Este nevoie de un Partid Românesc în Europa

Este categorică dacă nu imperioasă nevoia unui curent doctrinar de profunzime dacă nu chiar al unui partid naţional, un partid identitar, un partid românesc, dar nu unul anti-Europa, ci unul într-o coabitare cu Europa, în simultaneitate cu valorile europene dar în acord cu zestrea noastră.

Am vorbi astfel de un partid conservator de nuanţă într-o antiteză cu ideile progresiste, obtuz de stânga, idei clamate isteric în mediile universitare vestice cu răsunet la noi, idei care demonetizează familia, religia, tradiţia, geografia, idei care strigă precum un val fascist să te convingă că eşti doar un item oarecare într-o cyber-naţiune, un retrograd….

Valurile de noi tineri, y sau z, cum se autodefinesc, extrem de zgomotoşi şi aroganţi prin autosuficienţă, captivi ai unui job gregar, ai unui sex gregar şi simptomatologic, grupaţi în tot felul de mişcări neomarxiste agresxează deja latifundia moştenită, încercând să-i modifice reperele, spre o diluare într-o scenă extrem de toxică. Din păcate, Uniunea se joacă şi ea cu astfel de formule de universalism, zgândărind zdravăn locaţia naţiunilor, teoretizând mult prea obositor, teme ca  “egalitarism, abstractizare, relativism” desacralizând milenarul nostru percept asupra mitologicului.

Aici România nu regăseşte curentul care să respire ideea de transndenţă, de fiinţare, de respectare a geogra-morfologiei noastre, fără însă a deveni adversarii statului liberal, ci doar fiind un vector social, suprapus pe o moralitate creştină. Nu vorbim de un bigotism civic sau de un habotnicism monahal, ci de o societate care să-şi respecte familia, şcoala, biserica, magazinul din colţ, brutarul şi poştaşul de pe stradă, vecinii, pădurea, universul nostru domestic care are un nume identitar.

Fără a cădea în protocronisme ieftine de genul “România este cea mai cea” sau în “fake-uri” de genul “nu ştiu ce fabrică românească a făcut Turnul Eiffel”, ci pur şi simplu respectând definiţia noastră aşa cum este ea.

A spune că “litoralul românesc este urât, a spune că poporul român e tâmpit, a spune că românii sunt milogi şi pomanagii, a spune că nu au dreptul să voteze asistaţii social” denotă o aroganţă aparent elitistă, în fapt este doar o supeficialitate, un mod de a exprima propria frustrare, propriile eşecuri, goliciunea ta, ca rostitor. Nimeni nu îţi cere să mergi la Eforie, să pupi pe frunte pe Gheorghe sau pe Vasile, dar bunul simt şi morală creştină îţi spune apriori să respecţi elementele care îţi definesc structura ta naţională.

Aici este vorba de naşterea unui partid sau aprofundarea unui curent politic ideologic – “Român în Europa”, un partid care să respecte valorile milenare dar şi economia românească, să valorifice potenţialul acestui popor, să respecte axialitatea noastră, să cultive principiile clare – strada, vecinii, biserica, şcoala, familia, brutarul, poştaşul, parcul, râul, muntele…Principii solide care formează un popor sănătos respectabil în marea familie europeană  creştină.

Sunt un conservator, probabil că dacă aş fi avut 25 de ani eram cu lozincile progresismului în stradă, vânânând repere filologice mimetic occidentală şi scriind strigăte militantiste pe Facebook, mândru că fac parte dintr-o categorie “europenistă” largă, de la Atlatic până la Pacific, eram clar un anti-Trump şi Macronist sui generis.

Numai că la 40+, lucrurile nu mai sunt alb şi negru iar diversitatea tocmai de aceea e frumoasă, că nu e universală.., iar Macron îţi apare simplu, doar un fanfaron care se zbate pentru un establishment care să se înfigă adânc peste moştenirea culturală a naţiunilor.

Liviu POPESCU

2 comments

 • Petre

  Nu ati sters incaca! E diminrata, 7:22. Va treziti greu, dormiti mult. Ati lins peste program azi-noapte. Sunteti obositi. Dar duhniti rau. Sa nu ramaneti cu mirosul asta de dos si dupa ce se vor schimba dosurile! Sau la voi nu e nici o problema sa lingeti orice dos pentru doi arginti. Sunt oare mandrii de voi mamicile si taticii vostri? Sunt tare curios daca ati facut vreo scoala de gazetarie si unde. Profesorii aia ar trebui dati afara si scoala desfiintata! VALCEA WC…WEEK=O HARTIE IGIENICA IN SLUJBA UNUI GRAS CU CAP GOL(SI PE AFARA SI PRIN NAUNTRU)SI A UNUI PUSCARIAS!

 • Fratila Gheorghe

  Dragii mei 40+ ,
  Este rândul vostru să conduceți societatea !
  Aveți copii prea mici pentru a le transfera responsabilitatea !
  Părinții generației 40+ sunt prea bătrâni pentru treaba asta .
  Eu consider că Liviu este scriitor . Chiar dacă a făcut Politehnica ! ( Și Dostoievski a fost inginer genist . Asta nu l-a împiedicat să înțeleagă filozofia , religia , politica … ) .
  Scriitorii reprezintă sufletul unui neam . Azi avem un corp de scriitori ( mă refer numai la prozatori , dramaturgi și publiciști ; nu și la poeți ; poeții sunt scutiți de ancorarea în timp ) care sunt așa cum este societatea noastră .
  Misiunea voastră , a scriitorilor ; CONVINGEȚI PE CEI MAI PUȚIN INSTRUIȚI CĂ DIRECȚIA BUNĂ ESTE CEA ARĂTATĂ DE VOI !
  Asta cu un partid unic este o prostie .
  Ați văzut careva , în parlamentul Italiei , un reprezentant al italienilor din USA , Argentina , Uruguai , Australia , România … Sau un Parlament al Spaniei …
  Dacă românii din Europa ar avea un Partid , ce ideologie va fi adoptată ? Utopia ? Partidul Utopist al Românilor ?
  Pentru a limpezi mintea românilor , scriitorii ar trebui să spună oamenilor ( inclusiv politicienilor ) să se uite spre lumină , nu spre umbre ( Platon … Peștera … ) .
  Lumina trebuie să vină de la Academie , nu de la Comisia Iordache …
  P.S. Cu 20 de ani în urmă am fost într-o vizită , musafiri , la Liceul Nicolae Bălcescu din localitatea Gyula , Ungaria . Acolo era director adjunct un profesor de istorie , absolvent al Universității din București , promoția 1972 ( același an cu anul în care eu am absolvit Politehnica din Brașov ) . Se plângea , domnul director , că nici un absolvent din Gyula nu vrea să primească bursă la una din universitățile din România . Absolvenții promoției 1998 din Gyula motivau : „Nu vedeți că unele școli din România nu s-au deschis pentru că au focare de meningită ? “ , „Nu vedeți că Academia României nu este luată în seamă în chestiunea manualelor alternative ?“ sau „ De ce Televiziunea Română și PRO TV ( Astea prindeau ei la Gyula ! ) aduce pe zăbălosu de Cristoiu să tranșeze problemele învătâmintului … “
  Ce să mai vorbim de Basarabia … ( Când vom vedea că Patriarhul se îmbrățișează cu Mitropolitul de dincolo de Prut … Unirea va fi aproape ! Dar acum este așa de departe cum nu a fost niciodată ! ) .
  Mai zicem ceva de acel partid al romanilor din Europa ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *