Au demarat lucrările la noul Mall “Libertăţii” din Râmnicu Vâlcea

În această săptămână au început lucrările la noul Mall din zona CPL.

Astfel, Fondul sud-african de investiții imobiliare NEPI a demarat procedurile pentru autorizarea proiectului unui nou centru comercial în Râmnicu Vâlcea, prin firma sa, Satu Mare Real Estate Investment SRL din București.

Proiectantul care elaborează documentația de urbanism este H.B. Desing & Handels GMBH.

Viitorul centru comercial, care urmează a fi gata la sfârşitul anului viitor, va fi amplasat pe strada str. Ferdinand 38 A din Râmnicu Vâlcea.

nepiAu fost destule opinii contra acestui produs, dar noi spunem că da, este nevoie de un Mall în Râmnicu Vâlcea, mai ales prin economia pe care o poate genera.  Un simplu studiu economic arată că, într-un Mall, intră zilnic, în România, o medie de 20.000 de clienţi, cifrele fiind mult mai ridicate în week-end.

Potrivit reprezentanţilor companiei, targetul este populaţia din Râmnicu Vâlcea şi zona periurbană, plus tranzitul, adică piaţa de consumatori se ridică la 200.000 de potenţiali clienţi.

Într-un astfel de centru comercial, funcţionează cel puţin 100 de agenţi economici, care înseamnă o medie de 200-250 de angajaţi. Toate aceste magazine şi spaţii de alimentaţie publică generează, pe orizontală, o dezvoltare a pieţei muncii care duce spre cel puţin 1000 de salariaţi – transport, agricultură, zootehnie, industrie (ne referim la noii angajaţi). Circuitul financiar creşte, se naşte un nou rulaj în economie. Mai mult, cartierul Libertăţii, cunoscut doar prin zecile de spălătorii, se va dezvolta perimetral, printr-o gamă largă de servicii, specifice unui astfel de centru. Inclusiv urbanistic.

Să nu uităm, cei de la NEPI au de gând să investească aproximativ 10 milioane de euro, nepi1vorbim de un modul care include şi un hypermarket Carrefour, dar şi un Market Bricostore.

Plus alte argumente economice care vin în sprijinul argumentaţiei că da, la Râmnicu Vâlcea, nu este deloc rea investiţia unui nou Mall, asta dacă nu privim obtuz lucurile.

Un studiu recent, realizat de firma de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield, arată că, în a doua jumătate a anului 2015, din cele 1300 noi Mall-uri inaugurate în Europa, 40 se află în Europa de Vest și 89 în Europa Centrală și de Est. Europa Occidentală, acolo unde acest tip de centre comerciale are o tradiție mai veche, depășește Estul în ceea ce privește numărul de Mall-uri extinse: 45 – 21.

nepi3Într-un clasament european realizat pe baza raportului dintre suprafața totală a Mall-urilor împărțită la mia de locuitori, România se află sub media UE, pe locul 24, urmată doar de Grecia, Bulgaria și Belgia (clasamentul cuprinde doar 27 de state membre ale UE, fără Cipru).

Liviu POPESCU

loading...

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *