Anul electoral 2024: Tentația populismului economic sau naționalismului suveranist pentru PSD și PNL

Se apropie anul electoral 2024.  Un an în care fiecare partid va intra cu un slogan, cu o platformă, cu orice ar putea atrage electoratul la urne. PNL și PSD sunt cele două partide care vor încerca imposibilul. În alianță de guvernare, să tragă turta pe spuza fiecăruia. Cum, cu ce poți momi electoratul la urne în 2024?

În afara electoratului dur al fiecărui partid (USR 10%), PSD (25%), PNL (15%) restul vor veni la vot funcție de ofertă și de așteptări.

Aici există două mari tentații – naționalismul pe stil suveranist, retorica în care s-a consolidat AUR-ul sau populismul financiar economic. Care va prinde mai mult și care din cele două partide ar fi amatoare să-l scoată din joben.

PSD-ul ar putea fi cel mai tentat la acest limbaj, judecând prin prisma trecutului, cel mai recent, al lui Dragnea, când PSD derapase spre un extremism de dreapta foarte periculos, producând convulsiii la Bruxelles. PSD-ul ascunde încă sub sutană mulți filoruși în stare vegetativă, deși Ciolacu s-a străduit cu succes totuși, să mute direcție spre vest, PSD are încă mult filon aurifer în zăcământ. Dar se pare că PSD-ul a renunțat la aceste valențe creștin naționaliste și va aborda tactica populismului economic.

Între ”mitul lui Mihai Viteazu și Decebal sau creșterea veniturilor”, PSD a optat pentru a doua. Foamea, spune Ciolacu este mai importantă decât ”caii verzi daco geți pe pereți”. De aceea ultimele declarații ale lui Ciolacu și Budăi, privind o mărire a salariului minim la 3.500 de lei de la 1 iunie, scăderea taxării pe muncă, prevestesc tipul de campanie pe care îl va face PSD. Plus că vor avea guvernarea de vioară 1, au pe mână rectificările bugetare și tezaurul monetar. PSD va aborda așadar aruncatul cu bani pe piață. Încercând să calmeze foamea în detrimentul suveranismului. Acum vom vedea dacă va reuși, dacă creșterea alocărilor bugetare va calma mitul dacilor liberi.

Ce va face PNL? Are de gând să caute o doctrină? Sau au de gând să derapeze spre mesaje de tipul AUR, cum deunăzi îmi menționa unul din lideri. Dacă mă uit cel puțin la Râmnicu Vâlcea, organizația municipală a devenit o facțiune a Partidului Comunist Român care aruncă pe piață numai cu populisme, cu pomeni și demagogie, încât te înfioară faptul că acest partid mai poate fi numit unul liberal. PNL este clar în haos doctrinar. Spre Europa dacă încearcă să țină un discurs dau peste USR, care măcar acolo s-a fixat. Spre național dacă încearcă dau de AUR. Spre populisme economice, se pare că Marcel Ciolacu le-a furat startul. Sper că demagogia socială pe care o văd deja la Râmnicu Vâlcea, nu va fi o doctrină PNL. Ar fi înfiorător să vezi un produs mult mai rezidual decât aș fi spus vreodată că e AUR-ul.

În acest sens este clar că ordinea electorală, dacă PNL va derapa spre un naționalism-ceaușism medieval cum o face organizația de Râmnicu Vâlcea, va fi PSD, AUR și PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *