Atentat la ecologie, autorităţile obligate să intervină pe Valea Topologului

Situaţie dramatică pe una din cele mai frumoase văi ale Vâlcii. Este vorba de Valea Topologului, unde haosul şi lipsa de respect faţă de natură au dus la o situaţie critică, zeci de hectare de pământ compromise, tone de gunoaie şi un dezastru ecologic în plin proces de “atestare”.

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Constantin Oprea spune că va amenda drastic pe cei care preferă să ducă gunoiul la râu, cum a şi făcut-o de altfel, dar că are nevoie de sprijin şi de intervenţii şi la nivelul autorităţilor judeţene pentru a stopa acest fenomen care a luat amploare din judeţul Argeş şi până la Galicea.

Adevărul este sinistru, albia râului a fost exploatată aleatoriu de staţiile de sortare, ceea ce a condus în ultimii ani la viituri de necontrolat pe râul Topolog, numai în 2014, un sat a fost complet izolat prin ruperea unui pod de legătură.

Zăvoiul, pe vremuri atât de frumos prin pădurile de anin, a fost pur şi simplu culcat la pământ iar prin albia majoră a Topologului se văd tot felul de lăzi, animale moarte, cutii şi alte resturi de moloz. În loc ca primăvară să scoată acum tămâioare şi toporaşi, de sub zăpadă scot capul tot felul de table, pungi, cutii de bere, deşeuri neferoase, cărămizi, resturi de BCA, radiouri stricate, cauciucuri şi hoituri de animale

Există un obicei de a arunca toate resturile din construcţii sau chiar menajere la râu, numai că apa nu poate spăla le nesfârşit nesimţirea omenească.

Primăriile nu pot amplasa camere video şi nu au nici personal suficient de a patrula pe malul albiei de aceea trebuie să existe o implicate masivă a Gărzii de Mediu, controale inopinante şi amenzi de milioane de lei pentru cei care au contribuit la acest dezastru ecologic.

Nu de alta dar bazinul Topologului, râul care punctează graniţa de est a Vâlcii, râu de munte care taie frumos arcul Merdinionalilor şi oferă muritorilor o minunată luncă aici spre vârsare, geme deja sub nesimţirea omului.

În acest sens, ne gândim că Prefectura Vâlcea, Consiliul Judeţean, Garda de Mediu se vor implica în salvarea acestei frumoase văi şi, din păcate, nu este singura care este supusă atacului agresiv al omului.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *