Am fost profesor pentru o oră Generației ”Z”, la Școala Gimnazială Nr. 10

O inițiativă lăudabilă a directorului Școlii Gimnaziale Nr 10 din Râmnicu Vâlcea, Ovidiu Popa, de a face un desant de juranliști la clasele a VIII-a, pentru a le povesti câte ceva despre mass-media și alte lucruri.

Magdalena Popescu Antena3, Claudia Paraschivescu Televiziunea VTV, Lucian Corneci Tribuna Vâlceană și subsemnatul ne-am prezentat la câteo clasă terminală de gimnaziu.

Eu am fost la clasa a VIII-a B, o clasă foarte bună, cu copii tonici, frumoși, explozivi. Copii care aleargă prin viață, copii naturali, cu mult mai flexibili decât generația mea la 14  ani și diferiți cred de generația de acum 4 ani.

Am încredere în această generație. Pentru că nu are inhibiții, nu are blocaje, știe să treacă peste orice obstacol, nu are tabuu-uri, nu crede în mituri. Pentru că acesti copii sunt generația gadget, a tehnologiei. Și cu cât mai ești aproape de tehnică, cu atât ești mai departe de misticisme, ocultisme, mitologii și alte fantezii naționalisme.

Chiar dacă pe acasă familia le vine cu arhaisme de înainte de 1989, această generație se va autoghida în viață și nu va pune preț pe învățăturile unor părinți captivi nostalgici. Și chiar le recomand, să se delimiteze, de sistemul fosilizat de valori pe care unii îl practică. Sunt prea deștepți ca să deplângă vreun naționalism sau ceaușism inutil, lamentat de vreo mamă sau tată învins.

Revenind la copiii pe care i-am avut în viață. Da, sunt maturi, sunt coerenți, sunt ironici, sunt sensibili, nu ipocriți, sunt sinceri,  sunt pregățiți pentru societate, la nivel de esență. le mai trebuie doar cizelarea educațională. Dar nu sunt captivi unei loialități, nu sunt sclavi, nu au comportament obedient. Nu se supun regulilor decât dacă le înțeleg rostul. Acestor copii nu le poți spune ”că așa vreau eu”. Îți pot arăta degetul mijlociul imediat.

Este generația care pregătește o lume deschisă, unică și incluzivă. Nu e o generație națională, este una transnațională. Este generația Europei care la rândul ei o va pregăti pe cea a lumii.

În concluzie, Școala Gimnazială Nr. 10 își respectă blazonul. Ca fiind una de top din municipiu.

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *