Ar putea deveni vreodată Ocnele Mari un cartier turistic al municipiului Râmnicu Vâlcea?

E o temă îndrăzneaţă, dar, cine ştie, ar putea fi luată în considerare de locuitorii orăşelului de lângă Râmnic.

La graniţa sud-vestică a Râmnicului avem un orăşel, cel mai vechi din Vâlcea şi printre cele mai vechi din ţara noastră, acesta datând din perioada preromană, datorită minereului care se extrage aici de peste 2000 de ani. Un orăşel cu o istorie aparte, mult timp bazată pe sare, dar care, dincolo de asta, are şi o poveste de patrimoniu. Este un oraş domnesc, plin de biserici ctitorii ale unor voievozi sau mari boieri valahi.

Un oraş care a fost blestemat prin faptul că haiducii aici şi-au găsit sfârşitul, într-una din cele mai de temut închisori ale perioadei medievale. Şi comuniştii au ales aici loc de detenţie pentru „duşmanii poporului”.

Însă din mijlocul secolului XX a apărut şi coordonata turistică, saramurile de la Ocne fiind rapid cunoscute la nivel naţional. Timid, până la finele anilor ’80, Ocnele Mari devine staţiune turistică de interes local, existând planuri ca, după 1990, prin investiţii publice, să primească şi un atestat naţional. Numai că…

După revoluţie s-a ales praful, ştrandurile au încăput în labirintul Minea, şi nici azi Ocnele Mari nu a reuşit să redobândească măcar o identitate, măcar pe cea de la nivelul anilor ’89. Eforturile Salrom s-au concretizat într-o frumoasă Salină subterană, dar nu există nicio strategie turistică, una de perspective pentru acest oraş care se află la nici 7 kilometri de centrul Râmnicului.

Actuala administraţie publică este una mai mult decât catastrofală, oraşul nu are un buget pentru că nu există o capabilitate şi o capacitate de a gândi un viitor pentru această comunitate. Este clar că doar turismul poate fi soluţia, numai că ceea ce vedem vară de vară la Ocne ne lasă un gust amar, despre modul absolut retardat în care evoluează acest orăşel.

De aceea venim cu o sugestie pe care o recomandăm a fi luată în calcul de către locuitorii oraşului sau de către viitoarea conducere a administraţiei publice a oraşului şi, de ce nu, de către administraţia Gutău.

Ce ar fi dacă Ocnele Mari ar deveni parte componentă a Râmnicului? Adică acel cartier turistic, o oază de rezidenţă pentru municipiu. Majoritatea locuitorilor din Ocne care sunt salariaţi au locul de muncă în Râmnicu Vâlcea sau lucrează la companii care au sediul la Râmnic.

Categoric, ar exista un plan de management mult mai bine conturat, iar echipa de la Primăria Râmnicului este una care deja nu mai are nevoie de caracterizare. Şi nu se compară cu ceea ce avem la Primăria Ocnele Mari.

Cert este că, pe sistemul actual de improvizaţie managerială, Ocnele Mari nu va reuşi să răzbată. Pe când un pol urban centrat pe Râmnicu Vâlcea ar aduce multe beneficii oraşului sării. S-ar dezvolta cel puţin 3 artere de legătură între cele 2 zone, am avea un plan urbanistic, o amenajare teritorială care ar scoate Ocnele din Evul Mediu.

Ocnele Mari ar arăta măcar a oraş, cu trotuare, cu parcuri, cu zone de agrement, cu zone rezidenţiale, ar deveni o destinaţie de investiţii, ar putea fi un generator de proiecte europene etc.

Poate după 2020, viitorul primar al Ocnelor, împreună cu Mircia Gutău, Consiliul Judeţean şi, evident, cu o consultare largă a populaţiei din Ocnele Mari, plus alţi factori decidenţi,  toţi ar putea gândi o strategie de unificare a celor 2 oraşe, aflate în prezent gard în gard.

Liviu POPESCU

2 comments

 • Bine intentionat

  Personal consider o idee excelenta dar cred ca va fi foarte greu de pus in practica din mai multe motive :
  – politicul nu cred ca ar fi de acord ( s-ar pierde functia de primar , vice , secretar ….etc )
  – încapatânarea unor localnici din diferite motive
  – anumite firme din localitate nu ar vedea cu ochi buni aceasta idee ……..
  si numarul motivelor pentru care nu s-ar vrea unirea celor doua comunitati este mult mai mare .
  Salut initiativa d-voastra dar factorii decizionali ar trebui sa fie mult mai motovati pentru rezolvatea acestei probleme .
  Doamme ajuta .

 • Cititor de ocazie

  Frumoase vise! Oraselul va deveni comuna iar comuna va deveni sat iar satul va deveni o zona de exploatare a sarii. Nu vor mai putea exista vreodata amenajari de parcuri, zone de agrement, trotuare cu flori, sere de flori , tabere scolare sau sportive sau orice altceva ca pe vremurile de inainte de 89. Dupa 89 s-a pus problema desfiintarii localitatii. Cei care locuiesc in zone cu mai putin risc de prabusire datorata exploatarii sarii, aceia sa fie fericiti ca inca mai pot face bani din turism. Ca dupa cum observ eu cum arata localitatea pe google maps, sansele de prabusire sau degradare se intind de la Ocnita (Lunca, Fagul Miului etc) chiar pana langa strandul de la Ocnele Mari. Inca inainte de 89, cei informati stiau ca intr-o buna zi mare parte a localitatii se va prabusi. Dar capitalismul de dupa 89 doar a accelerat timpul de distrugere a localitatii. Ar fi indicat ca macar tinerii sa fie mai cu picioarele pe pamant si in loc sa se lege de ‘glia stramoseasca’ , ar fi bine sa inceapa sa se cam mute din localitate. Adica sa se uite de un apartament prin Valcea sau o casa intr-o alta localitate . Slava domnului, cu foarte multi plecati in strainatate care vor sa-si vanda casele, apartamentele etc, deci exista destule optiuni. Vegetatia este aproape desertificata la Ocnele Mari , din cauza exploatarii sarii. Acoperisul caselor se degradeaza constant , ceea ce face ca intretinerea caselor sa devina o povara. Calitatea aerului, a apei totul e schimbat . In apropiere de o sonda inactiva din Cocenesti ,daca vei merge, vei capata mancarimi pe piele, semn ca fie gaze sau materiale alergene se elimina in aer. Multi din cunoscuti la Ocnele Mari au facut cancere; ceea ce m-a pus pe ganduri.. Sa mai adaug ca orasul are un numar tot mai mic de locuitori. Daca nu gresesc, inainte de 89 localitatea avea aproape dublul de locuitori decat azi. Si ca un final: o ruda care si-a facut casa intr-o zona neafectata, pe un deal Gura Suhasului/Ganjulesti, a auzit de cateva ori noaptea zgomote ca si cum ar cadea bolovani . intr-un hau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *