Agricultura cooperativizată, un model de succes în comuna Şuşani

Comuna Şuşani a câştigat pariul cu agricultura, în special la culturile de grâu, floarea soarelui rapiţă. Cea mai mare comună din sudul judeţului este deja un model pentru ceea ce înseamnă agricultură cooperativizată, aici funcţioneză asociaţii atât cu capital românesc cât şi cu capital străin.

Dacă până acum 4 ani Şuşaniul era considerat Kandaharul Vâlcii, azi, după cum arată drumul judeţean, impecabil reabilitat, gospodăriile oamenilor, investiţiile în agricultură, se poate spune că un nou pol economic se dezvoltă pe teritoriul Vâlcii.

Iar dacă merge agricultura, merge pe orizontală toată industria conexă – de la utilaje agricole, până la desfacerea produselor. Vorbim de o ramură care a fost mult timp cenuşăreasa economiei româneşti

„Avem o companie  străină care a concesionat în comuna vâlceană Şuşani peste 200 de hectare de teren arabil, pentru a desfăşura activităţi cu caracter agricol. Până acum, în comuna Şuşani funcţiona deja o asociaţie agricolă care numără nu mai puţin de 500 de proprietari, fiind cred cea mai mare din judeţ. Şuşaniul devine, am putea spune, după această nouă prezenţă în comună, prima localitate care are agricultură totală pe stil cooperatist. Anul acesta a fost unul bun pentru zona noastră în domeniul cerealelor şi cultura de porumb va fi una bună”, spune Ghoerghe Staiu

Comuna Şuşani este cea cea mai mare din sudul judeţului Vâlcea, cu un număr de 4.500 de locuitori, şi are specific agricol, cu precădere cultura cerealelor dar şi un teren propice pentru viticultură.

De altfel şi acest domeniu a început să renască, mai mulţi fermieri amenajându-şi în ultimii ani, mici podgorii.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *