AUR-ul a ajuns un fenomen sociologic dar PNL, PSD, USR nu înțeleg nimic din asta

”AUR”-ul este fenomen sociologic deja. Nu, este greșit să aliniem AUR-ul cu mișcările conservatoare ale Europei de Vest sau suveraniste. Nu are nimic în comun cu aceste mișcări naționaliste, AUR-ul este pur românesc și deja a devenit un concept. Este foarte greșită și abordarea noastră arogantă, considerându-i proști, analfabeți, vânduți rușilor. AUR-ul nu s-a născut nici în laboratoarele Kremlinului (deși Moscovei îi convine de minune un astfel de partid). AUR-ul s-a născut grație incompetenței statului român, pierderii încrederii în partidele politice tradiționale.

AUR-ul este un fenomen pentru că deja sondajele îl creditează cu 20 de procente sau și mai bine, la unele case de sondare. AUR-ul nu este așadar un partid conservator sau un partid al retarzilor. Cum ne place nouă uneori nouă, să ne alintăm. Nu. AUR-ul este altceva.

AUR-ul adună toate carențele statului român. Toate numirile clientelare de câtre cele două mari partide în funcții cheie ale statului, în Educație, Sănătate, Administrație, Justiție, Interne, care au dat eșec după eșec – catastrofe în spitale, în poliție, corupția, incompetența, caracterul de vechil al funcționărimii, anlafabetismul din Educație, bâlbele din toate domeniile, cohortele de bugetari numiti politic în agenții, care nu au legătură cu meseria, care nu pot interacționa decent cu omul simplu. Toate aceste bombe cu ceas care au fost puse la temelia statului au explodat, la Botoșani, la Urziceni, la Vama Veche, la Crevedia, podurile care cad, condamnări cu suspendare, prescripții de dosare, trafic de influență cu posturi în Tribunale,  o avalanșă de nucleare care au rămas nepedepsite, care nu au schimbat cu nimic mersul lucrurile, toate au produs o defensivă a populației.

O populație care nu mai are încredere în sistem. În parlament, în președinte, în executiv, în agentul fiscal, în pădurar, în medic, în spital, toate instituțiile statului sunt la coada clasamentului de încredere. Mâine dacă vine un reprezentant al statului și spune că se face autostrada de la Timișoara la Constanța, chiar dacă îi arată buldozerul în teren, omul va spune că este o minciună, un fals, o manipulare. S-a ajuns așadar la un punct critic, al lipsei totale de încredere în orice gest al statului, chiar dacă este bun. Este psihologie umană, când ți-ai pierdut încredere în partener, prinzându-l de zeci de ori la bordel, poate să jure că s-a schimbat, să îți facă numai bine, să măture casa, să curețe curtea, să te mângâie non stop, nu îl mai vrei. Și te arunci în brațele primului necunoscut.

Rând pe rând, oamenii se retrag în ”munții minții” și nu mai vor să audă nimic. Este un veto al societății împotriva statului tradițional. Și atunci ce face marea masă de oameni care este direct afectată de aceste acțiuni ale statului? Ce credeți că va face soțul văduv al gravidei decedate în spitalul din Botoșani când vede că asasinii soției sale au fost pedepsiți urmând un ”curs de empatie”? Va mai merge la vot? Dacă da? Cu cine credeți că ar vota? Evident sunt șanse mari să voteze AUR. Pentru că oamenii loviți de stat, nu au toți anticorpii, nu stau să facă analize pe discurs, să caute profunzimi, nu mai au speranțe că statul va deveni unul sănătos. Acești oameni fug spre AUR. Oricât le-am spune noi, că este partidul proștilor, că este o manipulare moscovită. Ne vor înjura de mamă și vor pune ștampila pe Simion. Cine îi duce aici? Doctoratul lui Bode, lichelismul guvernanților, pierderea speranței, polițistul care vinde droguri, judecătorul care fac trafic cu funcții, medicii care o lasă pe femeie să nască pe trotuar.

Așadar din cei 20% de votanți AUR, poate că 10% sunt nucleul acela de hateri, de anti-europeni, anti-occidentali, tipic oricârei națiuni europene. Dar 10% sunt victimele directe ale sistemului. Oameni care nu mai au încredere în stat. Mulți se întorc spre mituri. Vlad Țepeș, Nicolae Ceuașescu, este o fugă în subconștient după ordine, o Ordine utopică, uitând cât de atroce și criminal a fost sistemul comunist. Ce e de facut?

Soluția este simplă? Dar este greu de pus în practică. Imposibil chiar. Ar trebui ca în primul rând, cele două partide care guvernează și chiar și USR să facă un pact asupra vindecării statului. Să suspende o săptămână totul și să curețele statul de putregai. Concursuri date pe bune în toate posturile, eliminarea tuturor incompetenților, clienților politici, a tuturor care nu au expertiza. A celor intrați cu bani, cu pile, cu rude, în sistem. O curățare totală în toate ungherele. O acțiune în masă, de destructurare a statului de grupările mafiote, o asanare morală, pe care omul de rând să o vadă. Omul simplu să vadă că statul român și partidele politice tradiționale au înțeles mesajul și strigătul lui. Și sunt hotârâte să se vindece.

Dar nu, nu cred că se va întâmpla asta. Dimpotrivă, partidele politice astea clasice, vor căuta soluțiile populismului, al unor clișee naționaliste, vor mânca mici în piața publică lângă omul simplu, crezând că îl vor păcăli. Dar alegăturul simplu este în defensivă. Este trecut prin asta și a mai fost păcălit și nimic nu s-a schimbat în bine.

Așadar acesta este fenomenul AUR. Este un veto adus Statului. Că se numește președinte, partide, guvern, parlament, instituții. Este un veto îndreptat corupției cronice. Dacă partidele mari ar înțelege asta și ar aplica rețeta curățeniei instituționale ar dobori 10 procente din AUR. Și încă ceva, de data asta nu mai merge cu bani la pensie sau la salarii. Degeaba vor crește salariile sau pensiile, ura românului de rând este una organică, este o furie, este la fel precum în 21 decembrie când chiar dacă Ceaușescu le-a dat 100 de lei la salarii, tot la Târgoviște l-au trimis. AUR-ul pe acest fond este ”Târgoviștea” actualului sistem.

Și este foarte grav pentru că o ascensiune din ce în ce mai mare a AUR-ului în societate poate perturba grav mecanismul democratic. Nu știm care este limita de anticorpi a cetățenilor din România. Și cât de mare este masa celor care au discernământ.

Liviu POPESCU

One comment

  • Ovidiu

    Perfect adevărată analiza dv. AUR nu crește pentru că sunt ei frumoși, deștepți și devreme acasă ci, pentru că cei care ne conduc sunt sub orice critică.
    La masa votanților AUR, îmi permit să adaug și viitori șomeri și familiile lor apăruți din falimentul zecilor de mii de mici întreprinzători români. Faliment care va fi inevitabil datorită măsurilor aberante luate de Ciolacu și gașca lui împotriva micului capital autohton. Omul ăsta are ceva personal cu aceștia. Probabil, micul lor succes pe plan local îi amintesc actualului premier că el a dat faliment cu covrigăria din Buzău. Și, drept răsplată, sistemul nostru bolnav l-a premiat propulsându-l în pozitia din care decide soarta tuturor întreprinzătorilor din țară. Ridicol, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *