Aurora Măgură: Bisericuța din Urși, cătunul Firijba, Dealul Cotoșmanu vor așeza turistic, comuna Popești pe hartă

Edilul din Popești, primarul Aurora Măgura, spune că vestea prin care premiul pentru patrimoniu european a fost decernat bisericuței din Urși, a fost primită cu bucurie dar și responsabilitate de comunitate locală.

”Tocmai că nu dorim enclavizarea acestui premiu, dimpotriva Bisericuța din Urși trebuie identificată cu înteaga comunitate, cu zona, Popeștiul fiind o localitatea care oferă aceste comori de zestre românească. Toată comunitatea a votat pentru acest premiu, de fapt a votat pentru a arăta lumii și Europei că, fără România, lumea parcă nu era atât de frumoasă. Biserica noastră, este lăcașul de suflet al unei mici Românii, care s-a închinat, botezat, cununat de secole, la această biserică de lemn. Bunicii, străbunicii noștri și mergem așa în trecut până la obârșia acestei biserici, ne-au lăsat moșțenire, această frumoasă bijuterie de lemn”, spune primarul Aurora Măgura.

Edilul menționează că alături de biserica de lemn, își vor găsi un loc în strategia privind agro-turismul în Vâlcea subcarpatică, cătunul medieval Firijba, legendele haiducilor de pe dealul Cotoșmanului, cetatea dacică de la Cărămizi, toate obiective unice în comuna Popești.

Unul dintre cele patru Grand Prix Europa Nostra 2021 este câştigat de proiectul de conservare al Bisericii de Lemn de la Urşi, la Summit-ul european al patrimoniului cultural (The European Cultural Heritage Summit 2021

Acest summit, cu motto-ul “Sharing heritage – sharing values” a fost recunoscut de Uniunea Europeană ca fiind unul dintre evenimentele cheie ale Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH) și va fi susținut de programul “Europa Creativă” al UE.

Biserica de lemn din Ursi a fost construita in 1757 si poarta hramul “Buna Vestire” si “Arhanghelul Mihail”. Se remarca atat prin arhitectura, cat si prin pictura exterioara si interioara, realizata in culori vii, dupa vechea traditie bizantina. Deosebita este si pictura din partea de vest care o infatiseaza pe Maica Domnului cu un acoperamant cu aripi, o pictura asemanatoare fiind si la Manastirea Govora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *