Ajutor de stat pentru firmele din Vâlcea care pot crea locuri de muncă cu salarii de 8000 lei brut

Schema de ajutor de stat pentru realizarea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă va cunoaște unele modificări legislative în curând, propuse de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Condițiile de eligibilitate vor fi modificate astfel încât să fie necesară crearea de locuri de muncă înalt calificată și calificată, printre altele.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă a fost pus miercuri în dezbatere la Ministerul Finanțelor, alături de un altul, cu modificări pentru schema de ajutor de stat pentru investițiile majore. Odată ce va fi adoptat și publicat în Monitorul Oficial, documentul va aduce importante schimbări în acordarea ajutorului de stat pentru crearea de locuri de muncă.

Astfel, în rândul criteriilor de eligibilitate este propusă o schimbare majoră în privința locurilor de muncă nou-create. În primul rând, va fi necesară crearea a cel puțin 15 locuri de muncă înalt calificate și calificate pentru fiecare locație de realizare a investiției, ponderea celor înalt calificate fiind de măcar 15% din totalul locurilor de muncă nou-create dacă investiția e realizată în județele: Vaslui, Botoșani, Teleorman, Mehedinți, Suceava, Olt, Neamț, Călărași, Vrancea, Buzău, Bacău, Galați, Giurgiu, Harghita, Dâmbovița, Ialomița, Maramureș, Covasna, Satu Mare, Brăila, Dolj, Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Tulcea, Mureș, Sălaj, Iași, Hunedoara, Bihor.

Atunci când investiția e realizată în alte județe decât cele de mai sus, minimul de locuri de muncă înalt calificate și calificate se va ridica la 30, dar condiția ponderii de 15% va rămâne la fel ca mai sus.

Același proiect va introduce ideea de salariu minim brut lunar de 8.000 de lei pentru un loc de muncă înalt calificată (aproximativ 4.600 de lei net) și de 5.500 de lei pentru un loc de muncă calificat (netul de circa 3.200 de lei).

Locurile de muncă trebuie să fie create după data depunerii cererii de acord de finanțare și după demararea investiției, nu după data primirii acordului, cum se cere acum, iar fiecare loc de muncă va trebui menținut pe o perioadă minimă de cinci ani în toate cazurile (acum, la IMM-uri, minimul e de trei ani).

La criteriile de eligibilitate pentru firmele în activitate care pot beneficia de ajutor de stat, Finanțele nu mai cer rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exercițiu financiar încheiat, ci mai mare sau egal cu 0%.

De asemenea, Finanțele mai propun ca imobilizările (ne)corporale aferente investițiilor inițiale să fie noi (condiție inexistentă acum în hotărâre), iar realizarea investiției în mai multe locații va fi permisă doar dacă sunt toate în aceeași regiune.

Același proiect pus în dezbatere la Finanțe mai conține și modificări ce presupun înlocuirea mecanismului de depunere a cererilor pentru finanțare în sesiuni depunerea continuă și eliminarea selecției pe bază de punctaj, condiția ca firma beneficiară a ajutorului de stat să aducă o contribuție la creșterea economică și dezvoltarea regională de cel puțin valoarea ajutorului de stat acordat. Finanțele mai propun astfel introducerea în HG nr. 332/2014 și a scrisorii de garanție bancară, care va însoți cererea de plată.

În fine, cererile de plată vor trebui introduse până la data de 30 septembrie în fiecare an, potrivit proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *