Alegeri Râmnicu Vâlcea: Când Fu Tică, nu Fu Tache, când Fu Tache, nu Fu Tică… so long

În aceste zile, discutând cu câţiva membri PSD, am zărit la ei o oarecare bucurie. „Stăm bine în sondajele pe Râmnic, suntem în faţa PNL cu aproape 10 puncte, ca partid”. În sondajele făcute chiar de PNL.

Pentru câteva secunde am zâmbit şi m-am bucurat pentru saltul pe care PSD îl făcuse în doar câteva luni, din septembrie. Atunci când PNL, pe Râmnic, stătea triumfal. Să fie o mai bună comunicare a lui Ion Gigi Matei, erodarea la Bucureşti a lui Iohannis?

Nu, singura eroare de calcul matematic era Mircia Gutău. Acesta, în septembrie, ducea PNL, la Râmnicu Vâlcea, la scoruri exponenţiale. Odată cu disocierea acestuia de PNL, impusă de Gorghiu, implicit a coborât sondajul PNL la o valoare relativ reală pentru Râmnicu Vâlcea, sub PSD.

Lucrurile, în realitate, stau cam aşa, la ora asta, pentru candidaţii de primar. Mircia Gutău va câştiga alegerile în Râmnicu Vâlcea fie dintr-un tur, fie din două. Cu o singură obiecţie, mult discutatele dosare DNA, care ar reseta datele problemei.

Deci Gutău va câştiga alegerile pe lista Partidului Eschimoşilor Albi sau Negri sau Verzi. Şi, pe acest partid, va împinge jumătate din capitalul său, adică un 20%, adică vreo 4 consilieri, aceiaşi (-1, poate) pe care îi va băga şi la CJ Vâlcea (vezi experimentul UNPR Vâlcea din 2012).

Locul II va reveni probabil PSD, dar numai pentru Ion Gigi Matei sau Romeo Rădulescu (candidat PSD). Niciun alt candidat  de la PSD nu va obţine locul II. Iar Matei trebuie să-şi asume această candidatură, dar, dacă nu vrea, nu îl poate împinge pe Mihăilescu. Deşi directorul Romsilva e un tip soft, este Giosanul PSD, adică nu are scor de masă, nu e vector.

PNL va avea abia locul III, cu orice candidat vehiculat până în prezent, Vârlan sau Grig sau oricare altul din ograda proprie.

La partide lucrurile stau diferit. PSD va obţine prima poziţie, Partidul Eschimoşilor Albi va obţine locul II, iar PNL locul III, sau, în cel mai fericit caz, cele două partide vor avea acelaşi scor, scor pentru formarea unei alianţe post-electorale, PSD devenind minoritar, deşi câştigător procentual.

Lucrurile se schimbă dacă se întâmplă scenariul vehiculat în presă, cel cu Mircia Gutău. Eliminarea lui Gutău din cursă va da liber PSD-ului pentru primărie sau va echilibra meciul, dacă la PNL este candidat Romeo Rădulescu, cel din urmă având de această dată o şansă foarte mare. Dacă însă PSD va merge cu Ion Gigi Matei, iar PNL cu Grig sau Vârlan, primarul Râmnicului va fi Matei. Echilibrul şi impredictibilul ar fi doar într-o confruntare Matei (PSD) şi Romeo Rădulescu (PNL).

Dacă însă nu se va întâmpla nimic cu Gutău, primăria deja este, la ora asta, antamată.  Iar PSD va trebui să-şi maximizeze profitul electoral cu Ion Gigi Matei sau cu Romeo Rădulescu, pentru a obţine, pe locul II, un scor bun.

Dacă însă Romeo Rădulescu ar candida la PNL, Mircia Gutău la Partidul Eschimoşilor Albi, Ion Gigi Matei la PSD, singura alianţă post-electorală va fi doar PSD – Mircia Gutău, iar preşedinte la CJ Vâlcea va fi omul PSD.  Asta pentru că se ştie foarte bine adversitatea organică dintre Rădulescu şi Gutău.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *