Autostrada Timişoara – Belgrad, o prioritate pentru România şi Serbia

După semnarea unui Memorandum între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia pentru construcţia unei autostrăzi între Timişoara şi Serbia, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că proiectul a  fost deblocat. „Printr-o hotărâre de guvern, am deblocat proiectul Autostrăzii Timişoara – Pancevo. S-au aprobat indicatorii prin hotărâre, astfel încât studiul de fezabilitate să intre la finanţare pe actualul exerciţiu bugetar. Vorbim de 10 milioane de euro. Pe viitorul exerciţiu bugetar vrem să putem intra la execuţie la finanţarea acelui tronson”, a declarat, la Timişoara, premierul Sorin Grindeanu.

La începutul acestei luni, guvernul anunţa că includerea unei noi autostrăzi este o prioritate în master planurile de transport ale celor două state. Tronsonul dintre Pancevo şi Vârşeţ este recunoscut în lista unică de proiecte pregătite a Serbiei, iar execuţia lucrărilor pentru sectorul de drum Timişoara – Moraviţa este cuprinsă în Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al României pe lista lungă a proiectelor din sectorul rutier, în prima perioadă de finanţare 2014-2020, cu suma de 29,5 milioane euro fără TVA.
Noul drum de mare viteză între Timişoara şi Pancevo va contribui la conectarea coridorului rutier cu modurile de cale ferată care tranzitează România şi cu modul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia şi România, reprezentat de Dunăre, menţionează comunicatul.
Construcţia autostrăzii Timişoara–Pancevo vizează şi creşterea incluziunii sociale şi calităţii vieţii în regiunea transfrontalieră, precum şi dezvoltarea unitară a infrastructurii de transport capabilă să suporte traficul rutier de persoane şi de marfă în punctele de trecere frontieră, prin intermediul realizării de noi conexiuni de transport.
Protocolul nu va aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor părţilor care rezultă din alte acorduri internaţionale la care cele două state sunt părţi, inclusiv drepturilor şi obligaţiilor României care decurg din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *