Anul 2024 este un an istoric pentru economia județului Vâlcea: Două mari investiții de infrastructură încep în perioada următoare
Anul 2024 va fi anul de referință pentru economia județului Vâlcea, se anunță mai multe investiții publice și private care vor schimba perspectivele acestui județ, județ care, deși are un potențial uriaș pe toate palierele, nu reușește să ofere un nivel de trai așa cum ne-am dori.
Poate după aceste investiții lucrurile vor sta cu totul diferit. Acesta fiind doar începutul.
În foarte scurt timp vor demara două mari șantiere în județul nostru, vitale pentru economia României, două șantiere pe care le așteptăm din 1972. Este vorba de loturile 2 și 3 ale autostrăzii Sibiu – Pitești, primele loturi montane din România care se vor construi și care vor asigura legătura Vâlcii directă cu marile orașe europene.
Lotul 3 al autostrăzii, Cornetu – Tigveni este cel care va aduce primii 20 de km de autostradă în Vâlcea, între Poiana și Racovița, un lot care urmează să intre în execuție în februarie – martie, constructorii fiind italienii de la Webuild, cei care în prezent lucrează și la lotul 5. Compania deja a concesionat terenuri pentru organizările de șantier în Racovița și Perișani. Și au început amenajarea și pregătirile premergătoare lucrării. Totodată se fac angajări, cei interesați pot depune cererile la primăriile din Racovița și Perișani.
Lotul 2 al autostrăzii, Cornetu-Boița, va aduce alți 20 de km de autostradă în județul Vâlcea, între Râul Vadului și Racovița, lot care urmează să demareze tot în perioada februarie -martie, constructorii fiind turcii de la Mapa Cengiz. Compania deja și-a făcut o primă amenajare de șantier în zona Balta Verde.
Așadar vorbim de primii 40 de km de șosea de mare viteză care vor traversa județul nostru prin trei localități loviștene – Perișani, Racovița și Câineni, cu nod de descărcare, momentan la Cornetu. Autoritățile locale și județene fac demersuri ca într-o etapă ulterioară să fie realizate noduri și la Câieni și la Perișani.
La nivel de infrastructură rutieră ar putea intra în execuție reabilitarea DJ 703 L, Fedeleșoiu – Jiblea, drum semnat anul trecut la guvern, prin Anghel Saligny.
În 2024 se inaugurează în această lună, depozitul de deseuri ecologic de la Roești, o lucrare modernă, automatizată care va prelua gunoiul menajer din tot județul Vâlcea. Ca investiții publice.
Tot în sfera investițiilor publice, dar nu știm dacă vor începe execuția, important că este au fost finanțate 35 de localități vâlcene (fie singure, fie prin ADI-uri), pentru rețeaua de gaze naturale. Probabil că avansate fiind lucrările în Dăești, Bunești, Gușoeni, Budești, aici vom putea vorbi de racordări la rețeua de gaze naturale. La celelalte urmează proiect tehnic.
La nivel de investiții private mari, Fastens SRL va demara lucrarea de la Făurești, unde se realizează un important Hub de stocare cloud, investiție de aproximativ 100 milioane de euro, Avicarvil va inaugura abatorul de la Frâncești, unul dintre cele mai mari din Europa de Est, va începe investițiile de la Prundeni și Galicea și le va continua pe cele din Făurești. Chimcomplex ar putea inaugura centrala de cogenerare plus alte investiții pe platformă
O altă investiție mare care ar putea demara în acest an, la Horezu, una privată, de amploare, ar fi ducerea curentului electric la Vârful Români, investiție a operatorului regionl CEZ. O investiție care va da un impuls uriaș dezvolătorii truristice a microstațiunii de la cota 1.600.
Așadar anul 2024 este unul bun economic pentru județul Vâlcea, un an în care se pune bazele unei strategii de dezvoltare care va transforma această zonă într-una atractivă pentru investitori. Sunt șanse ca anul acesta să fie semnat și contractul pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Tigveni – Râmnicu Vâlcea – Găneasa, drum care ar aduce alți 80 de km de șosea de mare viteză la noi în județ.