Alt drum nou este pe harta Vâlcii, drum construit de la zero: Livezi – județul Gorj

Dacă recent am amintit de drumul haiducilor, iată că în această toamnă putem vorbi de un nou drum pe harta județului Vâlcea. Drumul care leagă Livezi de comuna gorjeană Dănciulești.

Drumul Gorjului, drum care leagă comuna vâlceană Livezi de gorjenii din Dănciulești a fost  asfaltat pe teritoriul județului Vâlcea iar lucrările au început în județul Gorj

Drumul contruit de la zero ajunge  în punctul Dealul Muierii, zona de graniță dintre Vâlcea și Gorj. Și scurtează cu peste 50 de km distanța dintre cele două localități.

Livezi – Dănciuleşti este un drum dorit atât de gorjeni cât şi vâlceni, locuitorii ambelor comune având proprietăţi deopotrivă în ambele localităţi.

Între Vâlcea şi Gorj, pe muchia dealurilor unde trăieşte vie legenda femeilor goale care i-au alungat pe turci, de i-a rămas şi acum numele de dealul muierii, cresc poate cele mai frumoase păduri de gorun care unesc prin slovă, prin cântul privighetorilor, prin muzică, cele două judeţe ale Olteniei de sub Munte.

Aici, la Livezi, locul unde aristocraţia românească a pus bazele educaţiei, iluminismului, a dezvoltat o întreagă pleiada de nume mari ale României, avem așteptatul drum de legătură între Vâlcea şi Gorj.

Un drum care aduce în prezent legendele de la Răscruce, acolo, unde dacă te blestemau babele, „erai spurcat toată viaţa”, pe unde umblă moroii atunci când mor fără lumânare, unde Palău s-a răsturnat cu căruţa şi a dormit între boii cuminţi, într-o toamnă friguroasă, spunând satului că a dormit între „sobe”.

Aici pe acest drum, o potecuţă prin pădure până mai ieri, vom avea cel mai nou şi mai frumos culoar de legătură între Livezi Vâlcii și şi Dănciuleştii Gorjului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *