Administrația orașului Berbești caută soluții pentru viitorul economic și social al comunității
Dacă în topul celor 11 orașe vâlcene, Horezu este considerat cel mai frumos, ultimul loc este ocupat de un oraș, aflat în imediata apropiere a stațiunii ceramicii și anume, orașul Berbești.
Un oraș gri, închis, tipic orașelor miniere din Valea Jiului, unde timpul din păcate a rămas pe loc. Un oraș care ar fi putut ieși din starea de declin, dacă ar fi avut în 30 de ani, parte de o administrație care să se lupte pentru o alternativă, pentru a transforma orașul într-unul plăcut, atractiv.
De altfel, Berbeștiul este orașul care s-a confruntat cu cea mai drastică scădere a populației în 30 de ani, de la 7900 câți erau în 1990, orașul dacă numără în prezent 5000 de locuitori. Mare parte din migrație s-a datorat faptului că orașul a fost direct legat de industria extractivă și a mers în declin odată cu această ramură economică.
”Se discută din ce în ce mai intens despre închiderea mineritului la nivel mondial, țări cu tradiție în acest sector sunt în diferite programe sau faze care prevăd la un moment dat închiderea acestei ramuri industriale. Așa că și noi, la Berbești trebuie să gândim o strategie economică post minerit. Dar pentru Berbeștiul să devină un alt tip de oraș industrial, să dezvolte o altă economie, trebuie să merite, să stimuleze alt tip de investiții aici. Pentru asta noi trebuie să dezvoltăm complet infrastructura acestui oraș. Suntem avansați cu măsurările topo pentru toate drumurile. Trebuie reabilitată complet infrastructura stradală a orașului. Trebuie canalizare, trebuie apă. Să vedem ce facem cu rețeaua de apă pentru că sunt sincope vara. Trebuie înfrumusețat orașul. Trebuie schimbat total aspectul acestui oraș”, spune primarul Milorad Cumpănășoiu
Acesta reiterează faptul că investiția în școli este prioritară, aici urmând să acceseaze proiecte europene pentru reabilitarea și modernizarea acestor instituții de învățământ. De altfel, adminsitrația Cumpănășoiu a investit masiv în unitățile școlare din oraș, mizând pe o diversificare a meseriilor pe care le studiază copiii.
În această perioadă se lucrează la drumurile distruse de mașinile cu gabarit care efetuează transporturi pentru Exploatarea Minieră, refacere rigoli și salubrizarea orașului.
”Nu în ultimul rând suntem deschiși pentru orice tip de investiții, strategia noastră este să atragem investitori mari în producție care pot oferi locuri de muncă pentru populația din Valea Oltețului, atât din Berbești cât și din comunele limitrofe”, conchide Milorad Cumpănășoiu.
drumuri
consultant scoala generala 1-8, energie verde, scoala veche de peste 60 de ani
gradinita spațiu neadecvat
piata agroalimentară în zona blocurilor
vara sistemul de apă să nu cadă, satele să rămână fara apa
drumuri distruse de EM
refacere rigole, Delureni si pârâul Danț