Alegeri Italia. Nu credeam că voi scrie asta: PSD și PNL sunt condamnate sa guverneze până în 2028

Suntem intr-un moment de răscruce al istoriei europene. Similar cu fenomenul „oamenilor mării”, o secvență a sociologiei antichității, când pur și simplu, venite de nicăieri, popoarele mării au schimbat configurația vechilor civilizații care se formaseră in bazinul mediteranean și în Mesopotamia.

Azi, popoarele cavernelor ies la suprafață în cea mai profundă criza triadică generată de trei mari fenomene – criza identitară, criza energetica și războiul din Ucraina.

Popoarele cavernelor sunt cele vulnerabile la aceste convulsii și ies din zona lor de confort pentru a hăcui ordinea și establishmentul social existent.

Sunt popoarele fără timpi de așteptare și care au reacționat dur la „limba bruxelleză”, limbaj birocratic anchilozat și care așteaptă soluții rapide.

Saltul energetic forțat fara o perioada de tranziție, fara un progres firesc între economia resurselor convenționale spre economia regenerabilitatilor a provocat prima criza. Se vede asta peste ocean, unde americanii nu au forțat nota, lăsând ca noile tehnologii să substituie din mers pe cele vechi nu au provocat crize de preturi și inflații mari. Europa s-a grăbit de parcă Terra intrase în nor  toxic azi și a aruncat o populație nepregătită financiar sa ia curent de la soare. Forțând companiile vechi să umfle preturile pentru a-și maximiza profitul pe ultima sută de metri.

In plina pantă a acestei escaladări inflaționiste, a venit ca o benzina in foc, revizionismul rusesc prin războiul din Ucraina care a accentuat temerile populației privind o apocalipsa totala a confortului cu care eram obișnuiți. Retorica lui Putin, o impostura de tradiționalism, suveranism și religiozitate a acaparat periferiile sociale, ducând blocul popoarelor cavernelor la surprize masive in sondaje.

O Europa atât de firav unită, perforata de criza Covid, este inca imatura pentru a accepta o societate globală care sa anuleze cutume tradiționale. Lovită astfel din toate părțile de criza, Europa cavernelor s-a refugiat în lumea tradițiilor a cercurilor închise, într-un buncăr naționalist crezând că va scăpa de tăvălugul prețurilor, războaielor, căutând lideri care sa le dea un drog al iluziilor.

Romania se afla și ea prinsa in acest mecanism. Cu o configurație foarte ciudată. La putere cu două partide corupte dar din zona main stream care au acaparat statul de la nivelul primăriilor până la nivelul agențiilor. În opoziție cu partidul cavernelor, al lui Simion și cu un partid al Bruxelles -ului care, pe acest fond transnațional nu are nicio șansă de a creste.

Cee de făcut? Singura soluție de a traversa acest val populist al popoarelor cavernelor este menținerea la putere a celor doua partide stat.  Orice criză politica azi, poate scoate din zona Dark Election o pătură foarte acuta a cavernelor care sa aduca partidul lui Simion, inși ca Marga in zona favorita a alegerilor.

PSD și PNL sunt obligate să mențină guvernarea, pe acest val de ceață. Este anormal că spun dar trăim vremuri anormale. Și au șansa dată exact pentru că sunt partide – stat, din zona de a putea influența votul.  Dacă alegerile locale ar fi in două tururi, am avea de la o treime până la jumătate, primari AUR, asta ca să înțelegem in ce situația ne aflam.

PSD și PNL sunt in acest moment responsabile de a nu permite României să alunece în mâzgă populistă. Oare cele două partide înțeleg rolul pe care îl au, la aceasta oră?

Toate crizele vor trece la un moment dat iar cetatea va supraviețui. Depinde însă cum. PSD și PNL trebuie sa guverneze, orice alta situație ne arunca în zona anticipatelor, iar la cotitura prin ochii perverși ai lui Simion sau Șoșoaca, se poate vedea privire plină de pofte a lui Putin.

PSD și PNL sunt obligate să guverneze până în 2028. Nu am găsit altă rimă.

Liviu Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *