Andrei Gheorghiu (USR Vâlcea): Salariile mari sunt în județele corporatiste cu investiții străine masive

Dacă privim harta salarizării, furnizată de direcția de statistică, pe luna iunie, se păstrează același format deja clasic. În primele zece locuri cu salarii medii nete de 1000 de euro și peste, se află județele așa numit ”corporatiste”, județe cu investiții mari, străine, cu capital străin și care fac produse sau servicii cu plus valoare mare. Capitala, Cluj, Timiș, Sibiu, Ilfov, Mureș, Iași, Brașov județe care atrag ca un magnet tineri în căutarea unor locuri de muncă bine plătite.

Județul nostru, din păcate, se află de ani buni, în ultimele zece ale României, asta și pentru că investițiile străine sau companii care să producă produse cu plus valoare mare sunt puține. Aici este handicapul nostru. Nu judec eu administrația municipiului sau a județului, pentru unii o fi bună, pentru alții mai puțin bună, cert este că dacă tragem o linie, vedem că diferențele salariale între Vâlcea și Sibiu sunt de peste 1000 de lei. Problema este așadar în această zonă, de a atrage investitori străini sau companii care fac produse cu valoare de piață mare.

Foarte bine și felicităm atreprenorii români din județul Vâlcea, din retail, din alimentație publică, din panificație, din industria cărnii, industria chimică, servicii, turism dar mai este nevoie de ceva pe lângă aceștia. De acele companii care să atragă forță de muncă, aceea calificată sau înalt calificată. Cum se pare că spargem gheața la Făruești.

Tinerii care termină o facultate și pe care ii putem aduce aici. Tinerii ansolvenți sunt forța motrice a unei societăți și atunci, cu cât ai mai multă ”intelighenție” într-o comunitate, cu atât pericolul AUR sau alte derapaje este mai redus. Cu atât mai mar este rezistența la manipulare.

USR vine exact cu această reformă, atât la nivel național cât la nivel local. Venim cu o alternativă. Fără a indica, a judeca prost sau bun actualele autorități. Dar poate că din punctul nostru de vedere ele și-au atins limitele. Noi venim cu un update. Este foarte bine că se vorbește frumos pe vloguri despre Râmnicu Vâlcea, nimeni nu contestă că este un oraș așezat, frumos, urat, un centru radial pentru turism dar mai trebuie ceva. Trebuie conținutul, calitatea, veniturile, companiile mari, companiile străine, trebuie stimulate să vină aici. Ca Vâlcea să se lupte cu Mureșul, Clujul, Sibiul nu doar în turism, să ne luptăm și în nivel de trai.

USR este singurul partid de centru drepta care condamnă ”țopăiala fiscală” a guvernului USL, una care riscă să lovească în privat. Noi stimulăm muncă, USR este partidul fără taxe, fără taxe pe salariul minim, partidul societății deschise care construiște medii de afaceri domestice pentru mai mulți antreprenori, oferind astfel cadrul pentru salariul competițional.

USR este varianta concretă și decentă la extremismul AUR, nu alte blocuri democratice, cu denumiri care amintesc de cele mai sinistre epoci ale României din anii 50.

Andrei Gheorghiu, președinte USR Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *