Autostrada Sibiu-Piteşti trece prin Vâlcea, numai că cei de la Consiliu nu ştiu asta

Judeţul Argeş se pregăteşte de autostradă, în schimb, judeţul Vâlcea habar nu are că va avea o autostradă pe traseu.

Astfel în luna august, mai multe seminarii au avut loc în judeţul vecin cu ocazia dezbaterilor pe tema strategiei de dezvoltarea durabilă a Argeşului. O strategie care are ca punct central exact tema acestei autostrăzi, un culoar care prevede transformarea oraşelor Topoloveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mioveni în „oraşe inteligente” pentru a deveni competitive în atragerea de fornduri europene. Mai mult CJ Argeş a desemnat un reprezentant, pe Dorin Mărăşoiu, pentru a se ocupa, monitoriza, coordona capitolul autostrăzii.

La noi, la Vâlcea, de exemplu, stategia de dezvoltare a judeţului nu spune nimic despre această autostradă, nu există nici un capitol distinct cu impactul economic al acesteia pentru Vâlcea, este o bâjbâială generalizată. Cred că la noi ar trebui să transformăn lideri prezentului mai întâi în lideri inteligenţi şi apoi putem vorbi despre autostradă.

Păi având în vedere că deja din vara anului 2016 se preconizează a începe lucrările la tronsoanele Piteşti – Tigveni şi Veşetem-Boiţa – Câineni, ar fi trebui ca minţile luminate ale judeţului să cutreiere toate localităşile vâlcene riverane sau situate în apropierea acestei autostrăzi.

Goleşti, Runcu, Berislăveşti, Perişani, Racoviţa, Câineni ar fi trebuit să fie în atenţia Consiliului Judeţean ca localităţi cu impact major al acestui tronson de drum şi în particular – Budeşti, Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti, Brezoi zone care urmează a beneficia în secundar dar la fel de important economic de acest drum.

A auzit cineva despre aşa ceva? Consiliul Judeţean Vâlcea a desemnat cumva vreun reprezentat care să se ocupe de acest drum?

Reprezentantul Consiliului Judeţean ar trebui să fie un personaj care să ţină legătura directă cu CNADNR, cu firmele care execută studiul de fezablitate, să organizeze aceste celule cu localităţile de mai sus, să pregătească toate rutele de legătură. Un individ care dacă e sunat de mass-media să ştie în fiecare zi care este stadiul lucrărilor. Vâlcea nu are aşa ceva, primarii orbecăie aşteptând informaţii de la Bucureşti, investitorii sunt ezitanţi, nu au cu cine ţine legătura, de la cine primi informaţii…

Domnii Cornoiu şi Păsat ar trebui de urgenţă să delege un individ care să aibă exact această misiune. Autostrada. Adică, ce am spus mai sus, tot lanţul de efecte, impactul, potenţial, legături.

Revenind la strategia de dezvoltare a judeţului – păi când acolo nu există niciun  capitol separat despre dezvoltarea autonomă a Depresiunii Loviştea, când nu se vorbeşte nimic despre potenţialul economic al zonei: Budeşti – Goleşti – Milcoiu, când nu se vorbeşte nimic despre centura de est a Râmnicului, despre înglobarea comunei Runcu în acest areal, ce mai vorbim….Nimic.

Doar teorii despre un judeţ prea frumos, prea bogat dar cu cei mai incapabili conducători. Anul 2015-2016 ar fi trebuit să fie de departe, anul premergător acestui salt economic pe care îl va face judeţul în calea Europei. Poate că din 2016, Vâlcea va fi norocită totuşi cu alţi lideri, măcar unii competenţi…

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *