Apocalipsa sau Eșecul CNAIR ne așteaptă: Din anul 2025, TIR-urile se vor împotmoli pe drumul Curtea de Argeș-Blidari

Anul 2025 va fi un an apocaliptic pentru traficul din Vâlcea și Argeș pe o bucată de 30 de km de drum, asta dacă nu cumva CNAIR se va ruga de italieni să construiască mai încet lotul de autostradă Bascov – Curtea de Argeș.

Deși începuse mai eziatnt, în prezent se află la aproape 70% din lucrare, lotul Pitești – Curtea de Argeș și are șanse mari să fie finalizat în prima parte a anului 2025. Ceea ce va însemna începutul apocalipsei. Asta deși de trei ani, strigăm aici, am adresat semnale către CNAIR să se grăbească măcar cu cu bucata de drum național DN 73C, pentru a evita anul de coșmar 2025. Urmat de 2026.

Pentru că, onor ministrul Sorin Grindeanu a anunțat că abia în vară se va scoate la licitație Proiectul Tehnic și Execuția acestui sector de drum. Adică un proiect tehnic care va dura minim 6 luni dacă nu mai mult și reabilitarea, pentru că vorbim de schimbarea parametrilor de drum de la 7 metri la 10 metri carosabil, minim un an dacă nu mai mult. Asta în varianta în care nu vor exista contestații la licitația din vară.

Deci, scenariul cel mai plauzibil este următorul. Italienii vor inaugura lotul 5 al autostrăzii Sibiu – Pitești, în prima parte a anului 2025. Bun, ce va urma? Tot traficul dinspre București spre Sibiu și invers, adică 40.000 de vehicule vor intra fie dinspre Curtea de Argeș, fie dinspre Blidari pe DN 73C. Adică pe actualul drum național, care este complet nerecomandat circulației de tonaj, un drum neasfaltat de 40 de ai, un drum care prezintă zone grele de alunecări. 27 de km din acest drum dintre Blidari și Curtea de Argeș va fi nevoit și supus unui trafic infernal. Cei care au case lângă drum să se închine de pe acum, să le rămână în picioare.

De ce? Pentru că autoritățile centrale s-au câcâit și au tărăgănat ani buni un proiect de urgență pentru Vâlcea și Argeș. Despre posibilul și viitorul Drum Expres nici nu mai vorbim. Nici nu știm dacă s-au terminat studiile de prefezabilitate. Deci acolo e basm.

Mai rău este că prin absurd, prin minune, reabilitarea acestui drum ar începe în 2025, asta înseamnă apocalipsă. Un șantier cu decopertări, semafoare, excavatoare, macarale asta mai trebuie să se adauge traficului de 40.000 de mașini, zilnic. Rețeta e completă pentru a semna apocalipsa.

Și asta pentru că la guvern nu gândește nimeni. Iar autoritățile vâlcene trebuia să țipe, să doarmă acolo, să spargă ușile și să le spună incompetenților de acolo, că DN73C arde! Este singura rută care va fi folosită până va fi gata toată autostrada. Nu am mai trecut aici DN 7, centura Râmnicului și Valea Oltului, pentru că ne-am obișnuit deja cu acest trafic infernal de ani buni.

Aadar, pregătiți-vă în 2025 de infernul de pe DN 73C între Curtea de Argeș și Blidari. Chiar dacă în 2026, austriecii vor termina lotul până la Tigveni, se salvează porțiunea din DN 73C dintre Curtea de Argeș și Tigveni, dar dezatrul va rămâne între Tigveni și Blidari. Asta până în 2030, până când loturile 2 și 3 se vor finaliza. Cine e vinovat? Toți.

În martie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu dădea asigurări că licitația pentru proiectare și execuție modernizare Tigveni-Râmnicu Vâlcea (lotul 6 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești) va fi lansată în această vară : ,,Sorin Grindeanu : ,,Modernizare DN 73 C Tigveni-Râmnicu Vâlcea, lot 2/Clar, în această vară, urmează să fie ținută licitația pentru proiectare și execuție, mergem pe FIDIC galben. La vară se termină documentația și se scoate la licitație”-Sorin Grindeanu.

În aprilie 2022, CNAIR și firma de proiectare Proiect Consult – Regiunea Transilvania au semnat două contracte: „Elaborare documentație de avizare a lucrărilor de intervenții pentru “DN 73C, km 44+800 – km 55+000, Curtea de Argeș – Tigveni” (Lot 1) și Elaborare studiu de fezabilitate pentru “reabilitare / modernizare DN 73C, km 55+000 – km 68+000, Tigveni – Municipiul Râmnicu Vâlcea” (Lot 2)” pentru suma de aproximativ 5 milioane lei.

Modernizarea Drumului Naţional 73 C Curtea de Argeş – Râmnicu Vâlcea presupune, pe lângă refacerea structurii rutiere şi consolidări punctuale, lărgirea platformei drumului la 10 metri, din care 7 metri cele două benzi de circulaţie, iar restul de 3 metri benzi de încadrare şi acostament consolidat (legătura nu va fi la profil de drum rapid cu patru benzi şi separatoare de sens, CNAIR preferând soluţia modernizării unui drum deja existent). Lotul de 13 km presupune un mix între modernizarea actualului drum național pe anumite sectoare și realizarea de variante noi de traseu, care să amelioreze considerabil fluența și siguranța circulației, explica fostul ministru Cătălin Drulă, în mandatul căruia s-a lansat licitația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *