Alexandra și Dănut, doi tineri frumoși de 30 de ani și visul lor împlinit: O fermă frumoasă la marginea Vâlcii, pe Valea Oltețului

O zi la fermă sau o fermă cât o viață… Ceea ce urmează este povestea frumoasă de viață a doi tineri frumoși care au construit un vis. Au avut un vis pe care l-au materializat, l-au pus în practică și au pus bazele unui lucru minunat, o povestea de viață.
Dănuț și Alexandra. Sunt doi tineri frumoși de 30 de ani care au construit în Alunu o poveste. Povestea vieții lor, acolo punând suflet, punând secundele bucuriei lor, punând căldură, punând fiecare moment al vieții lor. În Ferma Porumbelul. O fermă de familie care poate demonstra cu usurintă, că atunci când esti frumos pe interior, când gândești nobil, ceea ce iese din mâinile tale nu are cum să fie mai prejos.
Alexandra e de peste deal, de la Alimpești. O adolescentă plină de viață, de umor, băiețoasă, crescută la țară între animale, care a urmat școala, facultatea și credea că se pregătește pentru o carieră în vreun oraș metropolitan, așa cum îi preziceau părinții și apropiații. Numai că Alexandra nu putea să renunțe la o parte din ADN-ul ei. ADN construit în grădina de acasă, cultuvat de dragostea pentru animale. Nu se vedea într-un oraș agitat, zgomotos. După studenție s-a întors acasă. L-a întâlnit pe Dănuț care avea o firmă de tâmplărie.
Au vizitat din întâmplare un prieten care avea o microfermă și amândoi, Alexandra și Dănuț s-au înțeles din priviri. Asta era ce-și doreau și ei. Și așa au început. De la zero. Un vis care azi este una din zecile de povești de succes ale Vâlcii. Cu doi tineri care construiesc cu mâinile lor un grajd, fac o livadă, plantează zmeur și lavandă. Și pășesc în viață, cu ceva construit cu migală, cu trudă, dar cu mâna lor.
Nu aveau bani de vite mari la începuturi și au cumpăraț 11 viței pe care i-au crescut cu lapte praf. Au construit un grajd modern pe care l-au compartimentat. Grajdul are chiar o zonă pe care scrie Maternitate. Acolo de Anul Nou s-a născut cel mai tânăr locuitor al fermei, primul vițel de la una din vaci. De fapt tot grajdul este pictat. La intrare Alexandra a pictat arborele vieții și sunt poze la intrare, poze țiplate din toți anii, cu fiecare moment al istoriei fermei.
Au apărut și copiii – Alberto și Ayan. Amândoi trăiesc acolo, lumea lor este cu animalele, cu vitele, cu păsările, rațe, gâște, gâini, porci. Prea puțin timp cu tabletele. Copiii nu au nevoie de lumea virtuală a calculatorului. Lumea reală cu vacuțe și rațe este lumea lor. Toate zonele animalelor locuiesc în zone bine comparimentate.
O zi din viața celor doi tineri începe la 5 jumătate. Atunci se trezesc, merg la ferma aflată la 1 km de casă, hrănesc animalele, fac curățenie în grajd. Alexandra apoi pleacă la job.
”Dar abia aștept să revin după ora 4. Până în miez de noapte, merg la fermă. La o fermă e de lucru non stop. Mereu se găsește câte ceva de făcut. Acum iarna poate e mai puțină treaba dar începând din primăvară nici nu ști de ce să te apuci mai întâi. Vara este zi lumină de muncă al fermă. Avem mare noroc că ne ajută și părinții mei și ai lui Dan”, spune Alexandra.
Planurile nu se opresc aici. Acum, după ce ferma a fost pusă pe picioare, Dan și Alexandra vor să amenajeze aici la fermă ateliere de creație, de țesătorie, de meșteșuguri tradiționale. Urmează să ridica o cabană de tip A, și apoi totul să intre în circuit turistic, unde la parter să se poată servi masa. ”O zi la fermă” va fi un program pentru familii de la oraș care va include pentru oaspeți munca la fermă, în livadă, la grădină, la lavandă, cu animalele, o plimbare cu șareta veche până la fermele vecine unde este o fermă de struți și la o plantație de muri.
Alexnadra și Dan acum caută piață de desfacere pentru lapte, brânză, sâmântă, legume, fructe. Au arendat terenuri și proiectele economice ale celor doi treptat încep să se contureze.
Când îi privești pe cei doi tineri de 30 de ani care au avut un vis și pe care l-au construit pas cu pas, începi să crezi să ai speranțe că România are viitor.
”Alunu este cunoscută drept localitate minieră. Renumele carierelor de cărbuni este cel care a dat brandul locului. Dar nu e totul minier. Sunt și alți agenți economici mari industriali aici dar mai e ceva. Ferma soților Militaru nu este singura. În Alunu avem 54 de mici firme în agricultură și zootehnie. 29 de PFA-uri, 23 de IF și 2 II-uri. Și numărul acestora crește de la an la an. Alexandra și Dan sunt un exemplu de tineri care au pus suflet în ceea ce fac. Ca ei mai sunt și sper să fie luați exemplul și de alți tineri din Alunu. Eu le urez și succes tuturor care își pun in practică, concret pasiunea lor”, spune primarul localității, Cristian Birăruți.
Alunu este una din comunele dezvoltate ale Vâlcii. O comună care sute de ani s-a bazat pe agricultură și zoothnie. În secolul trecut industria extractivă a schimbat într-un fel specificul economic al zonei. Dar odată cu restrângerea activității miniere, zootehnia și agricultura revin din nou în economia zonei. Faptul că sunt 52 de astfel de mici ferme spune mult despre noul destin al comunei de la marginea Vâlcii, acolo, unde Oltețul intră în județul nostru creionând de la nord la sud, cea mai frumoasă arie plină de patrimoniu, conace boierești, biserici de lemn, cetăți dacice. Și mai nou ferme agro-zootehnice.
Liviu POPESCU