Andrei Gheorghiu(USR): Investitorii privați sunt partenerii administrației publice și nu subordonați
Lipsa investițiilor cu capital străin în Vâlcea, pentru liderul USR, Andrei Gheorghiu, se reflectă în salariile mici și într-o cartelizare a pieței muncii din județ.
”Deși Vâlcea are o economiei funcțională și există investiții în județul nostru, majoritatea sunt cu capital autohton. Ceea ce nu este deloc rău, este bine că retailul alimetar, industria agro-zootehnică, industria chimică sunt bine reprezentate în județul nostru. Însă, lipsește aproape deloc zona investițiilor mari cu capital străin. Aceștia nu au fost atrași de județul nostru, pentru că nu avem un marketing la acest nivel. Vâlcea nu are o mapă de prezentare la forumuri internaționale, nu suntem prezenți la târguri de afaceri, nu avem amabasadori de județ care să prezinte profilul economic, resursa umană în exterior. Nu am reușit să atragem mari campanii occidentale aici. Harta națională a salariilor arată clar faptul că acolo unde sunt corporații, unde sunt companii multinaționale, există o piață concurențială a salariilor. O dinamică pe acest palier. Companiile străine au o altă capacitate de a-și plăti angajații, de regulă aceste companii lucrează cu produse cu plusvaloare mare. Aceste companii în schimb sunt foarte exigente. Ele au nevoie de un partener de dialog în administrația locală. Categoric vin după profit dar au nevoie de o predictibilitate, de un dialog, de perspectivele de dezvoltare a infrastructurii în zonă”, spune Gheorghiu.
Pentru liderul USR, o companie din zona electronicele sau IT care depinde de exporturi are nevoie de o prezentare detaliată a zonei de investiții și a duratei sau proiectelor de infrastructură pe termen lung.
”Nimeni din boardul unei mari companii nu găsește Vâlcea pe hartă, de unul singur. Pentru ei România este un front de lucru, un potențial de investiții și trebuie să fie atrasă direct prin informații, prin prezentarea pe termen lung și scurt a resursei de muncă, a infrastructurii, a autostrăzilor, a legăturilor, a utilităților. Dacă nu are aceste informații despre Vâlcea, pentru că nu are cine să i le ofere va căuta altă destinație pentru investiții. O companie internațională caută un partener de dialog în administrația locală, de regulă nu răspunde la ordine, promisiuni sau alte lucruri de altă natură. Până când nu vom învăța acest lucru elementar de marketing și de dialog echilibrat, vom privi salariile vâlcenilor tot în coada clasamentului. Chiar dacă avem mii de agenți economici în județ. Dar care produc lucruri care nu aduc plus valoare mare și nu solicită specialiare sau înalt calificare. Deci implicit nicio salarizare care să depășească frecvent 1000 de euro net lunar. Nu spune nimeni că nu e nevoie și această industrie. Dar e nevoie de mai mult. De aceea absolvenții vâlceni de universități nu se reîntorc acasă, pentru că nu găsesc în Vâlcea companii de acest nivel care să corespundă pregătirii lor profesionale și salariilor pe care le doresc”, conchide Gheorghiu.