Afectează războiul din Ucraina viața vâlcenilor? Eu zic că da!

Mulți mă întreabă cu ce influentează războiul din Ucraina, județul Vâlcea. Și că e mai bine să scriem de Gutău, Pirvulescu, Gheorghiu, Rădulescu, că astea ar fi subiecte, nu un război care nu ne privește și care nu are nicio interferență cu viața omului de la Ghioroiu, din Ostroveni sau de la Boișoara.

Ba are. Și are foarte multă importanță. Războiul din Ucraina influențează total viața nu doar a vâlcenilor, ci a întregii lumi, de soarta, victoriile, înfrângerile din acest război depind viețile noastre.

O înfrângerea a Ucrainei în acest razboi va scurtcircuita viața întregii Europe și cu precădere a Europei de Est. Sau a celor care se află chiar în buza imperiului rus. Crede cineva că Rusia cu graniță pe Siret și în maxim un an, pe Prut, va fi un vecin confortabil pentru economia și viața socială a  României?

România aflată la granița cu Rusia nu mai este o țară sigură pentru investitori. În România și implicit în județul Vâlcea viața va deveni mult mai dificilă. Va scădea apetența pentru oameni de afaceri de a găsi România o destinație atractivă. Turiștii vor evita România, statul nostru chiar dacă membru UE și NATO devine o zonă gri pe hartă cu riscuri mari de insecuritate.

O victorie a Rusiei va da frâu liber vocilor naționalist suveraniste din Europa și mai ales din România. Partidele extremiste din România care se află la scoruri reduse la această oră vor avea o altă pondere electorală și cu ceva șanse sau cu ”investiții masive” din zona de Est vor ajunge la putere. Vor exista mari tulburări de stradă, de altfel întreagă Uniune se va zgudui și riscul colapsului întregului bloc devine unul mare. Odată cu prăbușirea Uniunii și posibil a dezintegrării NATO, se deschide o cutie a Pandorei. Amețit de victoria Rusiei, Viktor Orban se va trezi cu resturi istorice de revendicat. România va fi prinsă între trei vecini extrem de periculoși pe acest palier – Rusia, Ungaria și Serbia. Crede cineva că viața în Vâlcea va fi una fericită? Că fondurile europene care azi ne fac drumuri, școli, ne introduc apă, ne ridică pensiuni vor mai veni? Nu. Vâlcea ca și România va cunoaște o migrație masivă peste hotare, pe fondul prăbușirii nivelului de trai.

Sistemul de guvernanță pe model AUR similar cu cel moscovit va readuce în România o corupție accelerată, un sistem cronic de caste, pe modelul stupului loialităților, o prăbușire a societății într-un haos din care nimeni nu va scăpa. În niciun caz Vâlcea.

În schimb o victorie a Ucrainei și o extindere ulterioară a spațiului comunitar până dincolo de Nipru, va trasforma România într-un stat sigur în Europa. România se mută în blocul comunitar în zona central-europeană (apropos, mijlocul Europei este în Uncraina, foarte aproape de Maramureș). România Polonia și Ucraina, trei state mari ale Europei vor atrage foarte multe investiții în zonă, se va crea o altă axă importantă de tranzit nord-sud. Bulgaria, România și Ucraina vor putea crea un uriaș pol economic la Marea Neagră, devenind chiar o putere regională, această asociere.  Se poate dezvolta un drum al litoralului de la Herson – Odessa – Tulcea – Constanța – Varna – Burgas. Europa va avea un trend accelerat în est, un teren oportun pentru investitori. Da, Vâlcea va fi un județ important pe această nouă hartă extinsă a Europei, un câștigător alături de Ucraina și de restul lumii civilizate al acestui război.

De aceea ne preocupă războiul. Pentru că într-o Europă securizată, fără ruși la poartă, se poate face orice. Drumul comercial Tigveni – Gâneasa se poate extinde de exemplu, până la Corabia, apoi reconstruirea unui pod (aici a fost podul lui Constantin cel Mare), poate lega Balcanii de Vâlcea. Poate noi nu vom apuca aceste lucruri dar vom lăsa copiiilor noștri moștenirea liniștii, a prosperității, a păcii, a unei Europe puternice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *