Adio, Oltchim!

Gata, Oltchim se poate retrage în tăcere, din marele combinat construit în anii ’70 va rămâne o mică uzină, o făbricuţă cu vreo trei secţii. Fără PVC şi fără alte instalaţii, cu maximum 600 de angajaţi. De ce?

Pentru că Arpechim se va demola, în urma rafinăriei urmând a se face doar un depozit de carburanţi.

OMV Petrom va demola o parte din construcţiile şi instalaţiile aflate pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti, pentru a construi depozite de carburanţi şi produse petroliere.

„Ce este sigur este că avem un dialog permanent cu autorităţile în privinţa Arpechim. Nu avem niciun cumpărător pentru această rafinărie. Noi vrem să o transformăm într-un depozit de carburanţi, iar pentru asta este nevoie să fie demolate unele active. Am înaintat deja o cerere în aces sens autorităţilor competente“, a declarat joi Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, într-o conferinţă de presă.

 Rafinăria Arpechim este închisă din 2011, la acea dată conducerea OMV Petrom considerând că opţiunea vânzării nu era fezabilă, în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător „credibil“, care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea unităţii.

 Rafinăria avea o capacitate nominală de prelucrare a circa 3,5 milioane tone de ţiţei pe an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964.

 Mariana Gheoghe afirma, în februarie 2013, că Petrom va demola Arpechim, dacă nu va găsi un cumpărător.

 Statul a anunţat că partea de petrochimie ar trebui preluată de către acelaşi investitor care cumpără combinatul Oltchim, având în vedere că Arpechim era principalul furnizor de materii prime al combinatului.

Oltchim este în insolvenţă, iar tentativele de privatizare ale companiei s-au soldat cu un eşec.

Legătura dintre Arpechim şi Oltchim este legătura dintre telefon şi încărcător. Oltchimul fiind telefonul care putea fi de orice firmă, putea să aparţină oricui, încărcătorul este cel vital! Dacă nu ai încărcător sau acesta merge prost, implicit telefonul are probleme.

Arpechimul a fost gândit de socialiştii lui Ceauşescu ca o rafinărie, una din cele mai puternice din România, care să preia petrolul de import prin Oil Terminal. Ca orice rafinărie, ea producea combustibili auto, dar şi reziduuri de reacţie. Aceste reziduuri, vreo 20% din total, însemnând benzine nafta, erau, ulterior, trecute prin piroliză, iar prin două conducte subterane, în urma pirolizei, etilena şi propilena ajungeau, de la Piteşti, la Râmnicu Vâlcea, la Oltchim.  Aceste două substanţe erau vitale pentru PVC-ul de la Vâlcea. Transportul pe sub pământ însemna costuri infime faţă de un transport la suprafaţă a două substanţe periculoase. Deci o rafinărie funcţională asigura, prin resturi de rafinare, funcţionarea, la capacitatea maximă, a unui combinat şi produse ieftine pe piaţa petrochimică.

Momentul critic a fost privatizarea Petrom. În acel moment, încărcătorul de telefon, cum am botezat noi Arpechimul, a încăput pe mâinile OMV-ului. Aici a fost timpul critic. Nu ştim dacă cei de la Vâlcea au avut discuţii preliminare cu OMV sau guvernul, discuţii în care să se sublinieze faptul că Oltchim este un consumator captiv al Arpechim! Sau, şi mai mult, se putea merge până la a cere OMV  a suplimenta privatizarea cu Oltchim. Adică, nene, ia şi telefonul, nu doar încărcătorul! Sau clauze precise, ca această rafinărie să funcţioneze obligatoriu!

Şi nefăcutul s-a produs. OMV a decis să închidă rafinăria de la Piteşti. Niciun guvernant nu a avut tupeul să se ducă fulger la austrieci şi să le spună că e nenorocire dacă se întâmplă asta. De ce? Pentru că, bănuiesc, nimeni de la guvern nu are habar de acest proces industrial ombilical, care se producea de mai bine de 30 de ani, între Vâlcea şi Piteşti, pe sub pământ.

Putea Oltchimul să fie condus în 2008 de  Papa Francisc I-ul sau de Casa Albă, închiderea Arpechim era clar că stopa automat procesul de producţie pe linia PVC, proces care avea nevoie de tone de etilenă şi propilenă. Ai luat încărcătorul, clar, telefonul se stinge.

Din păcate, ignorarea acestui aspect s-a mutat asupra conducerii Oltchim. Roibu, nu e treaba noastră dacă a furat sau nu, nu era vinovat el de reducerea capacităţii de producţie, nu Roibu a închis rafinăria piteşteană! Vinovaţii da, sunt cei de la OMV, dar nu-i poţi acuza pe austrieci pentru politica lor internă. Dacă oamenii au considerat că nu e nevoie de combustibili pe piaţa auto şi că le e suficient Braziul, este strict treaba lor.

De aici a început o falsă preocupare faţă de Oltchim. Puteau să i se pună moaştele lui Decapolitul la poartă, să facă Tajmahalul în curte, Oltchimul nu ar fi funcţionat la capacitate normală fără încărcătorul Arpechim. Acolo trebuia duse discuţii, căutate soluţii. La Piteşti trebuia să aibă loc tot circul, toată retorica, presiunea, negocierilor.  Dar nu s-a făcut nimic din toate astea, Arpechimul va dispărea la fiare vechi şi Oltchimul va rămâne doar o mică uzină cu trei secţii, din păcate acelea fără PVC, adică la vreo 600 – 700 de angajaţi maximum. Soluţii?

Doar o înmormântare uşoară!

3 comments

 • maximus buridaveanul

  Valcea trebuie sa isi dezvolte turismul. E mai bine sa dispara industria poluanta. Din turism va prospera mult mai mult.

  • FLORIN

   🙂 ha, ha, ce tare!, “Valcea trebuie sa-si dezvolte turismul”, ba mosule esti redus mintal, in modul cum gandesti si dam te rog voie sa-ti demonstrez acest lucru:
   Produsele combinatului chimic valcea (80%) se vind la export; stii ce inseamna acest lucru? cresterea reala a PIB-ului si implicit viata noastra de zi cu zi. Turismul in Romania asa cum este promovat el in zilele noastre este ca si comertul “economie bolnava”. Sunt putini straini care vin in concedii in Romania, astfel ca turismul romanesc se “dezvolta” cu turisti din Romania (asta numesc eu economie bolnava). Iti mai reamintesc un lucru pe care il stim cu totii : Turismul din Romania inregistreaza salariatii cu cele mai mici salarii; In turism se fac cele mai multe fraude, pentru ca sunt foarte greu de verificat; foarte rar la un restaurant dintr-o pensiune sa vezi bon fiscal, sa fim seriosi.
   Judetului Valcea ii trebuie INFRASTRUCTURA si atragerea firmelor care fac productie. Trebuie sa producem si sa exportam; un oras puternic industrializat permite dezvoltarea pe mai multe ramuri; numai asa vom avea salariati bine platiti care isi vor permite sa faca si turism.
   Tu esti un amarat de patron de pensiune sau hotel care nu te gandesti decat la tine si la familia ta sa va mearga bine, restul sa moara. Sa-ti fie rusine pentru ca gandesti asa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *