Are legătură victoria din Herson cu alegerile din SUA?

Din punctul meu de vedere colapsul rușilor la Herson are directă legătură cu semivictoria republicanilor in Congresul american.

Alegerile din SUA au fost așteptate de Kremlin, mizând efectiv pe o revoluție a trumpistilor și pe o negociere ulterioară de pace contra teritorii cum a fost vehiculată atât la Moscova cât și în cercurile rusofile din lume. Pornind chiar de la declarațiile lui Kissinger, fostul secretar de stat de pe vremea lui Nixon. Care vedea în finalul războiului ucrainean o pace a la Vietnam, adică un eșec de proporții, un armistițiu urmat apoi de invazie totala.

Numai că, Ucraina nu este Saigonul iar Trump a pierdut in SUA, in favoarea republicanilor de esență, a acelora pentru care Rusia a fost eternul lor inamic.

După alegerile din SUA, vocile lucide ale Kremlinului au realizat probabil că iarna grea a diplomației care le bate la ușă va fi una de lunga durata iar alianțele doar cu Coreea comunistă și cu Iranul fundamentalist nu sunt un deziderat iar Ucraina va fi sprijinită total de Casa Alba, Londra și Bruxelles

De aceea la aceasta oră, la Kremlin avem o pauza de gândire, un fel de haos decizional, cautandu-se soluții pentru supraviețuire în viitorul care bate la ușă

Cu republicanii lui DeSantis nu au flexibilitate în discuții, democrații lui Biden nu au fost eliminați din decizii, establishmentul occidental este la fel de întărit, cozile de topor finanțate de ruși în toată lumea nu au dat randament. Între conservatorii extremiști și conservatorii de fond, electoratul i-a preferat pe cei din urmă (vezi Italia). Rușii sunt puși în fața unei mari dileme. Să-și continue prăbușirea până la capăt (într-un an maxim doi) ori macar sa faca eforturi de echilibru. Cu peste 50 de procente din logistica militară distrusă (fara a avea șanse, pe fondul sancțiunilor de a o reface) cu o armata cronicizată (excepția Wagner e prea puțin) Rusia se află într-un punct crucial.

Fie se retrage complet la status qvo-ul de dinainte de 24 februarie și va demara negocieri pe tema  Crimeii, grăbind astfel încheierea unui conflict inutil, fie va continua acest război încă doi trei ani pierzând la final totul inclusiv economic și social.

Pe acest fundal Ucraina a început deja de la granița cu Belarus construirea unui gard uriaș de sarma ghimpată și betoane pe care îl va continua cu fiecare pas care îl va face spre granita din 1991. Rușii pot alege daca vor trăi precum hoardele dincolo de Marele Zid European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *