Apocalipsa de la Mihăeşţi. Cea mai violentă grindină din ultima 100 de ani

Miercuri seara, după o ploaie care căzuse toată ziua, mărunt şi nuse prevestea nimic, Numai că locuitorii din Mihăeşti Vâlcea s-au confruntat cu cel mai dramatic fenomen meteorologic din ultima 100 de ani, după cum spun localnicii.

La ora 19, cerul s-a acoperit de o negură, de spuneai că a venit noaptea, o linişte puternică s-a lăsat peste toată comuna, cu 10.000 de suflete, aşezată în buza Râmnicului. . Nu erau fulgere şi trăznete, dar, la un moment dat, au apărut nişte zgomote sinistre de parcă tot cerul se muta. Animalele s-au adăpostit rapid unde au putut găsi un loc ferit, păsările au amuţit.

Au fost câteva minute în care ploaia măruntă s-a oprit. Şi brusc, din toate părţile, cerul s-a spart şi a început dezastrul..

Nu pietre, ci bolovani de gheaţă au început să cadă peste tot. Dar cu viteze de parcă erau trase de pe ţeava unei mitraliere. Tot ce prindeau în cale, sfâşiau – frunze, arbori, geamuri, ţigle, tencuieli de case. Câmpul s-a albit în doar 5 minute, acoperind ce mai rămăsese din grădini.

După ploaia de gheaţă s-a urnit o vijelie care voia parcă să mute casele din loc. O vijelie care a smuls precum o tornadă absolut tot ce înseamnă obiecte mai mari. Ghivece cu flori pluteau în aer precum baloanele la parade. Copacii renunţau la toate ramurile tinere înmugurite, făcând piruete până la pământ. . O urgie, un val uriaş a măturat tot Mihăeştiul.

După 30 de minute furtuna s-a temperat. Un ciclon care a lăsat în urmă zeci de case ciuruite, a smuls peste 11 acoperişe, a sparte parbrize şi lunete la maşini, a distrus livezile, a anulat toate grăidinile, a omorât păsări de curte. O localitate care s-a confruntat în 30 de minute cu apocalipsa, cu un ciclon pe care numai în zonele tropicale poate fi văzut.

La această oră, joi, mormane de gheaţă prin curţi amintesc de urgia din seara trecută, frunze pe toate drumurile, ciorburi. Curentul electric nu există în Negreni, Arsanca, Bârseşti, Măgura.

Grindina a căzut şi în alte localităţi din Vâlcea, Budeşti, Căzăneşti, Popeşti, Copăceni dar epicentrul se pare că a fost Mihăeşti.

. Liviu POPESCU

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3237745199623292&id=100001635320824

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *