Autostrada Sibiu – Piteşti va avea trei noduri vitale pentru judeţul Vâlcea

Potrivit actualizării studiului de fezabilitate al tronsonului de autostradă Sibiu – Piteşti, acesta va avea trei noduri importante pentru judeţul Vâlcea, care vor trebui să fie în atenţia autorităilor judeţene pentru a gândi sau a reabilita drumuri care să facă legătura.

Cel mai important nod pentru Râmnicu Vâlcea va fi pe teritoriul comunei argeşene Tigveni, deci la aproximativ 19 km de municipiul nostru. În prezent legătura rutieră cu Tigveniul se face pe un drum judeţean aflat în situaţie deplorabilă, mai ales în judeţul Argeş. Deci ori îl vom folosi pe acesta, ori se va gândi un alt drum. Dar pentru asta trebuie deja să fie demarate sf-urile. Pentru că actualul drum judeţean prin Goleşti în nici un caz nu ar face faţă tranzitului de mărfuri dinspre Râmnicu Vâlcea şi din întreaga jumătate de sud spre autostradă.

Să ne gândim că tot ce înseamnă transportul dinspre Olt, Dolj, sudul Vâlcii va veni spre această autostradă pentru a pleca spre Europa. Bine, s-ar putea ca mulţi să opteze pentru Piteşti dar nu e de ignorat şi o parte uriaşă care se va îndrepta spre Goleşti şi de aici spre Tigveni.  Trebuie în acest sens reabilitat tot tronsonul de drum Drăgoeşti – Galicea – Budeşti. Dar şi centura de sud cum mai e definită, a municipiului, adică cea de la Pasarela Râureni până spre Budeşti, măcar cu o a treia bandă

Al doilea nod este tot pe teritoriul Argeşului, în localitate Şuici. Acest nod este util pentru Staţiunea Călimăneşti, având în vedere că nu sunt decât 17 km. Se impune aşadar reabilitarea drumului judeţean Călimăneşti – Sălătrucel – Berislăveşti dar şi ruta Râmnicu Vâlcea – Dăeşti – Berislăveşti.

Al treilea nod şi ultimul nod care ne priveşte pe noi vâlcenii este cel de la Racoviţa(Cornet). Este nodul de legătură cu Valea Oltului, cu actualul DN7. Aici am înţeles că se lucrează la reabilitarea acestui tronson de drum, cu o a treia bandă. Este important că acest nod face legătură nu doar cu Valea Oltuluui ci şi cu Valea Lotrului şi proaspăta zona turistică de la Obârşie spre Transalpina.

Cam acestea sunt nodurile tronsonului de autostradă. Cam puţine şi în acest sens, autorităţile locale ar putea face lobby pentru crearea a încă trei noduri vitale pentru judeţul Vâlcea. Ar mai trebui unul la Runcu, pentru că este comuna prin care autostrada trece şi acest nod ar pune în valoarea localitatea respectivă dar ar deschide poate o nouă legătură cu Râmnicu Vâlcea.

Un alt nod ar fi util la Perişani, deschizând accesul spre Ţara Loviştei, adică spre Titeşti, Boişoara şi Câineni.

Şi un alt nod ar trebui la Câineni. Toate aceste variante ar trebui de acum analizate, atât nodurile iniţiale din sf dar şi cele trei posibile. Dar pentru asta trebuie ca la nivelul Consiliul Judeţean să nu fie prioritate ce sinecurist punem la AGA Cet în locul sinecuristului Grigore, ce lipitor de afişe îi va locul lui Tănăsie la sare şi alte mărunţişuiri provinciale. Suntem în momentul în care Vâlcea trebuie să aibă o abordare de anvergură, altfel ne trezim că prin gară trece Expresul şi nici nu am avut timp să-l vedem d-apoi să îl mai şi oprim.

AP

One comment

  • Valcean

    Amice, mai informeaza-te! Legatura Rm. Valcea- Tigveni se face in felul urmator. Rm. Valcea- Budesti-Aldesti- pe dn 7( E81). Urmeaza o intersectie stanga spre Curtea de Arges- Blidari- Popesti (ambele in comuna Golesti)-Piatra- Tigveni(ambele in judetul Arges). Acest drum nu e judetean ci DRUM NATIONAL. (DN73C). Chiar daca acest drum a fost puternic afectat de alunecari de teren in dealul Piatra, fiind de fapt imposibil traficul de mare tonaj la aceasta ora, ramane un drum national, nu judetean. Stii ce inseamna un drum judetean? Si mai stii ce inseamna traficul printr-o localitate rurala? Auzi, o pune in valoare…ce sa zic, ia mergi pe teren si intreaba bietii locuitori din Budesti cat de bine se simt pusi in valoare de traficul infernal de camioane grele pe care trebuie sa-l suporte non stop. Ai impresia ca vreun locuitor din comunele tranzitate de trafic infernal are ceva de castigat din acest lucru. Iti imaginezi hoarde de turisti oprind si varsand tone de bani la bugetele locale din Budesti, Golesti sau Runcu???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *