Au fost inaugurate lucrările principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din Baza militară Deveselu

Lucrările principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din Baza militară Deveselu au fost inaugurate luni, evenimentul fiind marcat printr-o ceremonie oficială la care au participat preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, adjunctul secretarului apărării al SUA pentru politica de apărare, James Miller, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi alţi oficiali români, precum şi oficiali americani şi reprezentanţi ai NATO.
Preşedintele Traian Băsescu a subliniat importanţa evenimentului care arată şi faptul că ţările membre NATO au capacitatea de a-şi apăra cetăţenii de orice tip de ameninţare. “Faptul că SUA şi NATO sunt reprezentate la un nivel atât de înalt este pentru noi semnul importanţei pe care o daţi evenimentului de astăzi. Pentru noi, pentru români, evenimentul de astăzi poate are o semnificaţie mai adâncă, iar această semnificaţie este integrarea României în sistemele şi structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO care vor asigura una din cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi a cetăţenilor americani împotriva ameninţărilor reale pe care-l reprezintă atacul cu rachete balistice. Semnificaţia evenimentului de astăzi arată că aliaţii au capacitatea să îşi apere cetăţenii de orice tip de ameninţare”, a spus Băsescu, în discursul susţinut la ceremonia de la Deveselu.
El a arătat că pentru o ţară ca România baza dezvoltării începe de la securitate. “În mod categoric, pentru o ţară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo, poţi să vorbeşti despre dezvoltare economică şi cetăţeni care trăiesc în siguranţă. În ceea ce ne priveşte, evenimentul de astăzi mai are o semnificaţie, o semnificaţie a încrederii aliaţilor noştri în România. Pentru moment, investiţia de la Deveselu este o investiţie româno-americană, sperăm ca atunci când investiţia va fi terminată şi sistemele operaţionalizate sistemul să fie parte a sistemului de protecţie al NATO”, a adăugat preşedintele Băsescu. El le-a urat tuturor celor prezenţi la ceremonie să aibă satisfacţia pe care el o are în aceste momente. “Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite”, a conchis şeful statului.
James Miller, adjunctul secretarului apărării al SUA pentru politica de apărare, a declarat că inaugurarea lucrărilor de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Deveselu reprezintă începutul unei noi etape pentru relaţiile dintre Statele Unite şi România şi pentru Alianţa Nord-Atlantică. “Participăm astăzi la un nou început, la propriu şi la figurat. Lucrările de construcţie care încep odată cu această ceremonie marchează începutul unei noi etape pentru relaţiile dintre Statele Unite şi România şi pentru Alianţa Nord-Atlantică”, a spus dr. John Miller, cu ocazia ceremoniei de la Deveselu. El a mai declarat că începerea lucrărilor la Baza Deveselu reflectă, de asemenea, “puternicul şi durabilul parteneriat strategic pe care România îl are cu Statele Unite” şi că Washingtonul vede un mare potenţial în construcţia pe viitor a acestei relaţii. În opinia sa, atunci când Etapa a doua a EPAA va fi finalizată, în orizontul de timp 2015, Europa va beneficia de mai multă securitate, forţele Statelor Unite vor fi mai bine protejate, iar Alianţa NATO va deveni mai puternică.
Realizarea facilităţii de apărare antirachetă de la Deveselu este un rezultat al ”cooperării extraordinare” între Ministerul Apărării din România şi Pentagon şi conferă securitate nu numai României, ci şi ţărilor din zonă, a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa. “Evenimentul de astăzi este unul deosebit pentru că el marchează începerea lucrărilor propriu-zise la scutul antirachetă, (…) realizarea acestei facilităţi aici la Deveselu, o facilitate deosebită care conferă securitate nu numai României, ci şi ţărilor din zonă – şi zonei – pentru că România este o ţară graniţă NATO şi graniţă a Uniunii Europene. Crearea acestei facilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice este rezultat al cooperării extraordinare între Ministerul Apărării din România şi Pentagon, între România şi Statele Unite”, a spus Duşa.
Ministrul Apărării a subliniat că parteneriatul dintre România şi Statele Unite ale Americii înseamnă, în cei zece ani de când România este membru al NATO, o atenţie deosebită acordată Armatei române pentru restructurarea şi modernizarea acesteia. Ministrul Duşa a apreciat colaborarea cu partenerii americani şi a menţionat că au fost stabilite termene şi responsabilităţi astfel încât lucrările să se desfăşoare în graficul stabilit şi Baza Deveselu să fie operaţionalizată în 2015. Mircea Duşa a menţionat că România va cheltui, pentru efectuarea unor lucrări de securizare a bazei, pentru modernizarea spaţiilor în care îşi vor desfăşura activitatea militarii români, aproximativ 40 de milioane lei, până în momentul când baza militară va deveni operaţională.
Secretarul general adjunct al  NATO, Alexander Vershbow, a calificat începerea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul Bazei Militare de la Deveselu drept un eveniment istoric la care este onorat să participe. “Este un eveniment istoric şi sunt onorat să particip la el şi să reprezint NATO. Ameninţările cu rachetă la adresa teritoriilor şi populaţiilor sunt reale şi în creştere. Apărarea NATO împotriva acestor ameninţări trebuie să fie şi ea reală Această apărare trebuie să poată deveni mai puternică şi să să se adapteze pe măsură ce evoluează şi ameninţarea. Aceasta este abordarea pe care o avem în cadrul NATO”, a afirmat Vershbow.
“Ceremonia de începere a lucrărilor de astăzi este un alt pas important înainte. Unitatea de aici, de la Deveselu va fi o componentă fundamentală în construirea sistemului de apărare antibalistică de ansamblu al NATO. Până la sfârşitul anului 2015 această bază va fi operaţională şi va fi integrată în sistemul de ansamblu al NATO. Acest lucru va face sistemul NATO mai robust. Va extinde aria sa de acoperire şi va întări nivelul de protecţie pe care Alianţa o poate oferi”, a arătat secretarul general adjunct al NATO. El a menţionat că evenimentul de la Deveselu mai constituie o demonstraţie a angajamentului României şi SUA faţă de NATO. “Există însă şi alt aspect semnificativ al acestui eveniment, deoarece el constituie o demonstraţie clară a angajamentului faţă de NATO şi faţă de Europa al României şi al SUA”, a  concluzionat Alexander Vershbow.
La evenimentul de la Deveselu a participat şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO. La inaugurarea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă de la Deveselu a fost prezent şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, precum şi alţi oficiali români.
Delegaţia americană condusă de James Miller a inclus şi alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.
Parte a programului antirachetă al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militară Deveselu este prevăzută să atingă capacitatea operaţională la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contribuţia României şi un element important al arhitecturii sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *