Aproximativ 4 milioane de români…freacă menta în România

Aproape 4 milioane de romani apti de munca nu au o slujba si nici nu cauta. Este o stare de fapt care dateaza de cel putin sase ani. Constatarea vine de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Dintre acestia, doar 10% ar fi dispusi sa munceasca, dar nu isi cauta un loc de munca.

Situatia este evidentiata in Raportul trimestrial asupra inflatiei, prezentat joi de Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, in prezent, pe piata muncii exista o prooblema structurala, respectiv un excedent de forta de munca cu pregatire la nivel primar-gimnazial, mai putin pregatita, iar acest excedent este in crestere. Totodata, la categoria de pregatire liceal, postliceal si profesional exista inca un excedent de forta de munca, dar in scadere, dar la forta de munca inalt calificata exista un deficit in crestere.

“Este ceva care ne poate ingrijora poate chiar mai mult. Avem o populatie inactiva de aproape 4 milioane de persoane cu varsta intre 15 si 64 de ani, care, desi sunt in varsta de munca, nu au si nici nu cauta un loc de munca si nici nu desfasoara activitati pe cont propriu, sau cel putin nu declara. Din acestea, doar 10% ar fi disponibile sa munceasca, desi nu cauta o sluijba”, a avertizat Isarescu.

Potrivit datelor BNR, 50% din cei 4 milioane traiesc in mediul rural, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale si postliceale sau o scoala profesionala, pe ambele categorii oferta fiind deja excedentara. Pe de alta parte, 33% sunt persoane in varsta, mai dificil de (re)integrat. Problema este, insa, la cei mai tineri.

“Din cei care ar putea sa fie itegrati, doar 80% sunt la scoala, ceilalti nefiind implicati in nicio activitate de educationala sau lucrativa”, a punctat guvernatorul.

In opinia sa, aceasta este o problema foarte serioasa. „Pentru mine, ca economist, este o mare problema sa ai 4 milioane de oameni excedent si sa spui ca ai excedent de cerere. Inseamna ca ai probleme serioase – 4 milioane de oameni pe care nu ii contabilizezi”, a punctat Isarescu, mentionand ca BNR va adanci analiza in acest domeniu.

Mai mult, cei 4 milioane de inactivi reprezinta o masa inactiva constatnta de aproximativ 6 ani. “Fluxul net de persoane care (re)intra in activitate in ultimii 6 ani este nul. Deci avem o masa care este inactiva si stationara. Nu avem nici migratie interna a fortei de munca, din mai multe considerente. Probabil si infrastructura contribuie la aceasta situatie, dar si inclinatii derivate din obiceiuri, din tendinte sau dominante psiho-sociale”, considera guvernatorul BNR.

Totodata, Isarescu sustine ca aceasta reprezinta una dintre multiplele probleme structurale din economia romaneasca ce trebuie rezolvate, pentru ca Romania nu mai poate miza doar pe conjuctura externa pentru a tine in frau inflatia si ceilalti indicatori macroeconomici.

Guvernatorul a precizat, in prezentarea estimarilor privind inflatia, ca Romania a beneficiat de ajutor extern in evolutia inflatiei, respectiv preturile scazute din import. Insa el a atras atentia asupra faptului ca nici in tarile din care importam nu mai este deflatie, si, in aceste conditii, trebuie sa ne concentram pe problemele structurale din economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *