Autostrada Sibiu – Piteşti va avea traseul propus de Nicolae Ceauşescu, pe Valea Topologului

Deşi anul trecut, în toamnă, CNADNR a aruncat pe piaţă, întocmai ca Dan Şova, o hartă cu mai multe desene, însemnând cinci variante de traseu pentru autostrada Sibiu-Piteşti, se pare că… tot Nicolae Ceauşescu a avut dreptate. Şi varianta lui este cea mai bună.

În 1972, a fost semnat acordul TIR, atunci când au fost stabilite traseele europene importante. Atunci, România lui Nicolae Ceauşescu a semnat acest acord, mai ales că pe teritoriul ţării noastre a fost trasat unul din cele mai importante culoare europene – IV, sau actul TEN –T.

Era vorba de traseul prin care Europa Occidentală era legată de Orient, iar, la acea oră, cei mai mari transportatori de marfă din Europa de Est care aveau nevoie de infrastructură erau turcii.

România lui Ceauşescu s-a apucat de A1 şi A2, reuşind să finalizeze sectorul Bucureşti – Piteşti.  Bun, proiectanţii lui Ceauşescu au reuşit să traseze şi segmentul Piteşti – Sibiu, care, în realitate, pe Valea Oltului, nu are nimic comun cu cele cinci variante desenate cu creioane colorate de către CNADNR în toamnă şi este cu mult mai ieftin.

Acesta deja se află depus într-un memoriu transmis la Bucureşti de directorul de investiţii, Alin Goga, din cadrul DRDP Craiova. Este traseul pe care îl proiectaseră, până în 1989, specialiştii lui Ceauşescu.

Care este traseul autostrăzii în viziunea lui Ceauşescu? Pornind de la Sibiu, acesta coincide cu studiile postdecembriste, până la Câineni. Însă nu coboară pe Valea Oltului, ci merge spre Grebleşti, pe Valea Boia, spre Boişoara, pe la nordul satului Podeni şi al satului Mlăceni, spre Valea Topologului, „zona fiind foarte bună pentru edificarea acestui tronson”, spune Goga.

„Tronsonul are o lungime aici de 20 de km faţă de 30, varianta 1 a CNADNR, fără să mai fie nevoie de 3 tunele şi un pod peste râul Olt, ci doar de un tunel în zona de după satul Mlăceni, spre Sălătrucu (economia ar fi de circa 150 de milioane de euro).”

Acest drum a fost folosit şi de armata română în Primul Război Mondial.

Memoriul a fost depus la CNADNR şi la Ministerul Transporturilor, demonstrându-se, încă o dată, că specialiştii de pe vremea „ailaltă” se informau la faţa locului şi nu desenau cărţi sau hărţi colorate pentru divertisment.

AP

26 comments

  • Larry

    Lucrez de peste 15 ani in multinationale deci pot sa spun ca nu sunt un fan comunism times insa daca concluzia este atat de evidenta ca pe vremea ailalta se faceau lucruri de calitate cu responsabilitate si implicare de ce se folosesc mereu in astfel de articole sintagme de genul proiectantii lui Ceausescu cu un sens peiorativ desigur?
    In rest vad si ma gandesc cu mandrie si placere la acea perioada cand oamenii se implicau cu adevarat si cu responsabilitate si erau pasionati de lucrul de calitate si bine facut, mi-as dori sa mai ajungem din nou acolo cu tara noastra…candva…

    • George

      Implicarea adevarata si responsabila si mai ales pasiunea erau incurajate de articole din legi care cuprindeau expresii de genul „subminarea economiei nationale” care aveau ca pedeapsa maxima moartea. Sunt convins ca toata lumea era si implicata si responsabila si mai ales pasionata sa nu ajunga la puscarie sau in cel mai rau caz in fata plutonului de executie.

      • adrian

        nu-i chiar asa. existau multi oameni dedicati care au avut si posibilitatea sa faca treaba. puteai, si pe vremea aceea, sa te refugiezi intr-un birou caldut si sa te doara-n pix de toata lumea.

    • Never in the life !
      Nici cele doua razboaie mondiale n-au distrus cat s-a distrus in ultimii 25 de ani – Chiar nu se vede ?

  • costi

    Solutia, va asigur, nu are nici o legatura directa cu ,,vremea ailalta” sau cu Ceausescu, solutia este a unor specialisi adevarati care si-au dedicat viata muncii pe care o faceau.
    Tot ce se face in prezent este dedicat desantatei influente politice si electorale pe care suntem obligati sa o suportam in fiecare zi.

  • Ciobotaru Dinu

    Foarte simplu. Inainte de anul 1989, după 1964, activitatea socială şi economică era organizată. Aveam planuri de dezvoltare în perspectivă. Aveam industrie autohtonă care producea majoritatea; bunurilor, materialelor, subansamblelor utilajelor terasiere necesare investiţiilor de amploare. Astăzi în România nu se mai produce nimic. Este raiul supermarcheturilor din occident, care importă orice bun, orice produs sau utilaj, realizează profituri pe care le duc în ţările de origine. Românii devin tot mai săraci şi lipsiţi de apărare. Din lipsa locurilor de muncă, românii au împânzit lumea pentru a câştiga o pâine.
    După anul 1989, instituţiile statului român, parte din personalul propriu cu putere de decizie, s-au asociat cu ocupantul economic, corporaţiile străine, în scopul jefuirii şi înstrăinării bunurilor proprietate publică. Legile antinaţionale şi anticonstituţionale, de privatizare, de restituire a proprietăţilor şi de vânzare a terenurilor agricole şi forestiere către străini, au permis şi permit dezastrul economic şi social actual din România.
    Un rol important în dezastrul economic şi social actual, pe lângă lipsa de implicare a ststului român, îl are Guvernatortul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care nu a schiţat nici un gest atuni când băncile româneşti au fost înstrăinate, lipsind în acest mod societăţile comerciale româneşti de creditele de producţie necesare continuării activităţilor, fapt care a dus la prăbuşirea, distrugerea economiei româneşti, vânzarea pe un leu a lui Petre Roman.
    Cei ce au condus ţara, după anul 1989, au fost străini de intresele cetăţenilor României, de interesele românilor.
    De fapt esenţa aşa zisei revoluţii de la 1989, a constat în JEFUIREA ŞI ÎNSTRĂINAREA BUNURILOR PROPRIETATE PUBLICĂ.
    Desigur şi înainte de anul 1989, în societatea românească erau dificultăţi. Dar nu aşa de multe şi rău ca azi, când; băncile, resursele naturale, distribuţia de utilităţi publice, comerţul, etc, au fost înstrăinate.
    Inginerii financiare ca S.A. FONDUL PROPRIETATEA S.A. fac ca şi ultimele active valabile ale statului român, bunuri proprietate publică, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, şi altele, să fie jefuite luânduli-se parte din profit, dus la SC FONDUL PROPRIETATEA SA, pentru a fi distribuit ca; drepturi băneşti mari ale membrilor bordului, sume date rechinilor imobiliari cumpărători de drepturi litigioase( Cocoş şi alţii pe care îi cunoaşteţi din presă), etc

    • Iosif Stan

      Ati expus in cateva fraze, realitatile la care acest popor este osandit. Problema este: nu se mai poate face nimic ? Trebuie sa ne resemnam, ori sa renastem din proprioa cenuisa, ca de atatea ori in zbuciumata istorie a poporului roman. Ori ne trezim, ori vom dispare ca natiune.

    • george

      Cumpărați bunuri care sunt produse în România, pentru dezvoltarea economiei. Fiecare țară din Europa asta face acest lucru și de aceea le merge bine..de aia le zice naționaliști. Cât despre politicieni..sunt niște trădători de țară care ar trebui băgați în închisori sh aruncată cheia.

  • Chucky

    M-a facut sa rad articolul asta. In special catre final. Deci varianta lui Ceausescu ar fi mai scurta, mai usor de realizat si mai ieftina cu 150 milioane de euro decat cea propusa ulterior? Pai aia a doua se va face, sau una si mai lunga, mai complicata, mai scumpa si pentru care vom astepta 10-15 ani sa se finalizeze. Interesul de dupa 90 nu mai este sa se faca ceva trainic, necesar. Totul se face pentru profit imediat si foarte mare. Nu calitate. Mai viseaza cineva la altceva?

  • Maruselu

    chiar ma scarpin in cap…cum se gandea el ceausescu la autostrada pitesti – sibiu!!! si ce trafic infernal previziona ca se va face!!! cum a scornit el, primul barbat al tarii, proiecte ce nici dupa moartea lui nu se fac…ma umfla rasul sa vad articole de genul asta: ceausescu & pecereul – marii constructori vizionari!

    • Ares

      Nu Ceaușescu venea cu astfel de panuri. Nu le făcea el sau Leana, îi erau prezentate astfel de planuri de către cei responsabili cu infrastructura și dezvoltarea. Construcția unei autostrăzi ce ar fi legat Portul Constanța de granița cu Ungaria era un angajament pe care România în luase în fața celorlalte state din Europa.
      Interesul îl reprezenta taxarea marfii ce tranzita teritoriul țării.
      După ce reușești să te dezumflii din râs, gândește-te în ce perioadă s-au construit majoritatea blocurilor, metroul, albia Dâmboviței, combinatele petroliere, uzinele Dacia, ARO, Roman, și celelalte uzine în care se construiau locomotive, vagoane, căi ferate, flota de vapoare, tractoare și așa mai departe și care a fost singurul stat care a reușit să-și plătească toată datoaria externă către FMI (în primăvra lui ’89).

  • Merkhury

    Corbii mari sudul slatinei craiova t autostrada olteniei.

  • ttus

    ce titlu destept!
    cu siguranta ca Ceausescu si academiciana lui au facut studiile si au planificat autostrada.

  • Deniel

    Iernile sunt mult mai grele pe partea de NE a masivului Cozia. Si uite asa cine castiga licitatiile de deszapezire…

  • FILIP OCTAV

    Ma alatur acestui comentariu, nu am crezut in 1989 ca voi regreta acea perioada. Tatal meu spunea mereu: Ceausescu este un mare patriot ,cei care il slujesc sunt niste lichele.Nu am crezut ca voi ajunge sa-i dau dreptate.

    • Narcis Craioveanu

      Si eu regret ca m-am dus la Televiziune si la Piata Palatului de pe 22 Dec. pana pe 23 Dec 1989 ! Am pierdut mai mult de 24 ore pe strazile Capitalei ca sa ce ? Sa particip la DEZASTRUL ce avea sa vina in urmatorii zeci de ani ! Regret si nu mai pot sa intorc timpul inapoi ca daca as putea sa-l intorc nu m-as mai fi dus pe strazi ci din contra , as fi luptat pentru stabilitatea tarii atunci si pentru demascarea celor ce-au facut jocul politicii occidentale ! Aceasta politica occidentala nu a facut nimic altceva decat sa ne INROBEASCA pentru totdeauna, sa fim DEPENDENTI de altii , ca natie si in vecii vecilor de acum inainte ! Daca s-ar infiinta Partidul Comunist Roman eu as fi primul care m-as inscrie ca membru activ ! Singura oranduire care a tinut cu poporul , cu romanii , cu oamenii acestei tari a fost ORANDUIREA SOCIALISTA !! Nu ma intereseaza ce spun pupincuristii occidentali , pe mine si nu doar pe mine ne intereseaza viitorul acestei tari, viitorul copiilor, copiilor nostri ! Eu n-am avut carnet de UTC-ist pentru ca eram la o varsta frageda in 89 dar acum mi-as face un carnet ROSU ! Restul kk-tilor si lingailor de fese americane si occidentale sa plece acolo la ei , in tara sa ramana doar cei carora le pasa de aceasta tara !!! De hoti si idioti m-am ( ne-am ) saturat !

    • george

      Era cum era pe vremea lui Ceaușescu, dar măcar mergea țară înainte. Sh chiar era patriot sh ținea cu țară. Dar patriotismul sau a supărat instituțiile financiare internaționale care nu puteau să pătrundă în țară să fure tot

  • Pingback: SURPRIZĂ de proporții în realizarea autostrăzii Pitești - Sibiu. După 26 de ani, SALVAREA vine de la Nicolae Ceaușescu. Cum a fost posibil așa ceva | Drumuri, Şosele, Autostrăzi

  • Madalin

    Buna ziua,

    Nu puteti pune la dispozitie traseul acestui proiect ? Oare are sanse reale de izbanda ? Caci este de departe cel mai bun, de ani de zile sustin acest traseu, insa nu aveam habar ca el deja fusese gandit din anii 70.

  • FLORIN

    Politicienii din Valcea asteapta varianta 8 a autostrazii Pitesti-Sibiu. Pana atunci va doresc mult succes la schimbat borduri, pavaje si bancute prin parcuri; asta ati facut 25 de ani de zile, asta faceti si acum. Sa va fie rusine.

  • Nicusor

    Bai oameni buni, asta este un articol dedicat autostrazii Pitesti-Sibiu sau lui Ceausescu? Daca ati ajuns sa plangeti dupa comunism… Eu unul nu plang si cred ca el este cauza smecheriilor si furaciunilor de astazi. Daca nu exista comunism, eram un stat dezvoltat, la nivelul altora din vestul Europei. Ce te faci insa cu smecherii de patroni care au averurile dobandite in mare parte de pe atunci? Adica patroni furaciosi. Dati-mi si mie exemplu de patron mare roman care nu a fost nomenclaturist.

  • Autorul, Cristi Stefan, are o placere condamnabila sa atribuie lui Ceausescu munca inteligenta a nenumarati ingineri si proiectanti care si-au dedicat puterea mintii si a timpului pentru elaborarea acestui proiect. Ceea ce inginerii si proiectantii postdecembristi nu au fost capabili nici sa puna in practica aceste autostrazi, nici vorba sa le conceapa. A atribui lui Ceausescu munca a specialistilor de elita din acea vreme este o ofensa care se aduce acelei intelectualitatii romanesti care a facut multe lucruri exceptionale fara atatea mofturi cum face azi majoritatea inteligenta. Cei care au lucrat la metrou, la reabilitarea Palatului Peles, la autostrazi erau ingineri si meseriasi de elita adunati special pentru aceste proiecte si nu luati de pe strada cum fac firmele care azi castiga licitatii contra comisioane. Nu Ceausescu a facut proiecte, nici nu a muncit sa le realizeze. In jurul lui erau specialisti de elita care isi sustineau proiectele. Ar trebui sa fim mandri de acesti specialisti si nu sa-i umilim minimalizand ori anuland munca lor.

  • Pingback: Fabulos. Care a fost prima autostradă construită de Nicolae Ceaușescu. Detalii uluitoare ies la iveală – ȘTIRI ZILNIC

  • Pingback: SURPRIZĂ de proporții în realizarea autostrăzii Pitesti-Sibiu. După 26 de ani, SALVAREA vine de la Nicolae Ceaușescu. Cum a fost posibil așa ceva – Drumuri, Sosele, Autostrazi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *