Am limuzină, sunt șmeker, nu sărăkie și vreau să mă plimb cu ea în oraș, ce pana mea!

Acum vreun an propusesem, în naivitatea mea, administrației locale din Râmnicu Vâlcea să blocheze Calea lui Traian pe segmentul central sau, să obtureze o bandă și o redea strict  pentru transportul în comun – autobuze, taxi, biciclete, trotinete, etc. Sau să obtureze câte o bandă pe sens, pe centrul Căii lui Traian și să fie transformat acea zonă în spațiu verde.

Au râs de mine mulți, ba chiar mi-am luat și niște morți și răniți pe Facebook. Păi cum dreaku să meargă bugetarul cu autobuzul, cu rata, la muncă! Doar el nu e sărak, e șhmeker!

Propunerile mele erau în concordanță cu normele de ecologie, cu mobilitatea urbană, cu civilizația. Sunt orașe în lumea asta în care efectiv administrațiile i-au pus pe conducătorii auto în fața faptului împlinit. Au blocat benzi de circulație, au limitat la 10km pe oră viteza în zone centrale. Adică i-au forțat pe oamenii care lucrează în oraș să folosească orice alt mijloc de deplasare decât auto personal.

La Râmnicu Vâlcea nu merge așa ceva. La noi bugetarii, că ei lucrează prin centru, e musai să se deplaseze cu mașina. Sunt pline parcările adiacente străzii Praporgescu de mașini de bugetari. Parcările Prefecturii, CJ-ului, Primăriei, cele private, cele publice. Bașca atunci când fițele vin să-și ia beizadelele de la Școala cu Ceas. La noi, ai limuzină, ai mașină, ești figurant, chiar dacă stai în Nord sau în Ostroveni sau în noile cvartale imobiliare, ești cu fițe, cum dracu să mergi ca sărăkiile cu autobuzul? Nu, mentalitatea de boier parvenit e puternică. Să te faci de râs? Tu filifizonul, tu țoapa de instituție?

Na, că în zilele astea este blocat orașul pe centru, pentru un festival național. Nu sunt fan al genului dar am văzut reclama la acest festival și în București, sunt se pare premiile muzicale românești în muzică. În acest domeniu, este cea mai tare chestie care se produce muzical și se întâmplă la Râmnic. Bravo celor care s-au ocupat de treabă.

Dar ce să vezi? Exact ăia care mă înjurau pentru ideile mele crețe cu ecologia, zbiară acum în oraș, că nu au pe unde circula, că stau la cozi la semafoare. Autobuzele ETA pentru cine sunt? Uber, Taxi, Bolt, bicicleta?

Mă scuzați, dragi bugetari, trebuie să învârtiți AUDI-ul, BMW-ul în trafic și nu ai pe unde. Nașpa. Ce pana mea? Îmi pare rău, pentru cum vă manifestați oful.

Le dau o veste, în orașele europene asta e normalitatea. Traficul în zonele centrale este restricționat. Bugetarii merg la muncă cu mijloacele de transport în comun. Că ei nu sunt parveniți de oraș. Nu sunt șmekeri, sunt niște banal de săraki, cărora nu le pute mersul pe jos, cu bicicleta, metroul, autobuzul și ce mai e pe acolo.

Vâlceanul e boier. El trebuie să aibă o ”șușa” cu 6 benzi, să aibă unde să bage maneaua la maxim, la semafor, să tureze motorul, să parcheze șmeker la instituție la poartă, la școala la progenitura lui, cât mai lângă ușa de intrare. Să epateze, să arate, precum face în pozele de pe facebook, când se pozează cu muierea în Thassos, așa trebuie să epateze și în trafic. Who s the fucking man!

Ca statistică, un autobuz local cu 50 de călători desființează 50 de mașini în trafic în medie. Dar un autobuz nu poate desființa mentalitatea de țăran de Gușoeni, ajuns mare bugetar cu sinecură, la stat! Greață!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *