Amendamentul lui Eugen Neaţă – un motiv în plus pentru stimularea performanţelor sportului românesc

Nu e niciun secret faptul că în ultimii 27 de ani, sportul românesc se află într-un pronunţat declin, sporturile de echipă, fiind din ce în ce mai puţin medaliate la competiţiile internaţionale şi foarte puţini tineri mai optează pentru o carieră sportivă sau să lucreze în acest domeniu.
Retragerea subvenţiilor statului, lipsa unui marketing profesionist, înlocuit de tot felul de „matrapazlâcuri” între impresari mai mult sau mai puţin dubioşi şi alte forme incoerente de „team manageri”, lipsa unui sistem corect de recrutarea a adevăratelor talente plus multe alte cauze, au dus la prăbuşirea efectivă a sportului românesc, într-o zonă extrem obscură şi de multe ori vecină cu evaziunea fiscală.
În prezent se lucrează la actualizarea unei noi Legi a sportului dar anumite funcţii foarte utile pentru a conforma sportul românesc cu standardele internaţionale, nu erau reglementate, nefiind specificat cadrul prin care de exemplu, team managerii puteau fi angajaţi.
În acest sens, deputatul PSD Eugen Neaţă a elaborat un amendament, împreună cu preşedintele Comsiei de Muncă din Camera Deputaţilor, amendament care deja a fost aprobat.
„În urma solicitărilor venite din partea reprezentanţilor cluburilor sportive, împreună cu colegul meu Adrian Solomon, am depus un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, care a fost marţi, 26 septembrie, pe ordinea de zi a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.
Acest amendament a fost depus şi la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
Am susţinut în şedinţă modificările pe care le-am propus, colegii au fost de acord, la fel şi reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului. Votul a fost pentru, cu o singură abţinere a unui deputat USR. Urmează ca aceste propuneri să fie dezbătute şi supuse la vot în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. În ultimii ani, sportul de înaltă performanţă, din nevoia de a performa, a suferit tranformări majore în ceea ce priveşte managementul echipelor tehnice pentru a asigura buna desfăşurare a activităţii sportive. În cazul sporturilor de echipă au apărut ocupaţii ca marketing sportiv, team manager sau organizator de competiţii, funcţii vitale pe lângă echipele ce joacă la nivel naţional şi internaţional. Pentru că în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 38/2017 nu era clar specificat şi angajarea acestor persoane angrenate în activitatea sportivă, am depus amendamentul prin care să clarificăm şi acest aspect. Le mulţumesc colegilor pentru votul dat şi pentru că au înţeles că sportul de performanţă trebuie susţinut printr-o lege clară şi corectă care să ajute la buna desfăşurare a activităţii cluburilor sportive”
AP