinezii.  O puteau foarte bine face la ei la sediu şi nu la Consiliul Judeţean.

Aici, sper eu, Gheorghe Păsat va încerca să-i aducă pe chinezi în Drăgăşani şi Bălceşti şi poate că investitorii chinezi vor iniţia afaceri pe cont propriu şi nu prin parteneriat cu o firmă cunoscută deja pentru poluare.

Mă întreb dacă domnul Berbece, cândva om de la Garda de Mediu, nu ştie drama locuitorilor satului Negreni? Nu are cum, fiecare locuitor insistă ca ferma respectivă să se mute din zonă.

Există teorii care spun că aceste mirosuri de gâinaţ nu sunt oportune nici pentru pomii fructiferi din zonă şi afectează în cele din urmă sănătatea oamenilor.

Aşa că domnilor de la Avicarvil, decât să vă prezentaţi în roz, marile proiecte ale companiei, mai bine veneaţi cu soluţii de filtare şi pentru a coabita în mod curat cu vecinii din Mihăeşti. Anul trecut nu a putut nimeni să se bucure de parfumul salcâmilor din pădurea sanatoriului, nici a teilor, pentru că toată vara s-a simţit mirosul de gâinaţ, care atunci când ploua era parcă mult mai intens.

Acesta ese doar primul articol dintr-o serie de apeluri pe care ziarul Râmnicu Vâlcea Week îl adresează celor de la Avicarvil, în speranţa că în satul Negreni, locuitorii se vor bucura de natură şi nu vor aştepta momentul dramatic al zilelor când se face curat la pui şi sunt nevoiţi să stea cu mâna la nas.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *