August 2009: Buican, Niţu şi Pistol îl înfrâng pe Frâncu în congresul intern. Anul 2014…?

“Danton şi Robespierre”

În anul 2009, a fost o conferinţă judeţeană a PNL Vâlcea. Se luptau pentru titlu, Emilian Frâncu, liderul partidului, fost deputat 2004-2008 şi senator la acea vreme şi tânărul Cristian Buican, fost viepreşedinte al CJ Vâlcea şi deputat la acea oră.

Buican avea de partea lui toată organizaţia de tineret, printre cei mai apropiaţi fiind chiar Bogdan Pistol şi omul de afaceri, puţin cunoscut politic la acea dată, Dan Niţu. Lupta era echilibrată şi ce-i drept a fost cu adevărat ultimul congres local din ultimii ani din judeţul Vâlcea care a avut farmec (excluzând PDL, când s-au luptat Jurcan, Bulacu şi Valentin Iliescu)

Lumea spune că înainte de ziua congresului s-au întâmplat mai multe lucruri interesante. Frâncu a mers cu Biblia în mână la primari şi i-a pus să jure pe această carte că vor vota cu el, iar Dan Niţu şi Bogdan Pistol aveau un „alt tip de a convinge” delegaţii pentru a vota cu Buican, fix înainte cu o seară.

Conferinţa aşa cum am spus a fost una extrem de spectaculoasă, s-au numărat voturile la miime de om, lui Frâncu chiar i s-a făcut rău, iar câştigător a fosr desemnat Cristian Buican. Frâncu a pierdut, fiindcă a fost acuzat de orgoliu, aroganţă, vanitate, stil dictatorial, izolare în partid.  Buican era perceput exact invers, charismatic, democrat, om de comitet, cu simţ al umorului, deschis. Omul îi avea lângă el toţi tinerii partidului, în special Pistol, Stănculescu, Popescu, de altfel o generaţie foarte frumoasă şi care la acea oră bătea de departea orice altă generaţie similară din celelalte partide.

Dan Niţu a fost omul care a contribuit financiar la câteva deplasări anuale în străinătate a unei delegaţii PNL care includea aleşii locali. Lucrurile păreau fireşti, Pistol a fost trimis în luptă pentru parţialele de la primăria Râmnicului, în anul 2010, dar PNL fiind un partid de pe locul III, mitul Gutău era încă unul cu parfum, Bogdan Pistol nu a reuşit mare lucru. Una din greşeli a fost poziţionarea sa lângă candidatul PSD, mişcare preistorică a USL-ului de mai apoi.

Suntem acum în 2014, lucrurile stau cam aşa: protrivit comunicatelor de presă între Dan Niţu (ajuns senator şi o figură importantă a PNL) şi Cristian Buican există acum o diferenţă clară(radicală) de opinii. Între Buican şi Pistol există de o săptămână un război total, o teorie fiind aceea că pe viitor, lui Buican i-ar fi teamă că la următoarea conferinţă judeţeană a partidului Pistol sprijinit de Dan Niţu ar dori şefia PNL Vâlcea.  Cum e perceput Buican? Întrebaţi-i în privat pe membrii PNL….

Să mai spună cineva că matematica nu are legătură cu politica, mă refer la funcţiile periodice….

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *