Aproximativ 1000 de turiști s-au cazat pe primele 6 luni ale anului în Sălătrucel, Berislăvești și Dăești

Vorbim de trei comune care compun zona turistică limitrofă stațiunii Călimănești și care deja se consolidează prin aport de turiști, potrivit datelor Ministerului Turismului. Cu excepția Sălătrucelului, în anul 2023, Dăești și Berislăvești nu aveau lunar un număr înregistrat de turiști, ceea ce diferă substanțial în 2024, când toate localitățile prezintă lunar număr de turiști înregistrați.

 

Sălătrucel – 600 de turiști, pe primele 6 luni din 2024

”Este un lucru care ne bucură. Vedem ce înseamnă o promovare, investiții în infrastructură care facilitează atragerea de oameni care vor să construiască turism la Sălătrucel. Vreau să ofer și o veste bună. Am semnat extinderea rețelei de canalizare, cu fonduri europene. Deci lucrăm la standarde de confort și ridicăm nivelul de exigențe care se impun dacă ne propunen un viitor de stațiune turistică”, spune primarul Dorel Ancuța.

Este cert, în Sălătrucel se construiesc case de vacanță, se construiec complexe turistice, se ridică mai multe cabane de tip A, se cumpără terenuri. Este comuna aflată ca tiv al Masivului Cozia, pe raza localității aflându-se și cel mai cunsocut vârf din Vâlcea – Vârful Cozia.

Dacă anul trecut pe primele 6 luni ale anului, au fost înregistrați ca dormind minim o noapte 532 de turisti, în 2024 avem 601 turișți înregistrați la Ministerul Turismului. În prezent sunt în lucru 2 noi pensiuni și mai multe cereri pentru puncte gastronomice.

Cu peste 10 structuri de cazare, cu altele în diferite faze de proiectare, comuna Sălătrucel se înscrie clar pe drumul de a deveni o nouă stațiune montană în Vâlcea. Era normal, că localitatea care deține Vârful Cozia și cele mai frumoase cascade din masiv să devină o stațiune turistică. Este localitatea care vede toată Vâlcea și care se vede din toată Vâlcea. Anul 2023 poate fi definit un an cert al consolidării turistice în comuna Sălătrucel, localitatea apărând pe harta Ministerului Turismului. Iar în ianurie – iunie, așa cum am văzut deja cifrele sunt promitățoare. Când ai alături vecinătatea Călimăneștiului, stațiunea de top a României, nu ai cum să rămâi mai prejos.

 

Berislăvești, de trei ori mai mulți turiști în 2024 decât în urmă cu un an

Dacă anul trecut a avut sporadic pe primele 6 luni, un număr de 50 de turiști înregistrați, anul 2024 aduce aproape 200 de turiști (197), în fiecare lună, Ministerul Turismului prezentând o astfel de statistică.

”Este evident că localitate a intrat în atenția și interesul turiștilor. Este vorba de turism prin rostogolire, dacă imi dați voie să spun așa. Dacă vine o familie și se cazează aici, fiind mulțumită și încântată de zonă, de servicii, anul următor această familie mai aduce minim o alta. Berislăvești nu a fost un nume turistic dar are toate șansele să devină, mai ales și după evenimentul UNESCO care ne așezază o hartă importantă a lumii. Primăra va face toate eforturile pentru a veni în sprijinul celor care construiesc aici turism. in punctul meu de vedere, dispunerea localității noastre în zona de sub Cozia, pe drumul care va lega stațiunea Călimănești de Autostrada Sibiu – Pitești, în limita sudică a Țării Loviștei, pe drumul care urcă la Vârful Cozia. Sunt atâtea aspecte care pot face din localitatea noastră un brand turistic, mai ales că în ultimii ani, avem oameni care au avut curajul și au acceptat provocarea de a realiza complexe turistice. Dar noi vom finaliza sper anul viitor mare parte din drumuri, cel puțin acolo unde avem sate, aglomerașii urbane. Și vom implementa rețeaua de canalizare. Care este așteptată de multă vreme. Anul 2024 va fi așadar un an în care majoritatea utilităților importante va fi realizată”, spune primarul Nicolae Popescu.”, spune primarul Nicolae Popescu.

O comună care are o dinamică axată pe o economie durabilă, primarul Nicolae Popescu spune că agricultura, zootehnia dar și turismul sunt resursele pe care localitatea le pune la dispoziției investitorilor.

Dăești devine comuna turistică de lângă Râmnic

Dintre toate comunele vecine ale municipiului Râmnicu Vâlcea, Dăești este cea care deja înregistrează luar turiști, devenind o locație și o destinație din ce în ce mai căutată de turiștiSa

De altfel localitatea are cele mai multe investiții în acest an pe agrement, pe zone verzi, are un potențial uriaș de creștere pe acest palier agro și agrement turistic, din zona metropolitană. Are și o tradiție în acest sens, satul Fedeleșoiu fiind până în 1990, una din zona de relaxare a locuitorilor din municipiu.

În Dăești au fost semnate finanțările pentru 2 stații de încărcare și urmează alte 6. Va fi un localitate a transportului verde. microbuze și autobuze vor circula prin Dăești, legând comuna de toată zona turistică și conurbația Râmnicului. Oferind astfel nai multe oportunități pentru orășeni să vină aici să se distrez, făcând sport, aventură, pescuit, realxare, drumeții.

Primăria Dăești a achiziționat deja cu fonduri europene două mașini electrice și un microbuz școlar.

”Turism, economie, mică industrie, zootehnie, pomicultură, agrement, sport, case de vacanță, case de locuit pentru cei care abandonează orașul. Asta facem din Dăești. O localitate care să ofere totul. Să fie acel acasă pentru toți care vor să se mute aici. Vom fi un punct de referință, nodal, în transportul metropolitan, Dăeștiul fiind o localitate în care se va ajunge rapid, elegant și des”, completează primarul George Popolan.

 

Vorbim așadar de trei comune submontane, aflate pe malul stâng al Oltului, în zona ”Munteniei” istorice care însă au un uriaș potențial de dezvoltare, mai ales că vor fi în apropierea autostrăzii și a legăturii acesteia cu stațiunea Călimănești. Aici sunt în lucru și câteva investiții mari, inclusiv un drum de legătură nou, reabilitat, care leagă Fedeleșoiu de Călimănești și Sălătrucel, finanțat prin Anghel Saligny.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *