Artizanii Parcului Capela din Râmnicu Vâlcea sunt: Eugen Neaţă, Mircia Gutău şi George Mihăilescu

Râmnicu Vâlcea va avea unul din cele mai frumoase parcuri din România, un parc care se va întinde pe 30 de hectare şi care va cuprinde piste de biciclişti, alei iluminate, adventure park, alei tematice, gen aleea poeţilor, aleea prozatorilor, aleea personalităţilor vâlcene, etc

Este vorba de Parcul Capela, o ideea a primarului Mircia Gutău dar care nu ar fi putut să reuşească fără aportul deputatului Eugen Neaţă şi deschiderea actualului director al Regiei Naţionale Romsilva, George Mihăilescu. Trei artizani ai acestui parc care au gândit şi contribuit la o idee care va putea revoluţiona toate spaţiile verzi din jurul municipiilor care, în prezent zac plin de bălării, mizerii sau sunt pline de câini comunitari.

În partea de vest a Râmnicului, în spatele Statuii Independenţei se întinde dealul Capela, deal care a devenit nu doar reper al oraşului, ci un simbol, aşa cum este Tâmpa pentru braşoveni. Acest deal a fost iniţial în anii 70, început de regimul de atunci, în a fi amenajat. S-a construit chiar şi un motel deasupra oraşului.

După 1990 şi mai ales după 2000, zona a devebit una insalubră, odată cu falimentul motelului. Câini comunitari şi doar o opţiune de zi pentru cei care ieşeau la o plimbare pe potecile acestui deal, noaptea fiind rezervată…amorezilor de ocazie.

Mircia Gutău a venit cu ideea realizării unui parc modern pe Capela, numai că legislaţia extrem de stufoasă bloca această idee, pădurea fiind în proprietatea Romsilva.

Anul trecut, deputatul Eugen Neaţă a venit cu o iniţiativă care să deblocheze această situaţie nu doar pentru Râmnic, ci şi pentru toate administraţiile din ţară care se confruntau cu o astfel de situaţie.

„În data de 04 Iulie 2018, Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale.
Acesta a fost votat cu 285 de voturi pentru și unul împotrivă. La data de 26 iulie 2018, legea este promulgată prin Decretul nr. 631/2018 și devine Legea nr. 220/2018.
Pentru ca aceasta să fie pusă în aplicare mai era necesar să apară Normele metodologice. Iată că, așa cum a promis Ministerul Apelor și Pădurilor a emis aceste norme, iar Legea a intrat în vigoare la data de 28 noiembrie 2018”, spune deputatul Eugen Neaţă.

Luni, directorul Romsilva, vâlceanul George Mihăilescu a dat avizul necesar transferului de pădure în proprietatea Primăriei Râmnicu Vâlcea, urmând ca pasul final să fie o hotărâre de guvern care să oficializeze acest aspect.

Un astfel de parc se află în România, în municipiul Târgu Mureş, este vorba de platoul Corneşti.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *