Autostrada ”dezmorțește economic” Țara Loviștei (Racovița, Câineni, Boișoara, Titești, Perișani)! Creștere de 85% a veniturile în 2023

Este de departe cea mai veche regiune a Țării Românești, potrivit istoricilor, aici este locul în care s-au născut primele formațiun statale valahe, aici, în primul mileniu, sub valurile de invazie ale barbarilor, populația daco-romană a reușit să fac un pas uriaș pe scena cristalizării unei forme protostatale – Miraslau, Seneslau, Tihomir, printre primii cneji ai acestei regiuni.

Deși geografic Țara Loviștei cuprinde și Brezoiul, ne vom referi cu precădere la zona intramontană de pe malul stâng al Oltului, zonă care cuprinde 5 comune vâlcene, făcând o radiografie a acestui început de an, în preambulul celui mai mare șantier de infrastructură pe care îl va cunoaște Vâlcea în următorii 8 ani. Șantierul Autostrazii care va traversa, în premieră Carpații. Speranța economică a acestei zone, virgine la capitolul turism dar una dintre cele mai frumoase din România, un pariu economic al viitorului.

Este zona traversată de cel mai vechi drum din România, drum care a legat secole de-a rândul Transilvania de Muntenia, drum pe care se spune că a fost organizat comerțul cu Orientul al Apusului și chiar drumul pe care l-ar fi urmat unii din cavalerii uneia dintre cruciade.

Un drum cunoscut de romani potrivit castrelor de la Titești și Racovița, fiind regiunea apărată de hoardele barbare ale goților dinspre est și ulterior ale gepizilor dinspre nord.  Un drum care a cunoscut cea mai controversată istorie în existența lui, fiind abandonat odată cu construirea drumului de pe Defileul Oltului. Dar mai ales în ultimii 20 de ani, fiind folosit ca miză politică, în confruntarea PNL -PSD.

Drum care pleacă din Câineni și părăsește județul la Perișani și care de anul trecut este drum județean și în toamnă, Consiliul Județean a intervenit deja în premieră asupra lui și a primit finanțare prin Anghel Saligny, urmând ca în viitorul apropiat să înceapă reabilitarea completă a lui.

Câineni – zootehnia și turismul, vin să completeze economia localității

Câineniul așadar este prima comuna vâlceană din nord, disputată timp de aproape un mileniu de două state, cel românesc și cel austro – ungar, ulterior de două județe Vâlcea și Arges.. O comună care financiar, la această dată rămâne cea mai bogată dintre cele 5, având venituri proprii care se apropie, estimativ, pe 2023 de 1,052 milioane lei, 446,5 în creștere față de anul trecut  (800 mii lei, 327 per capita, în 2022), venituri asigurate cu preponderență de industria energetică, de obști și timid din turism. Pentru că, din punct de vedere turistic, este comuna cea mai avansată, aici funcționând câteva pensiuni, o comună care vara e luată cu asalt de montaniarzi, aici începând cele mai importante trasee care taie creasta Făgărașilor, dinspre vest.

Dar nu numai turismul are aici o pondere importantă, industria zootehnică a reînviat, șeptelul de animale este unul în creștere, avem peste 20 de fermieri, majoritatrea cu vite Angus și oi, dintre care 8 sunt chiar tineri care au optat pentru această ramură.

”Da, potențialul turistic sunt convins că este cel care se va concretiza în anii următori. Fiind o comuna montană, bogată în tradiții, tocmai din această compoziție între Ardeal și Oltenia, oferă un farmec zonei. Avem o creștere a zootehniei ca ramură importantă în economie. Din punct de vedere al infrastructurii sperăm să încheiem toate drumurile care mai necesită reabilitare. În cursul lunii februariei vom demara lucrările la rețelele de apă și cabnalizare. Pe Gal, avem în pregătire o centrală modernă pentru școală și grădiniță. Tot în acest an vom investi în școala din Câinenii Mici. Sunt convins că odată cu autostrada și cu timpul relativ redus până aici, va crește numărul de case de vacanțe și cabane care se vor ridica în Câineni. Da, probabil că peste câțiva ani se va schimba cu totul geografia economică a zonei”, susține primarul Ion Nicolae.

Edilul spune că investițiile sale care se vor concretiza în  educație, în sănătate, în utilități, converg spre atragerea de rezidenți în comuna Câineni.

Din păcate, pe teritoriul comunei se află o mare investiție abandonată, este vorba de Hidrocentrala Câineni, a cărei construcție începuse la finele anilor 80. De mai bine de 15 ani, investiția și așa făcută cu țârâita s-a oprit din cauza unor norme de obținere a avizelor de mediu, dar se pare că sunt sanse ca această investiție să mai continue, primăria eliberând anul trecut certificatul de urbanism

Comuna Câineni va merge categoric pe axa turismului și poate că pe viitor, chiar și Hidroelectrica, va înțelege că lacurile de acumulare, cum este cel din localitate, pot fi folosite în scop turistic.

În orice caz, comuna Câineni are mari șanse ca odată cu autostrada să își dubleze veniturile din prezent, cel puțin, dacă nu mai mult, asta depinzând atât de punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu – biserici, situl vechii cetăți Arxavia – peșterile verticale, etc. Cât și de apetența pentru investii, a oamenilor de afaceri, având în vedere că nodul de la Cornet se află la nici 10 km distanță dar că sunt șanse ca în viitor să se construiască și un nod de descărcare chiar aici.

 

Boișoara – Țara Moților vâlceni în căutarea primei pensiuni

Este și penultima localitate din Țara Loviștei ca populație și asta se vede și la nivelul încasărilor bugetare, aproximativ 731.000 lei, 650 per capita, cu mult mai bine însă decât în 2022, (220 mii lei, 202 per capita). Asta fiind un semn de însănătoșire a finanțelor publice locale.

Deși, se poate spune că este de departe, una din cele mai frumos dispuse așezări din Vâlcea și nu numai. Pentru că Boișoara se aseamănă prin dispunerea celor trei sate, prin aranjamentul frumos al ogrăzilor, al fânețelor, cu orice comuna din Țara Moților. Este așadar comuna cu cel mai izbitor aer transilvănean românesc, o așezare în care s-au încheiat anul trecut cele mai multe tranzacții de case și terenuri, raportat la numărul populației.

”Da, așa este, se construiește, se cumpără case vechi, se cumpără terenuri. Piața bucureșteană este cea mai interesată de comuna noastră. Sunt cei mai mulți noi veniți în comuna Boișoara. Știm că nu stăm la venituri așa cum ne-am dori dar o industrie nu poate fi luată încă în calcul iar dacă ar fi una, ar fi în zona zootehniei. Cred că viitorul va fi tot cel rezidențial, pe segmentul de case, de case de vacanță, de cabane, de parcuri de rulote. Am înțeles că se va asfalta anul ăsta  drumul județean care trece pe aici, semn că lucrurile intră în normalitate și pentru noi”, susține primarul Mihai Sandulache.

Edilul este de părere și că autostrada va impulsiona acest sector rezidențial precum și punerea în valoare a obiectivelor istorice, vorbim aici de zecile de pietre mari pe care se află inscripții, cruci malteze care datează din perioada Evului Mediu.

”Dacă nu se întâmplau aceste perpective economice, categoric Țara Loviștei dispărea. Drumul uitat și abandonat, lipsa autostrăzii, îmbătrânirea populației, migrația spre Sibiu sau spre în afara țării. Era păcat, ca una din cele mai frumoase regiuni geografice ale României să dispară pur și simplu. Dar lucrurile se află acum la kilometrul zero, totul depinde de viteza cu care vor fi implementate proiectele pe Saligny, autostrada, pentru a schimba sensul economic și demografic al regiunii”, completează edilul din Boișoara.

În prezent se lucrează la iluminatul public, se vor monta 300 de lămpi, la rețelele de apă și canalizare. În primăvară vor demara și lucrările la ediul primăriei, reabilitare energetică și se vor monta panorui fotovoltaice și pompe de căldură. Iar la școala se va amenaja o sală de festivități. Și nu în ultimul rând la Găujani se va construi un teren de sport multifucțional.

Sandulache spune că mai are un proiect de drumuri care va fi depus pentru finanțare cu fonduri guvernamentale.

Cu cele trei sate cocoțate pe vârfuri montane, Boișoara  este comuna vâlceană aflată într-un top național al cererilor de locuri de casă, din afara zonei.

 

Titești – magnet pentru cei care caută case sau terenuri de case

Deși este cea mai mică localitate ca număr de locuitori,  încăsările de aproximativ 300 mii lei, 408 per capita sunt ceva mai mari decât în 2022 (200 mii lei) dar grație acestui număr redus de locuitori, poziționează pe un loc decent ca PIB localitatea. Iar edilul Cătălin Daneș susține că în următorii zece ani, Țara Loviștei va deveni o Zona Funcțională Economic  și o atracție  pe  sectorul  rezindențial.

”Țara Loviștei era compromisă, declinul total demografic, declinul economic părea ireversibil. Nu spun că s-ar fi schimbat ceva acum dar măcar există premise pentru a se schimba totul. Acum zona este încă una săracă, ocolită de investiții mari dar lucrurile dacă merg pe zona drumurilor, a infrastructurii pot schimba axa de dezvoltare. Noi la Titești am văzut foarte bine ce înseamnă asta. Ne-am străduit să asfaltăm tot ce putem, să oferim standarde de civilizație locuitorilor. Suntem de ani buni, în plin proces de modernizare totală a comunei, pentru că da, e un adevăr, au început să se caute locuri de case, case vechi. Chiar azi, a fost realizată o tranzacție imobiliară, o familie din Craiova a cumpărat un loc de casă. De la an la an, numărul celor interesați de această zonă crește. Nu spun că este o revoluție dar se întrevede o speranță. Până acum a fost chiar un dezastru, lumea să nu audă de zonă. Dar a început să apară interesul. Pentru că potențialul zonei este unul uriaș, de aceea spun că sunt toate șansele ca în zece ani să devenim Zona Economic Funcțională”, spune Daneș.

Cu zeci de investiții în ultimii ani în poduri, drumuri, utilități, Daneș consideră că a pus o comună pe hartă, în calea celor care iubesc muntele, aerul curat și vor să mute aici.

În acest an, nu mai puțin de 12 proiecte urmează să fie implementate. Modernizarea și dotarea școlii cu cu mobilier și echipament IT, reabilitarea și automatizarea rețelei de apă, reabilitarea întregii magistrale din localitate, a stației de clorinare, montarea de regulatoare, apometre, vane,  filtre, captarea unui nou izvor pentru a nu a avea sincope în ceea ce privește alimentarea cu ape și chiar extinderea acesteia. reabilitarea drumurilor prin Anghel Saligny.

”Consiliul Județean va turna peste 1 km de asfalt pe drumul Racovița-Titești și avem informații certe că în scurt timp va fi semnat și contractul de finanțare pentru DJ 703H”, a mai adăugat edilul din Titești.

Daneș susține că istoria locului, morminte medievale, lăcașe de cult, stânci inscripționate, castrul roman oferă și o zestre tustică așezării care se află la doar 8 km de viitoarea autsotradă Sibiu – Pitești.

 

Perișani – Intersecția de drumuri dintre munți, rămâne capitala istorică a Loviștei

Comuna situată la cea mai înaltă altitudine din Vâlcea, capitala istorică a Țării Loviștei, asemuită de istorici cu Pădurea Teutoborgică, dat fiind faptul că legenda luptei de la Posada, cu mari șanse de a se fi petrecut aici, a salvat definitv teritoriul valah de maghizarizare.

La primărie, interimatul îl ocupă Sorin Leonte, care vrea să consacre definitv, Perișaniul drept un păstrător al tradițiilor loviștene. Dar să devină și un important pol economic și turistic în această parte a Loviștei.

”De un an jumătate se poate vorbi de turism la Perișani. Și pot spune că 2023 a fost un an bun pentru cei care au acceptat provocarea de a face turism aici. Este un început care i-a determinat și pe alții să meargă pe acest drum. Noi avem acum 4 proiecte mari de investiții. Mă refer la cei 7 km de drumuri cu care vom încheia toată infrastructura stradală din comună. Aici sunt incluse și 4 poduri. Școala intră în reabilitare energetică prin PNRR și vom monta 2 stații electrice de reîncărcare. La nivel de iluminat public, se vor monta 240 de lămpi, prin AFM. Și evident sunt deschiși pentru investițiile private care se anunță odată cu șantierul autostrăzii”, spune Sorin Leonte.

Cu aproximativ 780 mii lei, 381 per capita, în creștere față de anul 2022 (500 mii lei venituri, 230 per capita) administrația speră că sumele vor crește pe viitor odată cu construirea autostrăzii.

Perișaniul este un nod rutier important dacă ne gândim că de aici se poate ajunge în Argeș, spre Călimănești, spre Câineni și spre viitoarea Autostradă, care va fi la nici 10 km de noi prin nodul de la Cornet, deși noi tragem nădejdea că vom și aici un nod de descărcare.  Cred că proiectele pe care le implementăm, la nivel de medical, la nivel de turism, de agrement, la nivel de educație, vor face și mai atractivă zona pentru turiști precum și pentru cei care doresc să se mute aici”, a mai adăugat primarul din Perișani.

Perișaniul este astfel o localitate care ar urma să câștige după finalizarea autostrăzii, fiind un punct strategic dispus la intersecția de drumuri. Sunt sanse ca veniturilor proprii să se tripleze în anii următori.

 

Racovița – comuna europeană care devine poarta de intrare în Vâlcea, direct pe Autostrada 

Este localitatea care pleacă din start favorită în această dinamică economică. Racovița va face rocada cu Câineniul până în 2030 ca poartă de intrare rutieră în județ, pentru că aici va exista, pentru moment, singurul nod al autostrăzii pentru Vâlcea, asta dacă nu cumva autoritățile județene vor face un lobby pentru alte două. Va fi punctul de cotitură al vieții economice în județul nostru.

”Suntem perfect conștienți de acest aspect, mai ales că în ultimele luni cresc intențiile și adresele celor care vor să facă aici afaceri. De la mici făbricuțe până la logistică. Importanța acestui culoar care leagă Europa de București începe să fie pe deplin înțeleasă. Noi am pus la dispoziție tuturor informații care țin de cadastru, în primărie vom avea o echipă care va lucra exact pe acest departament al investițiilor. Vom avea aici șantiere și sunt convins că de noi depinde ca Racovița să fie în opt ani, una din comunele de top ale Vâlcii. În paralel noi ne continuăm investițiile în drumuri, în retelele de utilități”, susține Narcis Iliescu.

În acest context a fost semnat contractul pentru noul PUG, toată zona riverană autostrăzii va fi trecută în intravilan. Se montează stațiile electrice de reîncărcare necesare mai ales pentru microbuzul electric care va fi achiziționat în parteneriat cu CJ Vâlcea. Școala Balota intră în reabilitare energetică.

Odată cu încălzirea vremii va fi implementat proiectul de drumuri. Astfel vor fi modernizate cele 11 străzi, finanțate prin Anghel Saligny dar și drumul de legătură cu Boișoara, care traversează zona monahală. Prin AFM se va moderniza sediul primăriei în sensul în care se vor monta panouri fotovoltaice.

Din bugetul local se vor realiza trotuare în satul Tuțulești, imediat după finalizarea rețelelor de apă și canalizare.

Localitatea care acum colectează puțin peste 880 000 mii lei, 515 per capita, cu mult față de 2022 (350 mii lei, 195 lei per capita) poate avea o creștere exponențială în anii următori, mutând locul geomtric economic al județului aici.

”Da și turismul dar ne bazăm pe industrie. Una evident care nu poluează dar o industrie care să aducă locuri de muncă, să genereze venituri la buget, o industrie care să se preteze la această parte de județ. Vrem locuri de muncă, bine platite și o sursă importantă pentru bugetul propriu. Acestea sunt prioritățile noastre și știm că pe acolo pe unde trec autostrăzile, vin și investitorii. Îi așteptăm și le oferim tot sprijinul” conchide primarul din Racovița.

Racovița deține și un patrimoniu ecleziast impresionant, are una din cele mai inedite mănăstiri din România, pe sub care trece calea ferată, un castru roman, câteva chilii rupestre, tradiții în ciobănit, trasee montane spectaculoase, un lac de acumulare uriaș, fiind inima economică a Țării Loviștei, deja.

De altfel, următorii 8 ani pentru Țara Loviștei sunt decisivi. Aceasta are toate șansele de a deveni o Zona Funcțională, în prezent, fiind una care se zbate la limita subzistenței. În februarie 2024, potrivit estimărilor financiare pe anul trecut, populația din cele 5 comune aduce la venituri proprii nici 3,737 milioane lei față de  2,025 milioane lei, din anul precedent. Adică o creștere de 84,5%, semn că Țara Loviștei se dezmorțește economic.

Și era cazul. În afara Racoviței care se va afla chiar pe A1, celelalte 4 comune se află la distanțe de până în 12 km de șoseaua de mare viteză. Iar dacă extindem această arie geografică și spre Brezoi (10 km distanță de A1), lucrurile pot sta cu totul diferit. În sensul că tot nordul Vâlcii poate reface arhitectura economică a județului, contribuind masiv la PIB-ul județean și propulsându-l aproape de primele 15 județe ale României.

Totul depinde de cât de bine se vor angaja în lucrări companiile turcă și italiană care vor lucra pe loturile 2 și 3 ale Autostrăzii, cum vor respecta graficele de lucrări și cât de mediatizată va fi zona.

Dintr-o zonă aflată la limita sărăciei, Țara Loviștei poate deveni locomotiva economică a Vâlcii

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *