Au început lucrările la Domeniul Schiabil „Horezu – Vârful Romani”!

5 pârtii de schi, hoteluri de 4 şi 5 stele, cabane rustice, teleschiuri, telecabine, o uriaşă investiţie care va dezvolta nu doar această frumoasă parte de judeţ – Vârful Romani – dar mai ales, va ridica la nivel naţional toată Depresiunea Horezu, cel mai mare tezaur de patrimoniu din România.

În acestea zile se lucrează deja la prima pârtie de schi, care pleacă din Vârful Romani şi care are o lungime de 700 de metri şi la hotelul de la baza pârtiei, investitorul Hagivreta dorind să fie deja finalizată până la debutul sezonului de schi din această iarnă.

Decorul este absolut de vis, chiar în partea dinspre nord a staţiunii, o staţiune care se dezvoltă anual, fiind deja mai multe structuri hoteliere noi faţă de anul trecut, numărul acestora ajun gând la aproximativ 100.

Drumul care urcă din satul Romani a fost recent reabilitat şi este în plan pentru a fi asfaltat. Aici Consiliul Judeţean Vâlcea îşi propune să transforme artera în drum judeţean cu deschidere atât în Vaideeni cât şi în Horezu. Pentru că exact „gard în gard” cu staţiunea Vârful Romani, Vaideeniul este în plin proces de concesiune a loturilor din staţiunea Ursu – Ursuleţul”, cele două zone urmând a deveni paradisul alpin al Vâlcii.

S-au făcut şi paşi concreţi pentru aducerea curentului electric sus la cotă şi se pare că distribuitorul regional intenţionează să investească aici. Mai există şi proiectul rutier al Transcăpăţânii, şosea alpină care să lege Horezu de Mălaia, unind astflel cele două regiuni montane turistice ale Vâlcii: Valea Lotrului de Depresiunea montană Horezu.

Revenind, dezvoltarea domeniului schiabil Horezu – Vârful Romani va propulsa toată Depresiunea, localităţile Slătioara, Vaideeni, Stroeşti, Măldăreşti, Tomşani, Costeşti, Bărbăteşti, Oteşani, Pietrari, toate având mănăstiri, schituri, muzee, chei, trovanţi, cule, conace, izvoare minerale, vor cunoaşte o altă geografie turistică. Localităţile definesc Oltenia de sub Munte, jumătatea vâlceană a acestei regiuni istorice, localităţi unde tradiţiile, patrimoniul sunt tezaur naţional. 15 mănăstiri, 7 conace boiereşti, morminte voievodale, mormântul unui premier, UNESCO, 2 meteore, biserici rupestre, biserici de lemn, Academiile Medievale – Mănăstirile Hurezi şi Bistriţa.

Acesta este tabloul relevat de viitorul domeniul schiabil Horezu – Vârful Romani. Enciclopedia Vâlcii sau judeţul turismului total, o nouă carte şi un nou început. Unul de Gală. Gala Turismului Românesc.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *