Arheologii au revenit la Buridava dacică

Agerpres

Cetatea dacică Buridava din Ocnele Mari este cercetată, timp de o lună, de o echipă de arheologi ai Universităţii de Stat din Piteşti, a declarat miercuri primarul staţiunii vâlcene, Petre Iordache.

‘O delegaţie de peste 25 persoane a Universităţii din Piteşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Vâlcea şi Primăria Ocnele Mari, a început săpăturile arheologice la antica cetate Buridava, situată în apropierea zonei Cosota, Ocnele Mari. Echipa de arheologi este condusă de decanul universităţii, dr. Constantin Bărbulescu, şi vor fi pe teren cel puţin până la sfârşitul lunii august dacă nu cumva acest termen se va prelungi în funcţie de noile descoperiri din sit. Îi felicit pentru implicarea de care dau dovadă, sper să descopere cât mai multe exponate, să reîntregim colecţia Muzeului Buridava din localitatea noastră. Primăria Ocnele Mari va asigura cazarea şi masa colectivului arheologic pe toată durata săpăturilor, dar sunt convins că şi localnicii vor ajuta această echipă de tineri arheologi’, a declarat edilul din Ocnele Mari.

Cetatea Buridava este cea mai veche din judeţul Vâlcea având peste 2000 de ani de existenţă. Aceasta a fost construită de dacii buri, care lucrau în minele de sare din zonă.

Ulterior cuceririi romane, a fost construită o nouă cetate cu acelaşi numele Buridava romană, la 4 kilometri, pe locul actualului municipiului Râmnicu Vâlcea. Noua cetate, cea din Stolniceni (sudul Râmnicu Vâlcea) număra aproximativ 10.oo0 de locuitori, număr extrem de mare în acea perioadă, avea un amfiteatru uriaş şi port la râul Olt, de unde se transporta sarea în Imperiul Roman.

One comment

  • Anton

    Primarul ala e un mare zgarcit! A pus la dispozitie amaratilor alora cateva camere insalubre si se crede mare! E vai de capul lui! De ceilalti parteneri ai programului de ce nu pomeneste domn’primar ? De aia care au contribuit cu mancare la campanie sau au dat bani pentru santier de ce nu se spune nimic? Pai primarul asta nu stie decat sa se laude….dar asta-i viata! El nu a facut absolut nimic…ci doar arheologii si mizeografii care au stat in anticamera lui sa se roage sa ii ajute! Si alte chestii pe care nici nu mai trebuie sa amintim pe care acest primar le tolereaza fata de situl arheologic! Ca sa incheiem il rugam pe dl primar sa ni se mai laude ci doar sa-si vada de treaba lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *