Andrei Gheorghiu(USR): Ii îndrumam pe valceni din străinătate sa se înscrie ca alegatori prin formularul online

“Diaspora românească este compusa si din multi valcenii care au plecat in alte țări pentru un trai îndestulător, pentru o viață decentă si un viitor mult mai bun , insa ei nu au rupt legaturile cu țară ci urmăresc cu interes situația politică si economica a Românie. In planurile politice ale USR un rol important il are diaspora pentru care ne dorim sa creeem proiecte si inițiative care sa ii stimuleze sa se reîntoarcă in tara si sa sprijine dezvoltarea economică prin experiența lor occidentală. Ii îndrumam pe valceni din străinătate sa se înscrie ca alegatori prin formularul online si sa spijine schimbarea tarii in bine prin alegerea celui mai bun candidat la aceste alegeri prezidențiale, pe Dan Barna!”

Românii din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din noiembrie, prin corespondenţă sau la o secţie din afara ţării mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor, se vor putea înregistra online.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că românii se vor putea înscrie pe portalul www.votstrainatate.ro, formularele vor fi active până în 11 septembrie.

Procedura de înscriere

  • Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
  • Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.
  • Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.
  • După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidențiale între 8 și 10 noiembrie și între 22 și 24 noiembrie pentru cel de al doilea tur, iar una dintre principalele condiții pentru înființarea de secții de votare în străinătate este ca alegătorii să se preînregistreze pe platforma online a Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat,  președintele AEP, Constantin Mitulețu-Buică.

În condiţiile în care data pentru primul tur al alegerilor este 10 noiembrie, românii din vor putea vota, conform noii legii promulgate marți, în perioada 8 – 10 noiembrie, iar pentru al doilea tur de scrutin perioada în care se poate vota în afara țării este 22 – 24 noiembrie. Secţiile de votare din afara țării vor fi deschise vineri între orele 12-00 – 21-00, iar sâmbătă şi duminică între 7.00 și 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23.59.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *