Asfaltarea drumurilor, în atenția primarului Ion Nicolae

În satul Greblești, din comuna Câineni, s-a turnat primul strat de asfalt, urmând a se turna în satele Câineii Mici, Câinenii Mari și Robești. Primarul Ion Nicolae spune că, aceste asfaltări se fac, prin OG 28, iar lungimea acestora este de 8,2 kilometri. “Proiectul pentru asfaltare este depus cu patru ani în urmă, iar acum, pe Ordonanța 28, am primit 43 de miliarde de lei vechi, cu care vom asfalta o distanță de 8,2 km, în satele Greblești, Câinenii Mici, Câinenii Mari și Robești ”, a afirmat edilul din Câineni.

Trist este faptul că, importantele căi de comunicare de pe teritoriul localității, aparțin domeniului statului, astfel că, există șanse minime de a fi asflatate, iar orice demers al administrației locale nu poate fi pus în aplicare, întrucât aceste drumuri nu aparțin primăriei.

“Valea Oltului, mai ales de la Câineni spre nord, a rămas drum istoric permanent ca şi „drumul cel vechiu”, Calea Mare, ce vine de la Curtea de Argeş şi Sălătruc, trecând prin Perişani, Titeşti, Boişoara, Grebleşti şi Câinenii Mici. Pe acest drum, şi implicit „prin Câineni, veacuri de-a rândul, oierii sibieni îşi mânau turmele la iernat spre bălţile Dunării. Aici era «punctul» de numărare şi de carantină a oilor”. „Drumul cel vechiu”, văzut în întregul său, este „format din două fragmente: unul pe malul Oltului, din Transilvania până la Câineni, şi altul prin Loviştea din Câineni şi până la Perişani – Sălătruc”
E81/DN7, DN7D şi linia ferată Piatra Olt-Sibiu sunt principalele căi de comunicaţie care străbat comuna Câineni.
Aceste cai de comunicaţie aparţin domeniului public al statului. Deci, accesul în satele aparţinătoare se realizează după cum urmează:  satele Câinenii Mici şi Greblesti prin intermediul DN Câineni – Curtea de Argeş; satele Câinenii Mari, Robeşti şi Râul Vadului prin intermediul lui DN 7 Rm. Vâlcea – Sibiu; iar  satul Priloage beneficiază de un drum sătesc cu ieşirea la Greblesti, peste râul Boia ”, spune primarul, chiar pe pagina primăriei.

 

Drumul către satul Priloage, distrus în totalitate

 

O problemă majoră a administrației locale o reprezintă, lipsa accesului rutier cu restul comunei a locuitorilor din satul Priloagele. Cele patru familii care trăiesc în acest sat nu mai pot circula din cauza faptului că drumul s-a deteriorat, în prezent existând doar o potecă. Conducerea primăriei depune toate eforturile pentru a repara acest drum și, totdată, să construiască o punte peste pârâul Boia, pentru ca familiile respective să poată circula normal.

Din bugetul local, administrația locală a demarat lucrările de reparații la căminul cultural, unde, până de curând, potrivit informațiilor primite « dormeau vacile șI măgarii ». Se va repara acoperișul, se va instala o centrală termică, se va dota cu boilere pentru apă caldă și vor achiziționa pentru toate cele patru cămine culturale, mese și scaune.

C.P.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *