Anul 2021 este compromis pe investiții, susține majoritatea primarilor PNL și PSD din Vâlcea

”Sincer, nimic. Un an prost. Ne-a spus ceva Orban, la Budești, de un PNDL3, de anul viitor. Prin PNRR? He he he, să-l vedem deși am auzit că acolo sunt de astea noi, digitale și noi nu avem aici canalizare. Că am fost scoși si din POIM”, spune un primar PNL.

Alt liberal spune că noroc cu Cejeul că i-a băgat niște asfalt: ”Chiar dacă m-am curvit pe ici pe colo, am reușit să punem o mână de asfalt pe drumul județean. Proiecte europene? Care? E iunie și consultanții spun că nu e nicio axă deschisă. GAL, la anu. Am cheltuit bani pe documentații, sf-uri și suntem pe o listă de sinteză la CNI. Dar din decembrie ni se tot spune”

”Cred că prin PNRR le va da alor lor să-l voteze pe Citu. Nu știu dacă și nouă. Cică CNI se mută pe PNDL3. Dracu mai știe. Oricum suntem și noi pe lista de sinteză. Dar pe lista de sinteză poți sta și zece ani”, spune un edil pesedist.

”Cum ce facem? Pietruim, decolmatăm, tăiem frunze și vegetație și noroc că mai avem șantierele astea pe final din PNDL2. În rest nimic. Nu tu program european, nu tu GAL, nu tu PNDL, nimic, nimic. Ai nostri aveau programe, ciumații roșii cum se spune. Mai am vreo 8 km și aș asfalta tot”, spune un alt primar pesedist.

”Ne-au bagat în priză cu gazele și țeapă. Dar ce țeapă mare. Am umflat buznarele consultanților, am dat bani pe avize. Am luat semnături, făcurăm ADI-uri și o mare țeapă. Guvernul ăsta ori nu știe care sunt realitățile, draci dacă mai candidez de la ei. Independent. Păi ce le arăt eu oamenilor?”, un primar PNL.

Uniii primari au noroc cu șantierele mari ale POR și PNDL pentru drumuri județene. Alții mai trag de câte un proiect european mărunt sau un PNDL2 pe final.

În rest, majoritatea priomarilor din Vâlcea, PNL, PSD, PER sunt complet numulțumiți. Nu am întâlnit niciun primar care să fie optimist. Unii liberali spun că dacă o ține așa guvernul, în 2024 nu iau nici 15%. ”Si or să se mire de ce PSD iar la 40%, iete de asta!”

Au noroc câteva comune cu buget mare și mai bagă asfalt pe drumurile sătești. Dar două treimi din localități au bugetul minimal de 15 miliarde.

”Dăm adeverințe la oameni și mai lucrăm cu cei de la 416 la câteva lucrări auxiliare. Și ne mai scoatem cu o alunecare pe situații de urgență sau un pod luat de ape. E un an pierdut. Iar dacă pe proiecte europene vin cu ghiduri de ale că trebuie haltă, gară, drumuri naționale și alte bazaconii, stăm pe tușă”, spune un edil PNL.

Suntem în luna iunie 2021 și nu există niciun program de dezvoltare, cu finanțare de la guvern. Niciun PNDL, niciun CNI. Nu există ghiduri pentru programul operațional mare 2021 – 2027, PNRR e la Bruxelles.

Sunt mici granturi norvegiene, programe pe mediu de iluminat public. Masterplanul de apă și canalizare este vreo 8 ani în așteptare. SMID-ul la fel.

Guvernul nu dă semne de vreun program, doar vorbe, fiecare edil încearcă pe unde poate să afle o informație. Situația e complicată. Și asta se întâmplă la nivel național, nu doar în Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *