Administraţia Verdeş scoate comuna Livezi din Evul Mediu şi o aduce în Europa, cu investiţii de peste 500 miliarde de lei

Valea Olteţului, numită evident, la scara Vâlcii noastre frumoase, mica vale a Loairei, graţie marilor conace româneşti care scaldă acest ducat de vest, unde Vâlcea se reazemă de Oltenia şi priveşte spre estul Munteniei este brăzdată de legende, tradiţii, istorie.

Un romantic destin care pleacă de jos de la stiloul lui Poenaru şi ne desfată în lirica Piei Pleşoianu, apoi cuprinde un arhipeleag de minunăţii la Alunu, Grădiştea, până la capătul princiar al Slătioarei.

O axă a fiinţării noastre romantice, un adevărat toponim străbun, care pleacă din drumul Romei, sculptat pe Columna lui Traian şi poetic recitat în livezile din lunca Olteţului.

Aici stă ca un regat fără coroană, Liveziul. O aşezare domnească, vatra burgheziei româneşti, locul fără de care România modernă nu avea să existe. Fără Pia Pleşoienilor nu erau Brătienii, nu era monarhia noastră modernă, nu erau premierii care au pus destinul pe harta Europei.

Aici parcă s-au revărsat toate comorile de suflet românesc, patru conace, biserici de lemn, case care sprijină colinele dinspre Gorj, apele Olteţului creează cel mai frumos tandem al vieţii şi destinului. În Livezi, timpul României are cursul său.

Din păcate, această localitate, Emblema  României de secol XIX nu a fost respectată. Ultimii ani pentru locuitorii acestei comune au însemnat Ev Mediu Târziu, fiindcă din păcate localitatea ocupă un loc nemeritat într-un record – nu are apă, nu are canalizare, un iluminat deficitar, drumuri cu noroi, şcoli degradate. O comună lăsată să navigheze precum o corabie fără cărmă, cu vâsle rupte, într-o ceaţă din care avea toate şansele să eşueze într-un faliment moral şi social.

Da, chiar dacă istoria a fost una fascinantă, ultimii ani au fost parcă blestemaţi pentru această comună. Dar lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată, nu mai puţin de 500 de miliarde de lei vechi, sume care niciodată nu au fost atrase vreodată în această localitate, au fost semnate pentru proiecte care efectiv vor moderniza Liveziul şi vor recupera  handicapul faţă de celelalte comune vâlcene

Prioritățile administrației publice locale din comuna Livezi sunt alimentarea cu apă, canalizarea și asfaltarea drumurilor comunale. Stefan Verdeș, primarul localității, își dorește ca în mandatul său să termine toate obiectivele pe care și le-a propus astfel încât, comunitatea din Livezi să beneficieze de apă curentă, canalizare și drumuri asfaltate.

„Vorbim de 10 km de drumuri de interes local, drumuri care sunt practic imposibil de folosit când plouă. Oameni izolaţi, oameni la care nu putea ajunge ambulanţa, oameni care din păcate şi decedaţii şi-i duceau în braţe. Aceşti oameni au fost ignoraţi ani buni”, spune edilul din Livezi.

Pentru a veni în sprijinul comunităților din două judeţe, administrația locală din comuna Livezi s-a implicat în realizarea unui drum de legătură cu localitatea Dănciulești, din județul Gorj.

Întrega investiţie în drumuri se ridică la peste 120 de miliarde de lei. Drumul care va lega Vâlcea de Gorj fiind de o importanţă capitală pentru locuitorii celor două judeţe şi astfel va fi a treia legătură între vâlceni şi gorjeni.

Ștefan Verdeș, primarul localității, spune că acest drum este foarte necesar pentru comunitate, deoarece scurtează cu mulți kilometri distanța, iar faptul că traseul este unul spectaculos, poate fi și un start în dezvoltarea agroturismului.

”Am înființat un ADI cu localitatea Dănciulești din Gorj, prin care vom realiza drumul de legătură între cele două localități. Oamenii din Livezi care merg dincolo, în comuna vecină din județul Gorj, ocolesc foarte mult și, de aceea, ne-am gândit să căutăm soluţii clare pentrtu a-l realiza. Nu există familie de aici care să nu aibă o legătură de rudenie cu alte familii din Dănciulești și, de asemenea, să circule către terenurile agricole. Drumul are o lungime de șapte kilometri și face legătura între drumul național care străbate comuna noastră și drumul județean din Gorj, drum care merge la Craiova. Am semnat şi acest proiect şi cum se face vremea frumoasă ne apucăm de treabă”, a declarat edilul.

Un alt proiect semnat de Verdeş este iluminatul public, unde nu s-a făcut nimic până în prezent. Astfel comuna Livezi va avea un iluminat modern, din stâlp în stâlp, cu leduri asta însemnând costuri reduse. Acesta se face din fonduri europene.

„Siguranţa cetăţenilor este o prioritate. Vrem ca fenomenul infracţional să fie zero aici în comuna noastră”, a adăugat edilul.

Pe lângă acestea, acesta mai dorește modernizarea căminelor culturale. În acest sens, anul acesta încep lucrările la Căminul Cultural, obiectiv finanţat prin CNI. Deja terenul a fost pregătit pentru această uriaşă investiţie, realizarea centrului cultural din Livezi.

Revenind la infrastructura de utilităţi, la Livezi 2 mari proeicte deja sunt pregătite pentru a fi implementate – 24 de km de canalizare prin PNDL, însemnând 176 miliarde de lei. Proiect de pe care primarul Verdeş doreşte să-l demareze cât de curând, imediat după lansarea acestuia pe SEAP.

Dar totodată acesta va fi suplinit cu alimentarea cu apă potabilă, însemnând 24 de km de apă potabilă, prin masterplanul ADI APA.

Vedeş a reuşit deblocarea unui proiect din anul 2009, privind realizarea unei săli de sport în Părâieni.

„Totodată nu ne oprim aici, avem în strategie înființarea unui dispensar medical și a unei farmacii în satul Pârâienii de Mijloc, înființarea unui muzeu al satului, înființarea unui club al pensionarilor în fosta școală Veaca, înființarea unui taraf folcloric, precum și continuarea zilei tradiționale a comunei, sub denumirea de ”Întâlnirea anuală cu fii satului”.

O amplă strategie de dezvoltare a unei localităţi care a creat istoria modernă a României, dar nu una scrisă pe hârtie ci una construită în teren, direct prin implementarea unor proiecte care vor scoate Liveziul din Evul Mediu.

Astfel după ani de stagnare economică şi socială, după tot felul de proiecte de poduri construite aiurea pe ape, asfaltări care după prima ploaie s-au dus, Liveziul va respira aer european.

„Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără diligenţe la Bucureşti, fără a insista, fără a cere autorităţilor centrale dreptul locuitorilor la civilizaţie. Fără a fi un avocat al acestei comune. A venit momentul să spunem că am început doar, reuşita va fi doar după ce aceste proiecte, semnate şi finanţate vor fi implementate. Cu sprijinul comunităţii, cu multă seriozitate din partea angajaţilor şi a firmelor care vor câştiga lucrările, le vom răzbi”, spune primarul Ştefan Verdeş.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *