Atenţie bătrâni dinozauri, tinerii care vin din urmă sunt periculos de stupizi!

Râdeam la Vâlcea, acum ceva vreme, de dinozaurii Cîlea, Persu, Vlădoiu. Spuneam, pe atunci: Când dracu’ mai scăpăm de ei? Eram printre cei care clamau în gura mare: Avem nevoie de tineri, de o nouă generaţie, de suflu nou, curaţi, pregătiţi, bla, bla…

În politică, în presă, în cultură, în mai toate domeniile care erau încă bătătorite de generaţia de dinozauri educaţi până în 1989, trebuia o substituţie. Eram un optimist incorigibil şi dădeam cu tifla acestor babalâci uitaţi prin funcţii.

Numai că nu-i aşa. Generaţia nouă este una, nu aş vrea să generalizez, dar este una extrem de înfiorătoare. Prin lipsa de cultură, prin deficienţe masive la multe capitole. Vorbim de o generaţie mimetică, una fără fond, una vulgară, fără principii. O generaţie care nu ştie să dialogheze. O generaţie care nu are eşafodaj.

O generaţie şcolită, în şcoala românească postdecembristă, de profesori din ce în ce mai slabi. O şcoală fără performanţă. O şcoală a non-valorilor. Vorbim deja de un sistem de mitocani, de clişee. De incompetenţă.

Ce este acum sub 30 de ani este o bombă cu ceas. Vorbim de o cohortă de “neadaptaţi”, de un fluviu de impostură, de indivizi lipsiţi de logică, de procesul inferenţial, de analfabeţi şi agramaţi. De o categorie care ştie doar să ceară, nu să şi ofere. O generaţie care “ar vinde-o şi pe mă-sa”, spune românul, pentru a câştiga.

E groaznic ceea ce vine din urmă. Are loc o prăbuşire a societăţii într-un vid uriaş de generaţii, apărând una extrem de debilă, una care nu are reguli, una vulnerabilă şi fără substanţă. O generaţie care nu a trecut prin etapele de formare. Ci printr-un proces de copiere, o sugativă care a luat doar conturul. Au importat modele, au intrat în contextul modei şi nu au discernământ.

Cauza? Şcoala, profesorii şi familiile! Şi, nu în ultimul rând, mass-media.

Nu am încredere în noua generaţie, nu am încredere în tinerii ziarişti. Îi văd, la conferinţele de presă, ce întrebări stupide pun, îi văd în politică. Aţi văzut Tineretul Liberal sau Tineretul Social- Democrat sau USR-iştii? Sunt generaţia Z, alienată, foarte periculoasă, pentru că denotă lipsă de cultură politică, lipsă de cultură, lipsă de bun-simţ, mitocănie…

Îmi pare rău că am râs atâţia ani de Câlea, Persu, Vlădoiu. Comunişti, ce-i drept. Dar cu principii.

În fine, ăştia de care vorbesc vor o ţară ca afară. La naiba, mi-e frică să nu o facă praf pe asta!

Urmăriţi-i în clipul de mai jos:

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *