Alexandru Muraru: Iașul are prima șansă la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021

“În acest context, Iașiul reprezintă locația perfectă, având în vedere faptul că este al doilea oraș din țară, după București, în ceea ce privește numărul de monumente istorice”, a declarat, marți, Muraru, în cadrul dezbaterii “Arhitectură. Cultură. Identitate. Inovație”, o întâlnire dedicată educației prin arhitectură, desfășurată la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Potrivit unui comunicat al INP, transmis, marți, AGERPRES, pentru Alexandru Muraru “Iașiul reprezintă capitala culturală și simbolică a României”.

“Având în vedere atât patrimoniul construit cât și evenimente de anvergură care contribuie la infrastructura culturală, precum FILIT, FIE, Seara Valorilor, Simpozionul Național Monumentul—Tradiție și Viitor, Iașiul are toate șansele pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în anul 2021. Mai mult decât atât, importanța istorică și tradiția vor aduce coroana europeană în capitala Moldovei”, a mai declarat directorul INP.

În anul 2021, România va fi din nou, printr-un oraș, în centrul lumii culturale europene, după ce, în 2007 Sibiul a fost invitat a fi Capitală Culturală a Europei alături de Luxemburg, printr-un program care a dus la restaurarea, la dezvoltarea și la așezarea unui oraș românesc pe harta culturii europene.

România își va alege, în 2016, orașul care va fi în 2021, alături de un oraș din Grecia, Capitală Culturală Europeană, Timișoara, Cluj, și Craiova fiind urbele care aspiră la râvnitul statut, în timp ce Brăila și Aradul fac eforturi pentru a intra în competiția pentru acest titlul.

Competiția “Capitala Europeană a Culturii” este lansată cu șase ani în avans, pentru a oferi orașelor posibilitatea de a se pregăti și, deși rămâne, în esență, un eveniment cultural, manifestarea aduce numeroase beneficii sociale și economice semnificative orașelor și regiunilor, în special atunci când este integrată într-o strategie de dezvoltare pe termen lung, axată pe cultură.

În 2012, Capitalele Europene ale Culturii au fost Guimaraes—Portugalia și Maribor—Slovenia.

Viitoarele “Capitale Europene ale Culturii” 2013-2019 vor fi: 2013 — Marsilia (Franța) și Košice (Slovacia); 2014 — Umea (Suedia) și Riga (Letonia); 2015 — Mons (Belgia) și Plzeň (Republica Cehă); 2016 — Donostia-San Sebastian (Spania) și Wroclaw (Polonia). Pentru 2017 — în Danemarca, Aarhus și Sonderborg se află încă în competiție, la fel și în Cipru, Nicosia și Paphos. De asemenea, pentru 2018 a fost stabilit ca orașele să fie alese din Țările de Jos și Malta, iar în 2019 — din Italia și Bulgaria.

De la crearea acestui titlu, în 1985, 46 de orașe au fost desemnate, până în prezent, “Capitale Europene ale Culturii”. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *