Aflați care e comuna cu cel mai mare salariu din Vâlcea și cu cei mai puțini ”țărani”

Dacă în județul Vâlcea salariul mediu net este sub 3000 de lei, există o localitate unde portrivit datelor financiare pe luna aprilie, salariul mediu net se apropie de media pe tară, fiind undeva la 3.500 lei.

Aceasta este comuna Vlădești, acolo unde populația de ”orășeni” sau de ”nou veniți” este deja la 62% față de localnici, având nu mai puțin de două cartiere rezidențiale iar procentul de case noi raportat la casele vechi, construite înainte de 1989, a ajuns la un raport de 10 la 1.

Explicația pentru veniturile mari se regăsește în profesiile celor care s-au mutat aici în ultimii 10 ani cu precădere – magistrați, avocați, medici, profesori, antreprenori, persoane cu funcții de conducere în diverse instituții, angajați în multinaționale cu funcții de conducere.

”Este adevărat că nivelul de educație al celor care s-au mutat în Vlădești este unul ridicat și implicit au crescut și pretențiile. Sunt oameni serioși, oameni responsabili, oameni care au ales să fie cât mai aproape de oraș dar și aproape de natură. Această dinamică este una foarte crescută în ultimii ani și ritmul se menține constant. Asta se vede și în numărul de animale car ea ajuns cred că la cea mai scăzută cotă din ultimii 30 de ani, comuna noastră nu mai este una rurală în sensul în care eram familiarizați cu acest termen pe vremuri”, susține primarul Adrian Cosac.

Prețul terenurilor este unu, foarte ridicat, de multe ori și în multe zone este similar cu cel din Râmnic, municipiu care se află la nici 10 minute de mers cu mașina. Dar cei care vin mai nou caută terenuri cât mai departe de zona aglomerată, preferând zone apropiate de pădure.

O problemă însă cu care se confruntă majoritate comunelor metropolitane este acela al depopulării școlilor, pentru că foarte mulți părinți făcând naveta spre oraș, își aduc și copii la școlile din municipiu, asta deși, toate aceste localități au școli modernizate și un personal didactic calificat.

Vlădeștiul este comuna cu cel mai ridicat grad de urbanizare din Vâlcea, cu o populație care a depășit anul trecut procentul dintre localnici și ”veniți”, astfel peste jumătate din noii locuitori ai localități sunt la bază orășeni.

Orasele tot mai aglomerate si mai poluate, viata in mediul urban tot mai agitata si mai plina de stres, timpul tot mai indelungat petrecut la serviciu sau in trafic, departe de casa si de familie, ii fac pe multi sa se gandeasca serios la mutarea la tara sau la downshifting – un termen ce apare tot mai des pe buzele tinerilor cu varste cuprinse intre 25-45 de ani care viseaza la o viata mai simpla, mai aproape de natura si la mai mult timp liber pentru ei si pentru cei dragi lor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *