Am decis! Voi pleca din România, la 65 de ani, voi face parte din valul pensionarilor emigranţi

De fiecare dată când văd jocul sinistru de glumeț al clasei politice, al gloatei, al boierilor de la Cărturești, postările lui Caramitru, dar și pe cele ale Șoșoacăi, îmi vine în minte, în stil prozaic, vacanța noastră, aia seculară, din istorie…

Nu vă amintiți? După retragerea aureliană, daco-romanii locali au fugit în pădure. Da, după ce imperiul și administrația imperială au ales că e mai sigur să coboare sub Istru, din cauza barbarilor, cei care au rămas, în loc să progreseze, să construiască o societate, o naţiune, au ales calea codrului. Adică, din secolul al III-lea și până spre secolul IX, până la primele preformațiuni statale, românii au avut „vacanță”. Nu au existat în istorie, în memoria ei. Asta, în contextul și în ciuda faptului că romanii ridicaseră aici orașe, forturi, drumuri, apeducte. Adică puseseră bazele unei societăți.

În restul Europei, după colapsul imperiului, au germinat state. S-au cristalizat primele imperii, prin combinațiile localnicilor cu migratori; deja vorbim, în primul mileniu, de primele state feudale. Aici, tăcere. O regresie, societatea urbană romană s-a transformat în cătune cu colibe, la mijloc de codri. Mai mult, dacă citim și memoriile lui Ovidiu de la Pont, cele despre localnici, înţelegem șocul civilizațiilor și cam cum erau ai noștri prin spațiul danubiano-mioritico-pontic.

Cred că aici/aşa s-a născut anomalia România, raportat la Europa. Cu excepția Transilvaniei. Pe bune dacă nu aș negocia, cu maghiarii și cu austriecii, o concesiune de 100 de ani pentru Oltenia, Muntenia și Moldova! Pentru că totuși Transilvania este un produs reușit. Nu le dăm Ardealul, dar le împrumutăm restul provinciilor istorice pentru 100-200 de ani.

Azi trăim în urma unor convulsii de 1.000 de ani, într-o țară a caterincii, a mișto-ului. Primul este vodă, care face mișto de noi, norodul, dar și de USR, propunând un premier care nu are nicio șansă de a trece, numai dacă,  PNL, la mișto, nu are cumva de gând să susțină cabinetul monocolor Cioloș. În acest timp, tot la mișto, PSD se îngrașă ca porcul în opoziție, făcând mișto de dreapta lui papură vodă. Orban face mișto de PNL și amputează șefia Camerei Deputaților, pentru care, la mișto, a cedat vreo 4 ministere.

UDMR face mișto de fiecare guvern, deși este o formațiune care, luna viitoare, ar putea colabora cu PSD – au făcut-o, fără probleme, cu PSD-ul toxic al lui Dragnea, așa că formațiunea lui Ciolacu ce ar avea dacă ar fi în tandem mișto cu UDMR și PNL?

În acest context, oare de ce nu mă mir că restul României trăiește totul la mișto? Pandemia este tratată la mișto, vaccinarea, la mișto, decesele din spitale, la mișto. Profesorii care se întâlnesc cu mii de elevi tratează sănătatea la mișto. Istoria României ne tratează la mișto. Se eliberează la mișto, zilnic, câte 300-400 de paturi la ATI, pentru că unii au insistat, la mișto, să devină îngeri.  Cîțu iese mișto îmbrăcat de la întâlnirea cu Cioloș, Cioloş visează mișto despre guverne reformiste, când are 15% în parlament.

Pe facebook, facem caterincă. Și facebook-ul face caterincă de noi. Cred că avem cea mai mișto responsabilitate pe care ne-o asumăm. Sunt convins că vreo lună, cel puţin, nu o să avem guvern. Ce mișto!

CEZ-ul și Distrigazul fac mișto de noi la facturi, la pompă, benzina are prețuri mișto, euro are un curs mișto, deștepţii fac mișto de proști, proștii fac mișto de deștepţi. La Cărturești, se glumeşte despre gloată. La birt, gloata glumeşte despre elite.  Este o țară mișto. Cu drumuri mișto.

Stop! Din păcate, este o țară plictisitoare în umorul ei mediocru.

Iar eu m-am săturat de țara asta. Am luat decizia de a o părăsi când voi avea 65 de ani. În momentul în care voi împlini vârsta de pensionare, mă voi muta definitiv în altă țară. Tinerii pleacă devreme pentru a-și găsi un rost în viață. Eu voi face parte dintre bătrânii emigranți care vor vinde tot ce au aici și voi prefera să îmi caut un rost în viață, un rost interior, al meu,  la pensie.

Vreau ca ultimii 10 – 20 de ani din viaţă, cât mi-o mai fi dat, să nu-i trăiesc la mișto, la caterincă, într-o țară în care toată lumea preferă să facă mișto de istorie, iar istoria de noi…

Voi fi un pensionar emigrant.

Liviu POPESCU

 

3 comments

 • Marian Pătrașcu

  Și cum o să trăiești într-o țară civilizată cu o… pensie românească? Mizerabilă desigur, căci eu nu știu ca să fii tu vreunul din ăia ”speciali”, adică magistrat, parlamentar ori angajat la BNR, ASF, DNA, DIICOT și alte instituții ai căror salariați au salarii și pensii nesimțite! Sau îi fi făcând parte dintre ziariștii care s-au… învârtit și-și umflă conturile fără a se strofoca prea mult cu munca? De pe la… Servicii cumva? Că… se poartă!

 • Bazavan

  Comentariul d-lui Pătrașcu este corect și la subiect. Ca să migreze la 65 de ani cu siguranță ai fost un special. Doar n-o sa mergi și să stai pe capul copiilor ca un bunic rătăcitor fără căpătâi.
  Sau poate mergi în interes de serviciu să dai lovitura acolo să te pricopsit…?
  Esti de tot râsul D-le Liviu, pensionar emigrant. Mi-ar fi plăcut sa spui ca ești pensionar inginer sau medic sau chiar ….fost ofițer în trupele speciale SRI…
  E dreptul dale să te faci de ras. Un singur lucru, te rog să nu ne umpli de rahat pe noi care suntem romani pana la moarte.
  Cu stima, un pensionar inginer….

 • Stefan

  Daca va permiteti – mergeti cu Dumnezeu! Nu e nevoie de explicatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *