Alunecări de teren în bazinul minier Berbeşti, raportate de ISU

Două localităţi miniere din judeţul Vâlcea, Berbeşti şi Mateeşti, se confruntă cu probleme grave de alunecări de teren, se arată într-un raport prezentat joi de prefectul Dumitru Cornoiu.

‘Din cele raportate de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, pe raza oraşului Berbeşti, pe drumul comunal care face legătura între DJ 605A şi cătunul Amzuleşti din satul Valea Mare s-a produs o alunecare de teren ce a afectat platforma drumului pe o lungime de 40 de metri, fiind întrerupt accesul spre un număr de 17 gospodării. O altă alunecare de teren care a afectat mai multe proprietăţi private a avut loc în cătunul Chilieni. În satul Nou, excesul de umiditate din ultima perioadă a condus la reactivarea fenomenelor de instabilitate ale haldei de steril Panga Nord pe o lungime de aproximativ 250 de metri, materialul antrenat obturând parţial albia pârâului Tărâia’, a precizat Dumitru Cornoiu.

Şi în localitatea vecină, Mateeşti, a avut loc o eroziune a malului pârâului Tărâia în zona Lunca Bisericii. În satul Turceşti culeea podului vechi s-a răsturnat în albia pârâului Tărâia şi s-a accentuat fenomenul de alunecare de teren din cătunul Palaghi unde au fost afectate trei locuinţe.

Prefectul a spus că trebuie luate de urgenţă măsuri în zonă pentru a nu se ajunge la catastrofa din 2008, când aceeaşi haldă de steril a distrus mai multe locuinţe şi a obturat albia pârâului respectiv.

‘Zona minieră Berbeşti-Mateeşti-Alunu, din păcate, are cred cele mai multe focare active de alunecare de teren în urma exploatării cărbunelui. Haldele de steril, aici trebuie rezolvat, acestea trebuie redate circuitului agricol şi stabilizate. Odată ce am reuşi asta, nu am mai avea probleme’, a afirmat Dumitru Cornoiu.AGERPRES

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *