Autostrada Sibiu – Piteşti aduce investitori la Complexul Expoziţional din Călimăneşti

După producătorul francez de componente auto, apropiata autostradă Sibiu- Piteşti mai provoacă un succes şi nu unul mărunt, ci unul de anvergură.

Astfel dacă timp de aproape cinci ani, nimeni nu s-a atins de Complexul de la Seaca, acele silozuri imense şi pustii, o investiţie care părea că nu va forţa judeţul Vâlcea să returneze banii unei cacealma făcută Comisiei Europene, iată că minunea s-a produs. Adică un concern puternic, care reprezintă interesele oamenilor de afaceri din zona Asiei şi a Orientului Mijlociu a concesionat pe cinci ani, Complexul de la Seaca propunânu-şi chiar să devină un hub de mărfuri în zonă.

Toţi ne-am întrebat unde au fost băieţii ăştia până acum. Apoi ne-am uitat pe harta zonei, Păi autostrada Sibiu- Piteşti trece la 17 km de Seaca de Călimăneşti, adică la Şuici, unde va fi un nod extrem de important. Ahaaa. Atunci se leagă, pentru că această autostradă privită de sus ajunge până la Viena, Frankfurt, Paris, etc. Deci poziţionarea arabo-chinezilor la Seaca este cum nu se poate de oportună pentru ce vor ei să facă.

Deci al doilea succes sonor pe care îl provoacă autostrada Sibiu – Piteşti. Din discuţiile purtate azi cu reprzentanţii primăriei Budeşti am mai aflat că deja mai mulţi oameni de afaceri vor să achizioneze pământ în Parcul Industrial Budeşti, un parc efectic creat de la sine şi în care funcţionează deja nu mai puţin de 30 de companii din domeniul contrucţiilor, logisticii, auto, vopseluri etc.

La ora la care scriem aceste materiale, cum a fost cel cu Faurecia, cum este cel cu Seaca şi câte vor urma de aici înainte, habar nu avem impactul economic pentru următorii ani al acestei autostrăzi pentru Vâlcea. Nu mai spunem deja că se discută în anumite cercuri pentru următorii ani de un mic aeroport pentru început, în zonă. Dar preferăm să privim încă ezitant totul, vorba unui investitor din China. „Când vom vedea la anul primul buldozer pe tronsonul Sibiu-Piteşti, la decopertare, atunci putem să respirăm uşuraţi”. Da, atunci Vâlcea va respira a Europa.

Când citeam acum un an, că Sebeşul are şomaj zero, după ce Mercedesul a venit în zonă, eram complet decumpânit când tot auzeam de proiectul Sibiu-Braşov-.Ploieşti. În fine lucurile s-au remediat cu ceva întârziere.

Revenind însă, Centrul de Expoziţii din Călimăneşti poate deveni un hub important pentru tranzitul de mărfuri, au declarat reprezentanţii companiei care a închiriat pentru o perioadă de cinci ani acest complex.

“Ideea noastră este de a fi o punte între Europa, Far East – China, Hong Kong, Coreea de Sud, India – şi Middle East – Qatar, Arabia Saudită, Dubai. Zona de transfer a mărfurilor se face doar prin partea de vest a continentului european, după care vine, pe cale rutieră, prin zona Europei Centrale şi de Est. Noi am dori să facem aici un hub pentru mărfurile care vin din Far East şi Middle East cu un punct de redistribuire către Europa Centrală şi de Est. (..) a declarat într-o conferinţă de presă, Adrian Ursescu, din partea NBC Media Bazzar Corporation SRL.

Într-o primă fază la Seaca se vor crea 120 de locuri de muncă, la momentul când se va deschide acest obiectiv, preconizat a fi la sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie.

“Sperăm ca în timp activitatea să ne genereze noi locuri de muncă în mod direct, dar şi pe orizontală să putem afecta această zonă”

Complexul expoziţional de la Călimăneşti se întinde pe 5,5 hectare şi a fost realizat în anul 2011 în urma unui proiect european, autorităţile locale atrăgând 5 milioane de euro fonduri nerambursabile, în total investiţia ridicându-se la 8 milioane de euro.

Complexul deţine cinci pavilioane expoziţionale dispuse riveran DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu şi, până în prezent, au rămas închise, nereuşind să atragă niciun investitor în zonă, de aceea exista riscul ca, în 2016, la cinci ani de la inaugurare, să fie aplicată o corecţie financiară. De la inaugurare, în cadrul centrului nu au avut loc decât câteva seminarii şi un revelion.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *